Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nadace Ellen MacArthur: v Evropě je vysoká míra recyklace EPS

Nadace Ellen MacArthur zveřejnila výsledky míry recyklace spotřebitelských obalů z pěnového polystyrenu (zkr. EPS). Z nich vyplývá, že míra recyklace v jednotlivých zemích EU předčila očekávání. S více než 70 % zrecyklovaného odpadu vévodí Norové, Česko registruje necelých 50 %.

Výzkum vznikl díky iniciativě dánského sdružení EPS. Nadace má pro ověření skutečné recyklovatelnosti plastových materiálů nastavená přísná kritéria. Pro splnění musí daný odpad dosahovat minimálně 30% míry recyklace napříč regiony, které celkem čítají alespoň 400 milionů obyvatel. V zemích EU aktuálně dosahuje míra recyklace obalů z EPS cca 40 %, čímž jsou zadaná kritéria splněna.

Vybrané země EU navíc vynikají vysokou mírou recyklace, žebříčku vévodí Norsko s více než 70 %. V dalších zemích jako je Dánsko, Portugalsko, Belgie, Rakousko nebo Irsko míra přesahuje 50 %. K nim má blízko i Česká republika, jak uvádí Pavel Zemene, předseda Sdružení EPS ČR. „V ČR skončí jako odpad přibližně 6 000 tun EPS obalů za rok. Aktuální míra dosahuje necelých 50 %, což je číslo, kterého jsme původně měli dosáhnout až v roce 2025. Je tedy vidět, že se nám daří recyklovat nad plán,“

Díky informacím bylo také zjištěno, že recyklace obalů z EPS je tématem celkem pro 35 světových zemí. „Výsledky šetření mě opravdu těší. Šetrnost k životnímu prostředí a naplňování potenciálu cirkulární ekonomiky by měla být naším celospolečenským zájmem. Naše sdružení tomu jde naproti díky zavedení třídících nádob na EPS. Pilotní projekt v Kralupech nad Vltavou se setkal s úspěchem, místní občané zde do 3 speciálních nádob vytřídí v průměru 135 kg odpadu měsíčně. To ušetří zhruba 25 žlutých kontejnerů. V současnosti jednáme s dalšími městy, které mají zájem Kralupy následovat,“ uzavírá Zemene.

Více o recyklaci na www.recyklujemepolystyren.cz


Sdružení EPS ČR
logo Sdružení EPS ČR

Sdružení EPS ČR je národní organizace založená s cílem koordinovat vývoj aplikací z pěnového polystyrenu (EPS), podílet se na tvorbě norem, kontrolovat kvalitu a bezpečnost výrobků, poskytovat konzultace a podílet se na úsporách energie.

 
 
Reklama