Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Kdy na střeše použít lanový záchytný systém a kdy zvolit naopak bodový?

Lanový záchytný systém anebo bodový? Jestli tápete nad tím, který zvolit, pak nezoufejte, v tomto článku vám osvětlíme, jaký je mezi nimi rozdíl.

Účelem systémů zachycení (nebo zadržení) pádu osob je zajistit bezpečný a bezstarostný pohyb na střeše. Právě ale způsob pohybu se u těchto dvou systémů liší.

V případě lanového systému se osoba připíná spojovacím prostředkem k lanu (na obrázku nalevo), které je mezi kotvicími body nataženo, u bodového přímo ke kotvicímu bodu (na obrázku vpravo). Co to tedy v praxi znamená?

BODOVÝ SYSTÉM

Pracovník se musí mezi jednotlivými úseky přepínat na další kotvicí bod. Rozsah obslouženého prostoru z jednoho bodu pak určuje poloměr kružnice. Kotvicí body jsou však nainstalované tak, aby délka spojovacího prostředku (nejčastěji jistící lano) příliš nelimitovala pohyb pracovníka a on se v bezpečí dostal na všechna potřebná místa. Je tedy nutné si předem definovat, která místa to jsou.

V každém případě je pracovník limitován - musí více pracovat se zkracováním a prodlužováním spojovacího prostředku.

LANOVÝ SYSTÉM

Spojovací prostředek se posouvá po laně, což znamená, že rozsah pohybu definují jednotlivé lanové úseky a opět příslušná délka spojovacího prostředku. Pohyb je limitován podstatně méně, téměř vůbec.

Přívětivost je potom dána výběrem lana; nerezové je na střeše nainstalováno permanentně, montážní textilní lano ne, nadto má délku pouze 30 m, a proto se musí neustále přesouvat na jednotlivé úseky. (Textilní však vychází levněji.)

 

Vhodnost systému se samozřejmě liší i samotnou střechou a pracemi, které jsou na ní třeba odvádět, oba však zajistí jedno a to samé - bezpečnost na střeše.

Chci vědět více


ROOFIX
logo ROOFIX

Český certifikovaný výrobce střešního záchytného a zádržného systému proti pádu osob ROOFIX. Nově prodáváme i vybavení pro práci ve výškách. Nabízíme tak komplexní ochranu při práci ve výškách. Smyslem naší práce je zajistit bezpečný pohyb a práci na ...

 
 
Reklama