Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

První ohlasy z konference Regenerace bytového fondu v Hradci Králové

Z prostředků programu Zelená úsporám nelze financovat nic jiného než některé části zateplení domu. Je to prakticky 9 položek z celkového počtu 38, které podporujeme v rámci celkové rekonstrukce domu programu PANEL, který se ukázal jako velmi úspěšný, řekl JUDr. Wagner ve své přednášce. Článek je druhou reportáží z probíhající konference.

V odpoledním bloku konference Regenerace bytového fondu proběhla i očekávaná přednáška JUDr. Jana Wagnera. Zaznělo především srovnání dotačních titulů Nový panel a Zelená úsporám. Cílem programu Nový panel je stimulovat vlastníky domů i jednotlivých bytů, aby se rozhodli nikoliv pro jednotlivé opravy nebo stavební zásahy, ale pro celkovou rekonstrukci domu, jejíž součástí jsou zdaleka nejen sanace statických vad a opravy jednotlivých konstrukčních částí, ale především výrazná modernizace domu vedoucí k zásadnímu prodloužení jeho životnosti a zvýšení standardu bydlení tak, aby vyhovoval požadavkům budoucích let a desetiletí. Zateplování a úspory dalších energií chápeme jako součást modernizace domu, i když velmi významnou.

Program Státního fondu rozvoje bydlení, ve sdělovacích prostředcích často označován jednoduše „Program Panel“, se zpočátku rozvíjel poměrně pomalu, obtížně překonával psychické bariéry a setrvačnost vlastníků domů a bytů. Dnes je situace úplně jiná. Jestliže fond v prvních letech profinancoval na úrokové dotaci cca 200 mil. Kč ročně, v roce 2007 to už byly 4,3 mld. Kč. Jde nepochybně o jeden z nejdůležitějších a nejúspěšnějších podpůrných programů v oblasti bytové politiky. Dnes vstupujeme do druhé etapy, v níž nám jde především o kvalitu. Vítáme, že vláda na doporučení NERVu zařadila podporu rekonstrukcí a zateplování domů mezi protikrizová opatření, rozhodla o posílení financí a přijala novelu programu. Novela mimo jiné řeší i případný souběh státních podpor z různých programů. Platí zásada, že stejná činnost nemůže být podporována ze dvou nebo více programů. Z prostředků programu Zelená úsporám nelze financovat nic jiného než některé části zateplení domu. Je to prakticky 9 položek z celkového počtu 38, které podporujeme v rámci celkové rekonstrukce domu. Je proto důležité, že v takovém případě na všechny ostatní položky a součásti rekonstrukce můžeme investorovi poskytnout podporu v našem programu Nový Panel.


Zleva: Ing. Vaníček, předseda SČMBD, Ing. Kučera, odborný garant konference a technický ředitel CSI,
JUDr. Wagner, ředitel Státního fondu rozvoje bydlení


Na dojmy z prvního dne jsme se zeptali některých partnerů konference:

Ing. Lubomír Čepek, produktový specialista TZB/senior consultant BS:
Mezi oblasti podpory z programu "Zelená úsporám", což je jedno z témat probíhající konference Regenerace bytového fondu, patří mj. i úspory energie na vytápění. A protože naše čerpadla ALPHA2 a MAGNA jsou etalonem energeticky úsporných oběhových čerpadel pro vytápění, může naše firma Grundfos jako největší výrobce oběhových čerpadel přispět nemalou měrou k úspoře energetických nákladů (zmíněná čerpadla v nejlepší energetické třídě A spoří díky unikátní inteligentní regulační funkci AUTOAdapt až 80% elektrické energie ve srovnání s průměrnými oběhovými čerpadly energetické třídy D). To nás vedlo k tomu, že jsme se stali partnerem této významné a důležité konference.

Navštivte nás na www.poweredby.grundfos.com nebo www.grundfos.cz a zjistěte více o energeticky úsporných čerpadlech a naší nové topenářské kampani "Nemožné nás pohání vpřed".

Pavel Herman, Marketing, KORADO, a.s.:
Účast více než 400 návštěvníků konference jasně potvrzuje zájem odborné veřejnosti se dozvědět aktuální informace k oblasti rekonstrukcí. Hlavním postřehem z proběhnuvších prezentací a diskusí je zájem zúčastněných přispět svými zkušenostmi a názorem k formování pravidel v oblasti podpory rekonstrukce bytového fondu. Velká část dotazů směřuje k nalezení cest jak vyčerpat prostředky pro program Zelená úsporám. Tato diskuse je myslím velmi potřebná pro vyjasnění si postojů jak příjemců, tak administrátorů programu.

Na www.korado.cz například „ Radiátory pro rekonstrukce nejen do panelových domů“ a „Program PANEL - od 1.5.2009 otopná tělesa ve skupině s nejvyšší dotací“.

Ing. Vít Chmelař, Regulus spol.s r.o.:
Je potěšující, že s podporou programu Zelená úsporám se zvýšil zájem investorů o využití solárních systémů a obnovitelných zdrojů energie i pro bytové domy. Právě probíhající konference, myslím, velmi přispívá k propagaci zelených energií a jistě je přínosem nejen pro odbornou veřejnost, ale i pro potenciální investory.

Navštivte www.regulus.cz a informace Akční solární sestavy pro ohřev vody, Akční sestavy tepelných čerpadel a solárních systémů, Akce podzim 2009 - akční ceny na tepelná čerpadla Regulus CTC. Podívejte se na On-line sledování žádosti o dotaci z programu Zelená úsporám. Dnem 27.8 2009 byly na Státní fond životního prostředí ČR podány dvě žádosti o dotaci z programu Zelená úsporám, jejichž další osud je možné sledovat on-line.


Za redakci TZB-info Ing.Dagmar Kopačková

Generální partner konference

 
 
Reklama