Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Konference Regenerace bytového fondu zahájena

433 zaregistrovaných účastníků se sešlo na konferenci v Hradci Králové. TZB-info je generálním partnerem této dvoudenní akce. Z jednání Vám přinášíme aktuální zpravodajství.

Konferenci zahájil Ing. Petr Kučera, CSc., technický ředitel Centra stavebního inženýrství, a.s. Hned v úvodu tak zaznělo srovnání dříve uplatňovaného programu Panel a aktuálního dotačního titulu Zelená úsporám. Zároveň byl vysloven apel na možná rizika realizace jednoduchých řešení vedoucích k naplnění cílů dotačních titulů Zelená úsporám a Nový panel.



Před spuštěním dotačního programu pro regeneraci obytných panelových domů bylo díky MPO připraveno řešení pro komlexní regeneraci jednotlivých typových soustav panelových domů. Byly připraveny zkušební postupy pro diagnostiku těchto budov i návody k vhodným opatřením směřujícím hlavně k prodloužení životnosti těchto objektů se současným snížením energetické náročnosti a zajištění splnění hygienických požadavků na zdravé životní prostředí. Velký důraz byl kladen na efektivní využití prostředků vložených do regenerace. Vlastníci těchto objektů měli možnost opírat se o požadavky na prověření mechanické pevnosti a stability, požární bezpečnosti, zdravotní nezávadnosti, akustiky, provozní energetické náročnosti i bezpečnosti při budoucím užívání. Všechny tyto atributy byly k dispozici před, nebo souběžně se spuštěním dotačního programu Panel. Program Panel byl technickou veřejností kladně přijat.

V současné době máme k dispozici další finanční potenciál v programu Zelená úsporám, který je určen ke snížení měrné potřeby energie budov určených pro bydlení. Právě při uplatnění pouze základních kritérií programu, a to snížení spotřeby energie a zajištění požadované hodnoty součinitele prostupu tepla obvodových konstrukcí je dán prostor i pro realizaci některých opatření, které krátkodobě povedou ke snížení provozní energetické náročnosti, ale v průběhu užívání mohou přinést problémy jak se stavem vnitřního prostředí, tak s trvanlivostí stávajících konstrukcí s důsledkem snížení rozhodujícího požadavku, a to je mechanická pevnost a stabilita.

Je třeba nutný odpovědný přístup energetických expertů, projektantů a autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě, aby navrhovaná řešení posuzovali komplexně. Je třeba zajistit, aby velké finanční prostředky z aktuálních dotací posloužily nejen nám, ale i budoucím generacím. Aby až bude Zelená úsporám "po smrti", aby nebyla ztracena životnost stavby a nezůstal nám pouze další problém do budoucna.

Přednáška Ing. Víta Vaníčka z SČMBD ukázala řadu otazníků v souvislosti s aktuálními dotačními tituly Nový panel a Zelená úsporám, na které je třeba najít urychleně odpověď, abychom byli schopni finance skutečně využít. Je třeba zajistit písemná a závazná vyjádření k celé řadě otázek, aby do realizace opatření s čerpáním dotací byly zapojení "velcí hráči" - města a bytová družstva. Je nutné mít na paměti, že současný stav čerpání dotací a počet přihlášek je vzhledem k celkovému finančnímu objemu dotačního titulu zcela nedostatečný. Je nezbytné nastartování v masovém měřítku, tj. tisíce podaných žádostí v řádu miliard Kč. Ing. Vít vyjádřil obavu, zda budeme schopni dotace vyčerpat, jelikož máme k dispozici stavební sezónu 2010, 2011 a 2012, přičemž pro projekty v sezóně 2010 je třeba připravovat již nyní. Program ZÚ je z pohledu SČMBD vítanou novinkou v oblasti podpory bydlení. Bytové družstva jsou si vědoma, že program ZÚ je teprve na startu, že k jeho odladění bude třeba v praxi ještě další úsilí a čas, ale právě ten je omezen horizontem 2012.

K tomuto problému přímo navazující přednášky JUDr. Karla Wágnera a Ing. Ireny Plockové byly přesunuty z organizačních důvodů na dnešní odpoledne.

Obsáhlá přednáška Ing. Jaroslava Šafránka, CSc., byla zaměřena na technické detaily porovnání metodik energetického hodnocení uplatňovaného v programech Zelená úsporám a Nový panel a ukázala na rozdíly v metodikách NKN, Energie 2008 a TNI73 0329+TNI 73 0330. Jelikož se jedná o celou řadu důležitých technických skutečností, přednášku přineseme podrobně formou článku.


Za redakci TZB-info Ing.Dagmar Kopačková

Generální partner konference

 
 
Reklama