Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Pasivní domy s využitím státní podpory

Častým argumentem odrazujícím stavebníka od realizace pasivního domu je suché konstatování o vysoké pořizovací ceně a nenávratnosti vložených investic. Tento argument však nebývá založen na reálné zkušenosti, a pokud ano, poukazuje spíše na neochotu autora projektu řešit požadavky investora za přijatelných finančních podmínek.

Ekonomickou výhodnost pasivních domů nyní doplňuje i finanční podpora poskytovaná na jejich výstavbu v programu Nová zelená úsporám, a to formou dotace 435 000 Kč, nebo 585 000 Kč podle dosaženého energetického standardu. Z toho částka ve výši 35 000 Kč připadá na fázi projektové přípravy a měření průvzdušnosti obálky budovy.

Cílem programu je motivovat investory k úpravě projektu a kompenzovat navýšení projekčních a případně také investičních nákladů souvisejících s dosažením požadovaných parametrů. Podpora bude poskytována až do roku 2020. Každý, kdo se v této době chystá stavět rodinný či bytový dům, má možnost si jej pořídit v energeticky nejlepším možném standardu.

VÍCE INFORMACÍ SE DOZVÍTE NA CHYSTENÉM VELETRHU FOR PASIV, který otevře své brány a poradenské centrum ve čtvrtek 22. ledna v prostorách PVA EXPO PRAHA, nebo v titulu PASIVNÍ DOMY ... jak se staví a jak se v nich bydlí (Vydavatel: PRO VOBIS, s.r.o.)