Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Kvalitu českých plechových krytin ověřuje moderní laboratoř

Odolnost vůči mechanickému poškození, působení vody, UV záření i jakost ochranných vrstev… Český výrobce plechových střech, společnost SATJAM vlastnosti svých produktů deklaruje i díky moderní laboratoři.

V laboratoři pro testování krytin SATJAM se testuje například tloušťka zinku nebo odolnost vůči vodě a UV záření
V laboratoři pro testování krytin SATJAM se testuje například tloušťka zinku nebo odolnost vůči vodě a UV záření

Střecha musí stavbu denně chránit před povětrnostními vlivy, kvalita použitých materiálů je proto klíčová. „Abychom mohli u našich krytin zaručit jejich vlastnosti, ověřujeme kvalitu již vstupních materiálů. K tomuto účelu máme k dispozici moderní laboratoř, v níž testujeme, zda plech splňuje dané parametry, jako je tloušťka materiálu, síla ochranných vrstev a jejich jakost při tvarování,“ vysvětluje Ing. Petr Tureček, produktový manažer společnosti SATJAM, předního českého výrobce plechových střech.

U ocelového plechu se tloušťkoměrem prověřují deklarované parametry metalických i lakoplastových vrstev. „Používáme i spektrometr pro zkoumání barevnosti a jakostní mikroskop, jímž se zjišťují možné defekty, které by mohly vznikat při tvarování plechu do konkrétní krytiny. To se provádí už se všemi ochrannými vrstvami, a pokud by neměly patřičnou kvalitu, mohlo by při něm dojít k jejich porušení,“ upozorňuje Ing. Petr Tureček ze SATJAMu.

Také se ověřuje životnosti krytiny v kondenzační komoře, do níž se umístí vzorky s cíleným poškozením a případně i zcela bez defektů. Program následně řídí cirkulaci vody a vodní páry, které svým působením zatěžují povrchové vrstvy a urychlují procesy, jejichž důsledkem dojde k poškození. Tak lze ověřit životnost v reálném prostředí. Podobně funguje i UV komora, kde se simuluje zátěž UV zářením. Testy se provádí například při zavádění nové výrobní linky či krytiny a dělají se i kontrolní měření u těch stávajících.

Více informací


SATJAM s.r.o.
logo SATJAM s.r.o.

SATJAM s.r.o. působí na českém trhu od roku 1995 jako dodavatel kovových lehkých střešních krytin, trapézových plechů, okapových systémů a profilů, fasádních systémů, doplňků a mnoha jiných výrobků používaných ve stavebnictví.

 
 
Reklama