Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Novým typem plechové střešní krytiny jsou čtverce kladené na koso od společnosti Satjam

Kdo by neznal klasickou azbesto-cementovou střešní krytinu ve čtvercovém provedení. Tento materiál u nás byl svého času jedním z nejvyužívanějších druhů střešní krytiny. Čtverce kladené na koso jsme mohli vídat na střechách velmi často. Nyní se ovšem vzhled čtvercových střešních krytin vrací na trh v podobě vysoce jakostní ocelové krytiny s moderní povrchovou úpravou – SATJAM Rombo.

Klasický vzhled čtvercové střešní krytiny je zpět v moderním provedení

Kdo by neznal klasickou azbesto-cementovou střešní krytinu ve čtvercovém provedení. Tato krytina byla svého času jedním z nejvyužívanějších druhů krytiny na tuzemských střechách. Tyto čtverce kladené na koso jsme mohli vídat na střechách velmi často. Materiál ovšem přestal vyhovovat moderním požadavkům na střešní krytiny, a tak musely azbesto-cementové krytiny vyklidit své místo na trhu. Nyní se ovšem vzhled čtvercových střešních krytin vrací na trh v moderním provedení splňující veškerá kritéria kvality.

Největší problémy eternitu byly v kvalitě materiálu

Ačkoli patřily azbesto-cementové střešní krytiny ve čtvercovém provedení k hojně užívaným druhům střešních krytin na trhu, rozhodně měly své nedostatky. A bohužel jich nebylo málo. Zásadní nedostatek spočíval zejména ve zdravotní závadnosti použitého materiálu. Azbesto-cementové krytiny (eternit) obsahovaly vysoký podíl azbestu, který je zdravotně a ekologicky závadný. Moderní provedení vlákno-cementových tašek již azbest neobsahuje, ale zdaleka ne všechny výrobky tohoto inovovaného druhu splňují požadavky na pevnost a životnost.

Bylo třeba najít moderní a odolný materiál

SATJAM Rombo

Aby se mohla střešní krytina tvořená ze čtverců na koso vrátit zpět na české střechy, bylo nejprve zapotřebí vybrat ten správný materiál. Nový materiál musel eliminovat veškeré nedostatky vlákno-cementových krytin a zároveň zachovat jejich přednosti. Ty byly v elegantním vzhledu a v možnosti využít čtvercovou střešní krytinu na různé typy střech s perfektním výsledkem. Jednou z firem,která se tuto klasickou střešní krytinu rozhodla vrátit zpět na náš trh ve významně inovované formě je společnost Satjam. Krytina dostala pojmenování – SATJAM Rombo. A jako materiál pro výrobu byl zvolen vysoce jakostní ocelový plech s moderní povrchovou úpravou.

Právě moderní materiál znamená v oblasti čtvercových střešních krytin značný průlom. Tato maloformátová střešní krytina totiž splňuje dokonale náročné požadavky na moderní střešní krytiny. Právě vysoce jakostní ocelový pozinkovaný plech je materiálem se skvělými parametry, zejména pevností a odolností. Jako povrchovou úpravu této krytiny navíc společnost Satjam využila poplastování na bázi matného polyuretanu označovanou jako Purmat® v tloušťce 50 μm. Tato povrchová úprava dokáže dlouhodobě odolávat působení atmosférických vlivů, korozi i mechanickému poškození. Jako levnější alternativa je nabízena povrchová úprava na bázi matného hrubozrnného polyesteru v tloušťce 35 μm.

I způsob kotvení prošel výraznou inovací

Detail tašky Rombo
Detail tašky Rombo

Kotvení bylo další podstatnou slabinou azbesto-cementových krytin. Tyto čtverce se překládaly a byly ukotveny pouze v jednom nebo třech bodech do podkladového bednění pomocí hřebíků, nebo jednoduchých příponek. I zde Satjam připravil inovace, které nedostatky kotvení odstraňují. Pro kotvení byl vyvinut zcela nový systém čtyř zámků na každé šabloně. Konkrétně se jedná o 2 vnější zámky na horní straně a 2 vnitřní zámky na straně spodní. Ty zajistí maximální soudržnost jednotlivých čtverců.

Pro ukotvení krytiny byly vyvinuty speciální příponky. Ve vnějších zámcích můžete najít pro tyto příponky prolisy. Do prolisů se příponky jednoduše zasadí a k podkladu se připevní vruty. Výsledkem je pevně ukotvená krytina, která na sebe dokonale navazuje, je celistvá a pevná. Ani při začátku pokládky nemusíte nic řezat nebo lámat. Pro začátek pokládky jsou připraveny startovací šablony ve tvaru trojúhelníku se zámkem pro zasunutí pod okapnici.

3 rozměry, 5 barev a doplňky

Každý z nás má rád jinou velikost střešních tašek nebo jinou barvu. I na to bylo při vývoji krytiny Rombo myšleno. Vybírat můžete čtverce o velikosti 555 × 555 mm, 345 × 345 mm nebo 245 × 245 mm. Různé střechy si zaslouží i různé velikosti tašek. Vybírat můžete z barev višňová, hnědá, černá, cihlová nebo grafitová šeď. Každá střecha je jiná a zaslouží si odlišnou velikost a barvu krytiny. Krytina Rombo může být využívána na střechách s bedněním od sklonu 22 °.

V příslušenství pro tento moderní druh střešní krytiny můžete najít nejen startovací šablony a příponky, ale také startovací okapové lišty, hřebenáče, závětrné lišty, úžlabí, odvětrávací tašky nebo správkovou barvu.

Více informací o střešní tašce Rombo Premium naleznete na www.satjam.cz


SATJAM s.r.o.
logo SATJAM s.r.o.

SATJAM s.r.o. působí na českém trhu od roku 1995 jako dodavatel kovových lehkých střešních krytin, trapézových plechů, okapových systémů a profilů, fasádních systémů, doplňků a mnoha jiných výrobků používaných ve stavebnictví.