Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Konec dotací na obnovu panelových domů negativně ovlivní stavební průmysl i státní kasu

V průběhu srpna tohoto roku došlo v důsledku úsporných opatření státního rozpočtu k zastavení klíčových programů na podporu revitalizace a modernizace panelových domů. Ukončení programů Nový PANEL a Zelená úsporám, kde došlo k zastavení přijímání žádostí pro panelové domy, se projeví nejen výrazným zpomalením či úplným zastavením oprav zastaralých panelových domů, ale bude mít také negativní dopad na státní rozpočet v podobě vyšší nezaměstnanosti zejména ve stavebnictví a nižšímu výběru daní a odvodů pojistného.

„Státní dotace ve výši 1 miliardy v programu Nový PANEL generuje následné investice v objemu 5 miliard, přičemž daňový výnos a úspora sociálních výdajů ze státní pokladny je o 600 milionů vyšší než stát vynaloží na dotaci.


Jsme proto přesvědčeni, že zastavení nebo výrazné omezení těchto programů je chybným krokem, který bude mít negativní dopad na státní rozpočet i stavební průmysl,“ vysvětluje prezident Centra regenerace panelových domů (CERPAD) Ing. Tomáš Fendrych a doplňuje: „Ukončením programu Nový PANEL přijde stavební průmysl jen v roce 2011 o investice ve výši 15 miliard korun. Nemůžeme pominout ani sociální aspekt programu, díky němuž je ročně vytvořeno na 15 tisíc pracovních míst převážně v regionech zasažených vysokou nezaměstnaností. Právě tady je realizována většina podporovaných projektů. “

Za dobu fungování programu Nový PANEL bylo poskytnuto celkem 8 510 dotací v celkové výší 11,8 miliardy Kč, které přispěly k revitalizaci kolem 330 000 panelových bytů. Celkové náklady na modernizaci panelových domů, zahrnující vlastní zdroje a dotovaný úvěr, pak dosahovaly výše 66 miliard Kč. „Výsledky průzkumu PanelSCAN ukazují, že v současné době je v ČR 45 % panelových bytů, které neprošly žádnou opravou, a dalších 20 % bytů, které byly opraveny jen dílčím způsobem. U bytových nepanelových domů je situace ještě horší a míra zanedbanosti zde představuje 88 %,“ uvádí předseda Svazu českých a moravských bytových družstev (SČMBD) Ing. Vít Vaníček a dodává: „Celková potřeba investic v současné době představuje 575 miliard korun. Zastavení státní podpory však znamená konec mnoha projektů, stejně jako zmar nemalých investic vložených do přípravy projektů. Zrušením programu Nový PANEL vyslala vláda směrem k tisícům obyvatelů panelových bytů signál, že se stát odmítá dále podílet na nápravě stavu, který sám kdysi způsobil.“

CERPAD i SČMBD se shodují, že pokud není možné kvůli stavu veřejných financí pokračovat v dosavadní formě státní podpory, je nutné najít v co nejkratší době náhradu v podobě jiného návratného nástroje. Je však potřeba zachovat přínosy programu Nový PANEL, zejména pak charakter nepřímé podpory, který vede investory k větší zodpovědnosti, jasná a kontrolovatelná pravidla a požadavek na komplexnost oprav, díky které je dosahováno výrazných energetických úspor.

Aktuálně z 18.11.2010: Opozice chtěla do rozpočtu přidat 1,5 miliardy korun na program Nový panel na opravy a zateplování panelových domů. Rozdílem jednoho hlasu ale neuspěla. Rozpočet SFRB na příští rok neumožní realizaci prakticky žádného masivního dotačního programu, zůstane ovšem například program na odstraňování povodňových škod. Fond bude nadále financovat programy na úvěry mladým pro pořízení bytu, výstavbu sociálních a nájemních bytů, kdy přejde z dotací na formu úvěru, a bude poskytovat úvěry obcím na opravy a modernizace bytového fondu.

Tématu regenerace bytových domů byla věnována i konference na veletetrhu For Arch Praha 2010, kterou pořádalo TZB-info.

Na téma Regenerace bytových domů - jak dál bez dotací bude věnován doprovodný program veletrhu Aqua-therm v úterý 23.11.2010, na který Vás redakce TZB-info srdečně zve.
Program se koná od 11 do 15 hodin přímo na výstavišti v Letňanech, vstup je volný a pro návštěvníky veletrhu zdarma.
V programu zazní například praktický příklad z Brna Jak dosáhnout významných úspor a tím rychle návratné investice do vyregulování teplé vody, objektivní a subjektivní hodnocení bytového domu po zateplení, rady pro rekonstrukci vody a kanalizace ve starých bytových objektech, ukázka možností rozpočítávání nákladů, praktické odpovědi na základní otázky při rozhodování o solárních kolektorech, možnosti vyhovujícího větrání. .....

Těšíme se na viděnou. Vaše redakce TZB-info.

 
 
Reklama