Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Střechy Praha 2012 připravily bohatý doprovodný program

Čtrnáctý ročník odborného veletrhu Střechy Praha a osmý ročník specializované výstavy Solar Praha se pomalu blíží a již nyní začíná být jasno v tom, co zajímavého nový ročník těchto prestižních akcí přinese.

O přesunu veletrhu do moderního areálu PVA EXPO PRAHA LETŇANY a o změně termínu na 8.–11. 2. 2012 jistě již každý z Vás ví. Nyní přinášíme nejnovější informace o obsahu doprovodného programu, který je již tradičně nedílnou a velmi oblíbenou součástí celého veletrhu a těší se velkému zájmu laiků i odborníků.

Zvýrazněným tématem pro nadcházející ročník jsou „Stavební úpravy střech“. Neznamená to ovšem, že se bude jednat o jediné téma celého doprovodného programu.

Přednáškový blok „šikmé střechy“ zahrne opravy šikmých střech v kontextu nové ČSN 731901 a návrhu ČSN 730607, tepelné izolace a vliv jejich tloušťky na konstrukce šikmých střech, zásady použití hydroizolací, tepelných izolací a parozábran při opravách šikmých střech nebo problematiku tepelně vlhkostního klimatu obytných podkroví.

Druhý tematický blok je věnován plochým střechám bytových a občanských staveb a v jeho rámci si mohou návštěvníci vyslechnout například příspěvek Rekonstrukce plochých střech panelových objektů Ing. Lenky Hanzalové z ČVUT. O Tepelně technickém hledisku při návrhu střešních plášťů promluví Ing. Běla Stibůrková rovněž z ČVUT. S pohledem soudního znalce na problematiku plochých střech a jejich navrhování nás seznámí Ing. Antonín Parys.

Blok „ploché střechy halových staveb“ se bude zabývat stavem souvrství střech halových staveb z pohledu soudního znalce, nosnými konstrukcemi, ale i opláštěním halových staveb z pohledu výrobce i projektanta.

Kvalitní program s hlavním tématem „Solární teplo ze střechy“ je připraven i k výstavě Solar Praha ve spolupráci s ČSSE, fakultou stavební a fakultou elektrotechniky ČVUT. Program obohatí i zástupci České fotovoltaické asociace se zajímavým porovnáním výhodnosti využití alternativních zdrojů energie (fotovoltaika, solární termika, kogenerace a tepelná čerpadla).

Dále přímo na výstavní ploše v předváděcím centru se budou prezentovat firmy z oblasti kovových střech a klempířského řemesla a budou zde vyhlášeny výsledky soutěže Metalstar o nejlepší realizaci kovové střechy a detailu v roce 2011.

Pro laickou veřejnost je hlavní blok přednášek přichystán na sobotu 11. 2. 2012. Kromě témat užitečných pro všechny, kteří se kupříkladu chystají na rekonstrukci střechy (zásady při výběru realizační firmy atp.), bude jistě velmi zajímavá i prezentace střechařského řemesla zacílená na žáky ZŠ a jejich rodiče. Toto téma připravili organizátoři ve spolupráci s panem Vrňatou – cechmistrem Cechu klempířů, pokrývačů a tesařů ČR.

Jak vidno z krátkého výčtu témat a doprovodných akcí, je skutečně nač se těšit a Střechy Praha 2012 patří k akcím, které byste si neměli nechat ujít.