Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

V Olomouci se připravuje stavba další výškové budovy

V Olomouci se připravuje stavba další výškové budovy, která by se díky svým 75 metrům měla spolu s radnicí dělit o pozici druhé nejvyšší stavby ve městě.

Nová výšková dominanta Olomouce má po dokončení sloužit k bydlení a je součástí projektu městské čtvrti Šantovka, kterou na místě bývalé továrny Milo staví developerská společnost SMC Development.

Luděk Schmidt z firmy SMC Development dnes novinářům řekl, že stavba nové výškové budovy s 22 patry by podle předběžných odhadů měla stát zhruba 400 milionů korun. V budově má být k dispozici přibližně 80 bytů. "Projekt už je připravený na územní řízení," dodal Pavel Vrba ze společnosti Alfaprojekt.

Nová výšková budova podle Schmidta díky vhodné prostorové orientaci nezastíní historické centrum Olomouce, v jehož blízkosti má vyrůst. SMC Development projekt představí veřejnosti na dvou výstavách a chce zahájit územní řízení. "Věřím, že oponentů bude co nejméně a že i ze strany památkářů a úřadů bude přinejmenším pozitivně neutrální přístup. Doufám, že se nám je podaří pomocí argumentů přesvědčit," řekl Schmidt.

V Olomouci stojí dvě nové výškové budovy. Regionální centrum Olomouc měří na výšku 71 metrů a budova Moravské vysoké školy 74 metrů. Nový územní plán, který by měl začít platit příští rok, se stavbou dalších výškových budov v ochranném pásmu městské památkové rezervace už ale nepočítá.

Společnost SMC Development ale podle Schmidta nehodlá čekat na to, až bude nový území plán schválen. "Nový územní plán ještě není kompletní a může se stát, že kvůli tomu pročekáme dekádu," míní Schmidt. Pokud firma SMC Development získá povolení na základě dosavadního územního plánu, bude moci začít stavět i poté, co vejde v platnost nová verze tohoto dokumentu určujícího parametry rozvoje města. "Projekt jsme dnes představili panu (olomouckému) primátorovi (Martinu Novotnému)," podotkl Schmidt.

Pokud firma SMC Development získá všechna potřebná povolení, chce stavbu výškové budovy zahájit v roce 2014. Schmidt dnes odhadl, že stavba by mohla zabrat 16 až 18 měsíců. O ceně bytů nechtěl zatím spekulovat. "Věřím, že díky exkluzivitě architektury i požitých materiálů budeme mít dostatek klientů. Už nyní se někteří ozývají," míní Schmidt.

Stavba městské čtvrti Šantovka, která vzniká na ploše 11 hektarů, má stát zhruba deset miliard korun. Její součástí bude obytná čtvrť, obchodní centrum a kancelářský komplex. Na projektu se podílí architekti z londýnského ateliéru Benoy.

 
 
Reklama