Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Kdo chce mít jistotu, hledá Osvědčeno pro stavbu

Jak se může i laik zorientovat v dnešní široké nabídce lehkých plechových střech a poznat jejich kvalitní provedení? Nejsnazším způsobem je zvolit prověřeného výrobce, který poskytuje ke svým krytinám veškeré potřebné dokumenty a certifikáty. Jako potvrzení vysoké kvality mohou být i různá ocenění, například značka Osvědčeno pro stavbu z národního programu Česká kvalita. Pro její získání musí výrobek projít stanovenými testy.

Střešní kritina SATJAM Grande a SATJAM Safe. Zdroj: SATJAM
Střešní kritina SATJAM Grande a SATJAM Safe. Zdroj: SATJAM

Značka Osvědčeno pro stavbu je jistotou pro investory

Ing. Vladimír Plaček, Ph.D., ředitel pobočky Ostrava. Zdroj: TZÚS Ostrava

Účelem národního programu Česká kvalita je podpora českých firem, posílení prodeje špičkových výrobků a poskytování profesionálních služeb. Jedná se o systém zastřešující nezávislé značky kvality, pro jejichž získání musí produkt splnit přesně stanovená kritéria. Výrobky musí mít nadstandardní kvalitu, kterou je nutné dodržovat dlouhodobě, ověřovat ji třetí nezávislou stranou a podmínkou je také kontrola spokojenosti zákazníků. Program aktuálně zastřešuje 21 značek kvality včetně značky shody Osvědčeno pro stavbu. Ta potvrzuje vhodnost stavebního výrobku pro použití ve stavbě podle stavebního zákona a dalších technických předpisů na území ČR. Deklarované vlastnosti v tomto případě jako nezávislý arbitr ověřuje a testuje Technický a zkušební ústav stavební Praha, s.p.

Ing. Vladimír Plaček, Ph.D., ředitel pobočky Ostrava, TZÚS Praha, s.p.

Výběr některých testů, kterými prochází lehké plechové střešní krytiny

1. Zkouška únosnosti trapézového plechu

Zkouška únosnosti plechu. Zdroj: TZÚS Ostrava

Cíl testu: Ověřit odolnost krytiny na bodové zatížení při maximálním rozpětí mezi podporami, aniž by došlo k jejímu kolapsu.

Jak test probíhá: Vzorek se umístí na podpěry ve výrobcem určeném rozpětí pod hydraulickou lámací dráhu a uprostřed se plech bodově zatíží. Tlak působící na krytinu se postupně zvyšuje, dokud nedojde k destrukci vzorku.

Pozitivní výsledek testu: Lehká krytina musí v daném rozpětí vydržet bodové zatížení 1 200 N (120 kg).

2. Zkouška přídržnosti povrchové úpravy

Zkouška odolnosti povrchové úpravy. Zdroj: TZÚS Ostrava

Cíl testu: Ověřit, zda má povrchová úprava dostatečnou přilnavost k povrchu základního materiálu krytiny.

Jak test probíhá: Plech se uloží na rovný podklad stolu a pomocí speciálního nástroje se šesti břity do vzorku vyryje mřížka, která se bezprostředně poté přelepí lepicí páskou. Po jejím odtržení se zjišťuje počet odloupnutých čtverečků mřížky povrchu.

Pozitivní výsledek testu: Pokud je jeho přilnavost dostatečná, odloupne se malý nebo nejlépe žádný počet čtverečků v mřížce. Klasifikace mřížkové zkoušky se vyhodnocuje v rozmezí od nuly do pěti podle příslušné normy.

3. Zkouška síly zinkové vrstvy

Zkouška síly pozinkování. Zdroj: TZÚS Ostrava

Cíl testu: Ověřit, jestli má zinkový povlak ocelové krytiny dostatečnou tloušťku a zda je rozmístěn rovnoměrně.

Jak test probíhá: Rovná část pozinkované ocelové krytiny se uloží na rovný podklad a nedestruktivním tloušťkoměrem se sondou se měří skutečná tloušťka zinkovaného povlaku.

Pozitivní výsledek testu: Naměřené výsledky musí odpovídat výrobcem deklarované tloušťce.


 
 
Reklama