Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Cor-Ten® fasády – moderní, originální a udržitelné

Budova Rheinvorlandspeicher dostala nový vzhled díky fasádě z design profilů Cor-Ten S7, které dodala společnost Ruukki.
Budova Rheinvorlandspeicher dostala nový vzhled díky fasádě z design profilů Cor-Ten S7, které dodala společnost Ruukki.
 

Ocelové fasády Cor-Ten se v současnosti těší vysoké popularitě mezi architekty a projektanty v Německu a jiných evropských zemích. Architekti Schmucker a Partner vytvořili nevšední projekt, při kterém použili v přístavu Mannheim, Německo, opláštění z patinující oceli. Výrobce a dodavatel Ruukki Construction dodal 3000 m2 patinující oceli odolné vůči povětrnostním vlivům ve formě panelů připravených k instalaci. Zvolený byl Ruukki materiál Design Cor-Ten S7 v tloušťce 1,0 mm.

Objekt označován jako „Rheinvorlandspeicher“ v přístavu Mannheim postaven v roce 1957 zíval 20 let prázdnotou. Plány na obnovu a přestavbu síla se objevovaly v pravidelných intervalech – všechny však byly zamítnuty kvůli nevhodné koncepci a nízké účinnosti. Pouze zrealizovaný plán získal souhlas přístavního orgánu, který řídí státní přístav v Mannheimu. Záměrem bylo ponechat strukturu historického síla, tuto dominantu bez oken, prakticky nedotčenou. Bývalá nouzová sýpka, ve které se až do skončení studené války skladovala pšenice, ječmen a žito, slouží od poloviny roku 2013 jako luxusní hotel. Rozvojový plán architekta pro 7patrovou budovu na břehu Rýna také zahrnuje gurmánskou kuchyni a kancelářské prostory. Kromě marketingové společnosti se do kancelářských prostor přestěhovalo i 60 zaměstnanců společnosti Schmucker a Partner. Investor vynaložil na obnovu historického síla přibližně 8 milionů €.




Rezavá fasáda z materiálu Design Cor-Ten S7 je velmi efektivní z hlediska nákladů. Projektanti se rozhodli věnovat zvláštní pozornost fasádě budovy: působivá fasáda Cor-Ten od finského výrobce oceli Ruukki upoutá pozornost kolemjdoucích. Od Porýnské galerie v Ludwigshafenu na protějším břehu Rýna, z paluby výletních lodí a vlaků projíždějících kolem, je z dálky vidět rezavou patinu fasády síla. Na stavbě bylo celkem použito 3 000 m2 fasádních prvků opláštění Cor-Ten. Dodané ocelové panely byly připraveny přímo k montáži, a to v provedení Design Cor-Ten S7.

Ruukki opláštění Cor-Ten ztělesňuje v architektuře přesné synonymum oceli, a to v plném znění a chápání. Je to přírodní a téměř 100% recyklovatelný materiál, splňující požadavky na moderní design opláštění.




Ruukki je předním výrobcem oceli a celosvětovým dodavatelem kovových výrobků a komponentů pro stavební a automobilový průmysl. Projekt přístavu v Mannheimu se stal milníkem při rozšiřování podnikatelských aktivit společnosti Ruukki v oblasti produktů Cor-Ten v Německu. Vyhlídky do budoucna jsou jasné, nakolik architekti a dodavatelé stále častěji vyhledávají řešení Cor-Ten. Důvody jsou zřejmé: Cor-Ten nejenže ztělesňuje výrazný, moderní architektonický styl, ale zároveň nabízí výjimečnou odolnost, která v reakci na stále přísnější požadavky v oblasti životního prostředí, významným způsobem přispívá k udržitelnosti. „Díky svému jedinečnému chemickému složení má patinující ocel Cor-Ten delší životnost a vyznačuje se mnohem vyšší odolností vůči povětrnostním vlivům než jiné druhy konstrukční oceli. Řešení Cor-Ten nám umožňují dosahovat výrazné úspory nákladů pro naše zákazníky. V porovnání s našimi konkurenty vyrábíme a dodáváme kompletní řešení celkové fasády připravené na montáž,“ vysvětluje Dietmar Balke, Sales Manager Ruukki Construction v Německu, výhody tohoto populárního materiálu.

Přirozená oxidace posiluje odolnost oceli Cor-Ten vůči extrémním povětrnostním podmínkám

Cor-Ten původně vypadala jako běžná ocel válcovaná za studena. Expozice kombinaci různých environmentálních vlivů jako déšť, vítr a slunce však způsobuje trvalý proces oxidace. Během přibližně jednoho roku se celý povrch materiálu pokryje tenkou vrstvou rzi, která zabezpečuje dokonalou dlouhodobou ochranu proti další korozi. Cor-Ten je speciální slitina mědi, chrómu, silikonu, niklu a fosforu zaručuje mimořádnou odolnost vůči povětrnostním vlivům.

Schmucker a Partner se při tvorbě projektu Mannheim Rheinvorlandspeicher ve spolupráci se smluvní stavební společností Baumann Dach + Wand rozhodli použít fasádu Cor-Ten od Ruukki s cílem zachovat a zvýraznit průmyslový půvab tohoto dominantního přístavního objektu.




„Nová fasáda odráží měnící se požadavky při zdůraznění identity objektu jako průmyslové památky. Cor-Ten se nepřizpůsobuje stylu sousedních budov, ale o to víc okolnímu využití: žádný jiný materiál není úspornější a vhodnější pro přístavy,“ shrnuje hlavní architekt Peter Schmucker.

Ve Finsku společnost Ruukki mezitím proměnila další dva zajímavé objekty právě díky obkladu z patinující oceli: výškovou budovu „Itämerentori“ v Helsinkách a eko-budovu v Oulu. Ruukki vyrobila a dodala fasády Cor-Ten na obě budovy. Podobně i bývalé obilné silo v Mannheimu má v sobě potenciál stát se dominantou tohoto města.

Další informace o materiálu Cor-Ten

  • Cor-Ten znamená ocel vyznačující se odolností vůči povětrnostním vlivům. Slabiky Cor a Ten jsou zkratky, které znamenají odolnost proti korozi a pevnost v tahu.
  • Cor-Ten se rozděluje na Cor-Ten A a Cor-Ten B. Na rozdíl od Cor-Ten A, Cor-Ten B neobsahuje fosfor, v důsledku čehož je méně odolný vůči škodám způsobeným povětrnostními podmínkami. Cor-Ten B se často používá pro nosné konstrukce. Na druhé straně, Cor-Ten A je díky odolnosti vůči povětrnostním podmínkám dokonalým řešením pro fasády. Umělci často používají Cor-Ten A na modelování soch a jiných objektů.



Ruukki Construction slouží zákazníkům v oblasti stavebního průmyslu. Dodáváme produkty a služby sahající od návrhu po instalaci s cílem podpořit podnikatelské aktivity našich firemních klientů, ke kterým patří investoři a stavební firmy. Zákazníci a profesionální pokrývači si mohou vybrat z nabídky střešních krytin a instalačních služeb pod značkami Plannja a Ruukki. Kromě maloobchodních prodejen nabízíme naše produkty v prodejnách Ruukki Express a v servisních centrech Plannja v 9 zemích. Ruukki Construction zaměstnává kolem 3500 osob v 20 provozech fungujících po celé Evropě. Srovnatelné čisté tržby v roce 2013 dosáhly 740 milionů €.

 
 
Reklama