Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Zelená střecha postavená do 2 týdnů: ekologická a ekonomicky výhodná

Výběr střechy není v dnešní době jednoduchý úkol. Příklad z města Veselíčko v Olomouckém kraji ukazuje, že výstavba zelené střechy disponuje mnoha ojedinělými výhodami. Mezi ty hlavní patří zejména chladící efekt v létě, zadržování tepla v zimě, zpomalování odtoku dešťové vody, zvuková izolace, extrémně dlouhá životnost a v neposlední řadě také ekologické a estetické aspekty.

„K rozhodnutí pořídit si zelenou střechu mě vedly hlavně ekologické důvody. Od přírody si hodně bereme, ale skoro nic jí nevracíme, proto pro mě byl výběr zelené střechy poměrně jasnou volbou,“ říká paní Ing. Irena Bürglová, která se rozhodla pro pořízení zelené extenzivní/šikmé střechy pro svůj domek ve Veselíčku.

Bez jediného zásahu do stávající střešní krytiny

Jako vystudovaná inženýrka si paní Bürglová o výstavbě extenzivní neboli šikmé zelené střechy mnohé nastudovala. Navíc bydlí část roku v Německu, kde je tato výstavba velmi oblíbeným řešením, a proto se rozhodla najít spolehlivého dodavatele zelených střech také pro svůj domek v Olomouckém kraji. „Oslovila jsem dva nejbližší dodavatele a firma pana Drasticha Alfagreen se mi jevila jako nejlepší, hlavně co se týče technologického provedení. U druhé firmy mi totiž sdělili, že by bylo nutné zasahovat do střešní krytiny – vrtat a přidávat další stavební prvky. Kdežto Alfagreen mi nabídl řešení, kdy se do střechy zasahovat nemusí. Pouze se položí speciální izolační povrchová vrstva a kalíšky pro substrát. A celá realizace se obejde bez jakýchkoliv zásahů do samotné konstrukce střechy. Tím jsem měla jistotu, že nedojde k narušení hydroizalace stávající střechy,“ popisuje paní Bürglová zásadní rozdíly v řešení výstavby, se kterými se při výběru dodavatele setkala.





Narušení hydroizolace střechy při správném provedení nehrozí

Je na místě obávat se narušení hydroizolace stávající krytiny? Ano, ale pouze v případě špatně a neodborně provedené výstavby zelené střechy. Jakékoliv mýty o potížích s hydroizolací vznikají pouze nesprávným provedením zelených střech, což je v ČR bohužel stále ještě častým jevem. Špatně prováděné výstavby snižují dobré renomé jinak velmi praktických a užitkově bezproblémových zelených střech. Jakmile je výstavba provedena odborně, jsou střechy naopak lépe izolovány než před tím. „Zelené střechy (extenzivní i intenzivní) mají zvýšenou schopnost zachycovat srážkovou vodu, což navíc snižuje náklady na odvod dešťových/kanalizačních vod. Tento problém s přetíženou kanalizací mají například v Brně, kde ho tamní architekti začínají řešit právě pomocí retence vody zelených střech. Zejména u veřejných budov tak zelené střechy výrazně snižují náklady na údržbu,“ vysvětluje Filip Drastich ze společnosti Alfagreen, která se věnuje výstavbě soukromých střešních zahrad, rodinných zahrad, ale i výstavbě ve veřejném sektoru.

Šikmá zelená střecha = vodotěsná a kořenům odolávající izolace, substrát a vegetace


Základními prvky šikmých – extenzívních zelených střech jsou: vodotěsná a kořenům odolávající izolace, substrát a vegetace. Na našem trhu je několik izolačních materiálů s certifikovanými vlastnostmi, hlavně se používají polyesterové textilie potažené PVC. Jako vegetace jsou zde vhodné trvalky, skalničky, které se užily také k ozelenění střechy paní Bürglové, protože nepotřebují pravidelný přísun vody, ale jsou schopné ji v sobě udržet a postupně uvolňovat. Pro intenzivní – ploché ozelenění střech se užívá zase jiná vegetace – nejrůznější keře a menší dřeviny. Jednotlivé realizace se ale nedají unifikovat. Ať už v případě extenzivní či intenzivní střechy – vždy je nutné brát v úvahu sklon střechy, umístění domu a s tím související vegetační podmínky. Jiné podmínky pro realizaci střechy budou na Moravě a jiné například na Šumavě.





Na základě spokojenosti si investorka najala firmu také na projekt úpravy zahrady

Když paní Bürglové skončila dovolená, musela se vrátit do Německa a nechala střechu plně v rukou odborníků. Veškeré podrobnosti byly domluvené předem a zbytek komunikovala se zástupci firmy telefonicky nebo e-mailem. Ale jak sama uvedla, to se stávalo spíše zřídka. „Přítomna jsem byla pouze na začátku, pak jsem musela odjet. Takže finální výstavba proběhla bez nutnosti mé přítomnosti. Vše bylo domluveno předem, a pokud bylo něco potřeba, vyřešili jsme to velmi promptně e-mailem. Veškeré termíny, práce i požadavky na co nejjednodušší údržbu byly splněny na jedničku. Vznikl pouze jeden zádrhel, který ovšem nebyl ze strany firmy Alfagreen, a to když dodavatel z Holandska přivezl nekvalitní suroviny. Pan Drastich okamžitě zareagoval, zásilku nepřijal a objednal novou, která už byla v pořádku, a mohlo se sázet,“ říká investorka a dodává: „Na základě dobré spolupráce s výstavbou zelené střechy jsem se po roce rozhodla firmu najmout také na projekt úpravy zahrady, který právě začínáme přeměňovat ve skutečnost. A opět probíhá vše hladce, mladí lidé ze společnosti Alfagreen jednají pružně, jsou informováni o nejnovějších trendech v zahraničí. Jsou vstřícní a ochotní provést mé speciální požadavky, či něco operativně doplnit nebo změnit.“

Zelená střecha prodlužuje životnost běžné střešní krytiny až dvojnásobně

Téměř všechny střešní konstrukce je možné ozelenit. Ve specifických klimatických oblastech, například ve Skandinávii, jsou zelené střechy poměrně běžným řešením. Je dobře známo, že zelené parky, husté stromy v ulicích a jiné zelené plochy ve městech značně redukují negativní vlivy. A právě proto se výstavba zelených střech stává častější i na mnoha budovách v Evropě a hlavně v Německu.

Zelené střechy přinášejí nejenom redukci znečištění životního prostředí, úspory energie na vytápění a chlazení, snížení pronikání vysokofrekvenčního elektromagnetického vlnění, ochranu před mechanickým poškozením střech, požární odolnost, stínící efekt pro střešní izolaci, ale jsou i ekonomicky výhodné. Životnost dobře navržené zelené střechy může být mnohem delší než 100 let. Navíc náklady na opravu a údržbu tradičních střech po 30–50 letech přináší asi dvojnásobné náklady než výstavba zelené střechy.

 
 
Reklama