Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nové zprávy o programu Zelená úsporám jsou očekávány v dubnu

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa tento týden v rámci krajského zasedání Svazu měst a obcí ČR prezentoval starostům aktuální stav programu Zelená úsporám. Bilance finančních prostředků by měla být zveřejněna tento měsíc. V dubnu by také mělo být zahájeno proplácení dotací.

Program Zelená úsporám byl spuštěn v dubnu 2009. Mezi hlavní mezníky programu Zelená úsporám patří zmírnění podmínek a otevření programu pro panelové domy v září 2009, avízo o zastavení dotací na zpracování dokumentace v březnu 2010, které přineslo největší dočasný nárůst příjmu žádostí, rozšíření podpory tepelných čerpadel a solárních systémů a výzva pro předkládání projektů na veřejné budovy v červnu 2010, zastavení příjmu žádostí pro panelové domy v srpnu 2010 a zastavení příjmu všech žádostí v programu Zelená úsporám v říjnu 2010.

Celkový počet přijatých žádostí je podle ministra 79 tisíc, z toho je již 37 tisíc schváleno. Proplaceno je 14 tisíc žádostí. Do konce března měly být vyhodnoceny veškeré přijaté žádosti do října 2010. Podle informací, které má redakce k dispozici, se tak již stalo. Převis finančních prostředků, které jsou vázány v žádostech, je podle stejného zdroje oproti původním předpokladům „pouze“ mezi jednou a dvěma miliardami korun.

Do dnešního dne se prodalo celkem 85 milionů jednotek AAU. Aktuální výnos z prodeje jednotek AAU se pohybuje ve výši cca 17,7 mld. Kč.

Podle prezentace ministra je současným hlavním cílem transparentně a spravedlivě vyhovět co největšímu počtu žadatelů. Z této formulace ovšem jasně vyplývá, že je přípustné, že některým žadatelům nemusí být vyhověno. Jako jedno z východisek řešení této situace je podle ministra nalezení nových finančních zdrojů.

Mechanismus rozdělení zbývajících prostředků má být představen po zpracování všech analýz, které měly být hotové do konce března. Zahájení proplácení schválených žádostí přislíbil ministr již na tento duben. Jako hlavní prioritu SFŽP ministr považuje zvládnutí programu Zelená úsporám a úspěšné dočerpání Operačního programu Životní prostředí.

Prezentace ministra ke stažení
 
 
Reklama