Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Záchytný, zádržný, závěsný systém. Znáte rozdíly ve střešních systémech?

Už jste při práci ve výškách narazili na pojmy záchytný, zádržný a závěsný střešní systém? V článku zjistíte, jak se v nich jednoduše orientovat.


Často se nás ptáte, jaký je rozdíl mezi záchytným a zádržným systémem a jaký zvolit. Ve skutečnosti nejde o žádnou vědu, stačí si ujasnit pár zásadních věcí.

Zvažte výšku budovy

Při rozhodování, který systém zvolit, hraje předně roli výška budovy. Záchytný systém osobu nechá spadnout do 1,5 m a pak ji zachytí, je tak stěžejní, aby to proběhlo bezpečně. Pokud existuje riziko, že by osoba mohla při pádu do něčeho narazit, např. do nižší střechy, je nutné použít systém zadržení pádu. Jak název sám napovídá, ten jakémukoliv pádu zamezí. V tomto případě jsou totiž délky spojovacího prostředku nastaveny tak, aby pracovníka k hraně možného pádu nepustily.

Ujasněte si, jaké práce se na střeše budou provádět

Systém zadržení pádu pohyb osoby limituje, k hraně střechy se tedy nedostane. Pokud se při práci, například při údržbě střechy, potřebuje člověk dostat na specifická místa, promyslete si, zda to systém zadržení pádu umožní.

Jako východisko se samozřejmě nabízí systémy nakombinovat.

Záchytný systém není závěsný systém

K mylné záměně pojmů může docházet v případě závěsného systému, který slouží pro zavěšování osob například při mytí oken nebo fasády.

Jak záchytný, tak zádržný i závěsný systém se skládají ze stejných prvků a vypadají téměř totožně (liší se v některých parametrech), zásadní rozdíl je však v jejich použití.

 

Podívejte se na všechny naše produkty a služby ↓

ROOFIX.CZ


ROOFIX
logo ROOFIX

Český certifikovaný výrobce střešního záchytného a zádržného systému proti pádu osob ROOFIX. Nově prodáváme i vybavení pro práci ve výškách. Nabízíme tak komplexní ochranu při práci ve výškách. Smyslem naší práce je zajistit bezpečný pohyb a práci na ...

 
 
Reklama