Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Třídění obalů z pěnového polystyrenu se vyplatí, ne všichni toho ale využívají

Každoročně v Česku skončí jako odpad přibližně 6000 tun obalů z pěnového polystyrenu (EPS). Materiál lze ovšem plně zrecyklovat a existují i firmy, které jej mohou k recyklaci odkoupit. I přesto část výrobců a distributorů potravin, kteří obaly z EPS používají, této možnosti nevyužívá.

Recyklace pěnového polystyrenu (EPS)
Recyklace pěnového polystyrenu (EPS)

EPS je 100% recyklovatelný, záleží ovšem na stavu, ve kterém je sesbírán. „Když se odpadový EPS díky oddělenému sběru povede získat čistý, po zpracování lze prodat s vyšší přidanou hodnotou,“ říká Pavel Zemene, předseda Sdružení EPS ČR. Čistý odpadový EPS se využívá na výrobu izolačních desek nebo obalových tvarovek a cena za jeho odkoupení může činit až 20 000 Kč/tunu. Běžně znečistěný EPS, např. ze žlutých kontejnerů, lze využít do lehčených betonů nebo izolačních směsí, jeho výkupní cena je až 4 000 Kč/tunu.

Díky skvělým tepelněizolačním vlastnostem se obalový EPS využívá také pro přepravní boxy na potraviny např. fishboxy na přepravu čerstvých ryb. Ideálním postupem po použití by mělo být jejich vytřídění a následný prodej recyklátorovi. „Fishboxy z EPS využíváme zejména protože jsou hygienické, lehké a snadno stohovatelné. Všechen použitý obalový polystyren následně třídíme a nabízíme k odkoupení, každý rok slisujeme zhruba 36 tun EPS fishboxů. Je to cesta k větší udržitelnosti distribučního procesu a zároveň je pro nás recyklace výhodná i z důvodu ekonomické návratnosti,“ říká Jan Kanina ze společnosti Bidfood.

„I přes snadnou cestu k recyklaci použitých fishboxů se v tuzemsku stále setkáváme s výrobci a distributory, kteří o této příležitosti nevědí. V mnoha evropských zemích je již prodej k recyklaci na velmi vysoké úrovni. Můžeme se inspirovat např. Norskem, Dánskem či Nizozemím, kde míra recyklace dosahuje až 90 %,“ dodává Zemene.

Podrobné informace o pěnovém polystyrenu naleznete na www.epscr.cz.

Více o recyklaci na www.recyklujemepolystyren.cz


Sdružení EPS ČR
logo Sdružení EPS ČR

Sdružení EPS ČR je národní organizace založená s cílem koordinovat vývoj aplikací z pěnového polystyrenu (EPS), podílet se na tvorbě norem, kontrolovat kvalitu a bezpečnost výrobků, poskytovat konzultace a podílet se na úsporách energie.

 
 
Reklama