Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nová prášková lakovna s linkou DECORAL umožňuje zpracování nejrůznějších dekorů

ALBIXON a.s. představuje největší práškovou lakovnu v Evropě

Nutnost dosažení vysoké kvality povrchu spolu se vzrůstajícími požadavky na ekologii byly hlavním důvodem pro investici firmy ALBIXON, a.s. do nové práškové lakovny. V nové lince povrchové úpravy DECORAL je pohyb materiálu v tunelu předúpravy plně řízen automatickým řídicím systémem. I pro aplikační zařízení bylo využito nejmodernější řešení, a to nanášecí kabina od firmy Wagner.

Prášková lakovna ALBIXON, linka Decoral

Linka byla koncipována pro maximální velikost dílce 9000 × 2400 × 600 mm (D×V׊) s využitím power&free dopravníku s rychlostí 1,5 m.min−1. Dopravník je rozdělen do tří samostatných celků a díky systému dvou profilů umístěných nad sebou umožňuje flexibilní zastavování a pohyb jednotlivých závěsů. Maximální zatížení závěsu je 750 kg.

V nové lince povrchové úpravy probíhá předúprava materiálu v nerezovém pětikomorovém taktovacím tunelu. Pohyb materiálu v tunelu předúpravy je plně řízen automatickým řídicím systémem, což umožňuje předupravit materiál z oceli, hliníku nebo zinkované oceli přesně dle doporučených podmínek dodavatele chemických produktů. Doplňování chemie je zajišťováno automaticky v závislosti na koncentraci a každá komora umožňuje naklonění závěsu pro rychlejší okap tekutin. Výhodou této koncepce uspořádání a řízení odmašťovacího tunelu je možnost předupravit různě za sebou jdoucí závěsy s díly z hliníku nebo závěsy s díly z oceli.

Prášková lakovna ALBIXON, linka Decoral
Lakovna ALBIXON
Lakovna ALBIXON
Lakovna ALBIXON
Prášková lakovna ALBIXON, linka Decoral
Lakovna ALBIXON

Při navrhování předúpravy byl dán velký důraz na ekologii celého procesu. Výsledek dodaného zařízení je takový, že se do odpadního řadu nevypouští žádná odpadní voda. Dosáhnout toho lze díky uzavřenému okruhu vody, kde se pomocí iontové stanice a vakuové odparky použitá voda vyčistí a znovu použije v technologickém procesu a to minimálně z 93 %. Zároveň každá část tunelu předúpravy má svůj vlastní odtah., Zde jsou všechny nebezpečné páry s pomocí výkonného ventilátoru odsávány do věže kouřů, kde se čistí a do ovzduší neodcházejí žádné škodlivé látky.

I pro aplikační zařízení bylo využito nejmodernější řešení a to nanášecí kabina od firmy Wagner, která je osazena celkem 16 pistolemi. Na každém z dvou manipulátorů s dlouhým zdvihem je osazeno 7 automatických pistolí, další dvě jsou využity pro ruční předstřik a dostřik. Celé nanášení práškových barev probíhá v tzv. Cleanroomu, což je čistý prostor vybavený vzduchotechnikou a klimatizací, aby byly zajištěny ideální podmínky pro aplikaci především z hlediska teploty a případné prašnosti.

Navěšovací/svěšovací stanice
Navěšovací / svěšovací stanice
Lakovací pracoviště Wagner
Lakovací pracoviště Wagner
Prášková lakovna ALBIXON, linka Decoral
Uzavřený okruh vody

Dostatečná kapacita vypalovací pece s nepřímým ohřevem vzduchu s želírovací zónou zabezpečí kvalitní vypálení materiálu v požadovaném čase a taktu. Optimální takt linky je v rozmezí 5 až 6 minut.

Celá linka je řízena počítačovým systémem s dohledovou vizualizací a dotykovou obrazovkou. Systém je vybaven čtyřmi stupni přístupu a také vzdáleným přístupem pro možnost on-line kontroly a případné servisní zásahy.

Technologie lakovny je rozložena na ploše přes 2200 m2. Díky důkladné přípravě celého projektu firmou Surfin a současnému využití nejmodernějších technologií vznikla nejen největší, ale zároveň velmi flexibilní, ekologická a úsporná prášková lakovna, která je schopna nalakovat až 2400 m2 za směnu.

Jako součást dodávky bylo v ALBIXONU instalováno již druhé zařízení na dekorování profilů na různé atypické vzory, jako například imitace dřeva, mramoru, žuly a podobně. Toto zařízení od společnosti Decoral, kterou Surfin zastupuje, dokáže nadekorovat až 9 metrů dlouhé profily a plošný materiál do délky 5 metrů. Zařízení DECORAL splňuje ty nejvyšší nároky na kvalitu a vzhled povrchově upravovaného výrobku.

Linka Decoral
Linka Decoral
Prášková lakovna ALBIXON, linka Decoral, Automatická balička profilů
Automatická balička profilů

 
 
Reklama