Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nízkoenergetické domy v Ostravě - Třebovicích jsou rok v provozu

Stavbu rodinných domů jsme sledovali v letech 2014 a 2015. Hrubou stavbu ze systému YTONG jsme vysílali on-line a zaznamenali časosběrným videem. Domy jsme rovněž navštívili ve fázi montáže elektrického podlahového vytápění FENIX. Nyní jsou již některé domy více než rok v provozu, majitelé mají zkušenosti z letní sezóny i zimního otopného období.

Na návštěvu nás pozvala majitelka jednoho z bungalovů. První otázky směřovaly ke způsobu vytápění a nákladům na zajištění tepelné pohody. Náklady na vytápění vypočítává majitelka z celkových nákladů na elektřinu: „Když odečtu náklady na provoz domácích spotřebičů a osvětlení, které předpokládám stejné jako v předchozím bydlišti, vychází roční náklady na vytápění do 6000 korun,“ vysvětluje paní domu. Dobře byly odhadnuty i výše měsíčních záloh na elektřinu. „Nedoplatek v ročním vyúčtování elektřiny činil necelé dva tisíce,“ dodává majitelka.

Spokojená je majitelka domu i se způsobem vytápění a jeho ovládáním: „Vše je pro nás maximálně komfortní. Vytápění ovládáme pouze termostatem na stěně, k tepelné pohodě nemáme výhrad, podlaha je na dotek velice příjemná.“

V malých domech v Třebovicích nejsou kromě elektrického podlahového vytápění použity žádné jiné zdroje tepla na vytápění. „Myslím si, že majitel domu si může zachovat zdravé vnitřní prostření v našich domech i bez větrání s rekuperací. Musí se naučit jen správně dům používat. K tomu mu dáváme vždy návod. Prakticky jediné zařízení, které majitel domu ovládá, je termostat na stěně v každé místnosti. Anhydritový potěr v podlaze zajišťuje díky tepelné akumulaci potřebnou setrvačnost vytápění, a tím trvalou tepelnou pohodu bez teplotních výkyvů,“ říká Ing. Daniel Kozel, majitel realizační a zároveň developerské firmy DK1.

Bez problémů stavbu prověřila i loňská letní vedra. Stavba má veškeré obalové konstrukce masivní s dodatečnou tepelnou izolací. Stěnu tvoří tvárnice YTONG zateplené 15 centimetry pěnového polystyrenu. Střechu tvoří železobetonový strop a silná vrstva tepelné izolace. „V loňských vedrech nenastala žádná období, kdy by v interiéru byla nesnesitelná teplota,“ říká majitelka domu. K regulaci vnitřní teploty v loňském létě se používalo i stínění vnějšími žaluziemi. Ty v letošním mírném létě nebylo podle slov majitelky zatím nutné použít.

Domy jsou koncipované jako nízkoenergetické. Třída energetické náročnosti je dle průkazu ENB v kategorii B – velmi úsporná, s tepelnou ztrátou 4,1 kW u bungalovů a 3,7 kW u patrových domů. Celkový obestavěný prostor bundalovu je 330 m3, patrový dům má obestavěný prostor 295 m3. Instalovaný příkon elektrického podlahového vytápění je ve všech domech 5 kW. Pro elektrický ohřev vody je ve všech domech instalován boiler o objemu 160 l s příkonem 2 kW. Celkový instalovaný příkon včetně všech spotřebičů je 15 kW ve všech domech.

DK1 je firma s dlouholetou zkušeností. Existuje 23 let. Středisko realizací je jedním z pěti nosných pilířů firmy. Firma DK1 vznikla v roce 1991 se zaměřením na projekci v oblasti stavebnictví. Později přibyla i obchodní a realizační činnost ve stavebnictví. V současné době rozvíjí své aktivity v pěti oblastech – projekce, realizace, prodej stavebnin, prodej kameniva a paliva, doprava a mechanizace. DK1 je dlouholetý partner společnosti Xella pro realizaci staveb ze systému Ytong.












Foto: XELLA

Pozn.: Do článku byly doplněny informace o energetické náročnosti domů a instalovaném příkonu elektrické energie.

 
 
Reklama