Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Plastový okap – pouze doplněk nebo chytrý pomocník?

Z hlediska úspory času na nejrůznější údržbu je dnes kladen velký důraz na dlouhou životnost a bezúdržbovost materiálů. Okapový systém není výjimkou. Pokud pořizujete kvalitní střešní krytinu, měli byste vybrat okap ve stejné kvalitě a se stejně dlouhou dobou životnosti. Vhodné jsou z tohoto pohledu plastové okapy MARLEY.

Velkou část všedního dne trávíme v práci a volný čas je pro nás čím dál víc vzácný. Při stavbě či rekonstrukci rodinného domu je pro nás dostatek času dvojnásobně cenný. Velkou pomocí jsou proto moderní stavební materiály a technologie, které výrazně urychlují výstavbu a navíc zlepšují kvalitu bydlení.

Plastové okapy MARLEY se v Německu vyrábějí od roku 1952 a dnes máme již více než padesátiletou zkušenost s jejich životností. Plastové okapy vlivem deště nerezavějí a jsou barevně stálé, tudíž je není třeba každý druhý rok natírat. Dokonale hladký povrch plastu navíc vykazuje lepší odtokové parametry a samočistící schopnost než plech, a proto splňují tu důležitou vlastnost bezúdržbovosti celého systému.

Pro každého z nás je samozřejmě velmi důležitý vzhled domu, ve kterém bydlíme. Pokud k fasádě a střešní krytině nevyžadujeme barevné provedení, můžeme zvolit měděné či titanzinkové okapy. V případě, že však chceme barevně dotvořit celkový vzhled domu, vybereme plastové nebo poplastované okapové systémy. Plastové okapy MARLEY jsou vyrobené z vysoce kvalitního bezkadmiového PVC a jsou odolné UV záření i povětrnostním vlivům. Barva okapu proto zůstává stálá po celou dobu jejich životnosti, a to i na straně přímého dopadu slunce. Je možnost si vybrat ze sedmi barevných kombinací, včetně oblíbené měděné barvy. Díky vysoké kvalitě použitého plastu a moderní technologii výroby je na plastové okapy MARLEY poskytovaná záruka 10 let.

 

Snadná montáž

Plastové okapy ušetří kromě drahocenného času také peníze. Snadná montáž je totiž největší výhodou plastových okapů MARLEY a zvládne ji každý, kdo dokáže do dřeva zašroubovat samořezný šroub. Jednotlivé prvky okapu se k sobě jednoduše mechanicky spojují. Tvar žlabu je na obou koncích jiný. Tvarovka se na jedné straně na žlab nasune do kulatého zámku, kolem žlabu obtočí a na druhé straně jednoduše "zacvakne". V okapovém žlabu jsou malé výřezy, do kterých vždy zapadne výstupek, který je na spojce či rohu žlabu. Tím nemůže dojít k samovolnému rozpojení dvou žlabů. Montáž je velmi jednoduchá a rychlá. K dispozici je přehledný montážní návod i video s praktickou ukázkou. K celé montáži postačí pouze pilka na železo, šroubovák, metr, provázek a tužka.

Typy střechy

Široká nabídka háků umožní montáž okapového systému v jakýchkoliv podmínkách na všechny typy střech. V případě svislého bednění (podbití) nebo svisle seříznutých krokví je nejvhodnější a nejpoužívanější plastový PVC hák. Pokud by plocha pro uchycení nebyla ideálně svislá, může instalaci usnadnit kloub k těmto hákům. Dále jsou k dispozici poplastované kovové háky. Rovný pro instalaci na vrch krokví nebo na střešní latě a překroucený hák pro umístění na bok krokví. Existuje také varianta kovového háku s kloubem, která je vhodná např. do horských oblastí, kde lze celý žlab na zimu sklopit. Pro potřebu vyšší únosnosti je k dispozici také zdvojený kovový hák a v nabídce jsou také držáky na vlnité a trapézové krytiny.

Doplňky okapů

Plastové okapy disponují také širokou nabídkou doplňků či příslušenství. Jsou to předně sběrače střešních splavenin neboli lidově geigery. Jsou to zařízení, do kterých je sveden okapový svod a které odvádějí dešťovou vodu do kanalizačního potrubí. Součástí geigerů je košík pro snadné čištění.

Dalším ideálním pomocníkem pro čištění a tím pádem i zabezpečení bezúdržbovosti okapového systému jsou lapače listí do okapového žlabu. Jedná se o plastovou mřížku, která má kulatý tvar, vloží se do okapového žlabu a zabraňuje listí či spadaným větévkám, aby okapový systém zanesly.

 

Řešením pro toho, kdo chce jímat a dále využívat dešťovou vodu, jsou sběrače dešťové vody. Umisťují se do okapového svodu a jsou hadicí napojené na nádrž, kam vodu sbíráme. Pokud je nádoba s dešťovou vodou plná, sběrač dešťové vody automaticky pouští vodu dále do svodové trubky. Variantou mohou být klasické vypouštěcí klapky.

Plastové okapy MARLEY jsou k dispozici v široké rozměrové nabídce od okapů pro menší rodinné domečky až po opravdu velké plochy střech. U zimních zahrad, vstupů do domů, pergol a jiných zahradních prvků začíná být velmi oblíbený hranatý tvar okapových žlabů. K tomuto účelu byl proto vyvinut hranatý okapový systém SIMPLEX, který se spojuje lepením. Plastové okapy MARLEY šetří váš čas minimálními nároky na údržbu, dotváří celkový vzhled vašeho domu a díky neatraktivitě plastu pro zloděje vám vydrží na domě po celou dobu jejich životnosti.


Aliaxis Česká republika s.r.o.
logo Aliaxis Česká republika s.r.o.

Aliaxis Česká republika je dodavatel plastových materiálů pro přepravu médií a energií a také pro hospodaření s dešťovou vodou a odvodnění budov. Od 1. 3. 2022 došlo také k přejmenování společnosti Nicoll Česká republika s.r.o. a nyní již vystupuje na trhu ...