Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Fasáda ochrání rodinný dům před vichřicemi na Balatonu

V městečku Balatonboglar, které patří k oblíbeným destinacím u jezera Balaton, si jedna maďarská rodina splnila svůj sen o vlastním domě. Balatonboglar přitom patří k největrnějším místům Maďarska, kde může síla větru dosahovat až 100 km/h. Proto bylo obzvlášť důležité věnovat pozornost výběru vhodné fasády, která by tak extrémním podmínkám odolala. Volba tudíž logicky padla na svitkový plech PREFALZ od společnosti PREFA Aluminiumprodukte, v elegantním odstínu patina zelená. Na břehu největšího jezera ve střední Evropě se tak zrodil neobyčejný rodinný dům v působivém kubistickém stylu.

Při stavbě domu sehrály vliv především dva faktory. Zaprvé to pochopitelně byl celkový vzhled budovy. Zadruhé pak extrémní klimatické podmínky, které jsou pro oblast Balatonu typické, a které tedy bylo nutné brát v potaz při výběru vhodné fasády. Na největším jezeře střední Evropy totiž není husté sněžení, či vytrvalý mráz ničím neobvyklým, nemluvě o silném severozápadním větru, který se pro stavitele stal skutečnou výzvou. „Tady na Balatonu – v ráji surfařů a kiterů – vládnou nepředvídatelné povětrnostní podmínky, které vyžadují silné stavební konstrukce. Po rozhovoru s majitelem, jsme se shodli na fasádě o velikosti 300 m2 ve tvaru kvádru. Ten je položen na přízemní části budovy, kterou tvoří obývací prostor, technické zázemí a garáž,“ říká architekt Dipl.-Ing. Adam Szabo z B3-architech Kft. Z hlediska architektury bylo v přední části dosaženo efektního propojení exteriéru a interiéru, což bylo umožněno vsazením velkých okenních prvků. „Díky pečlivému výběru materiálů se nám povedlo vytvořit neobvyklou kombinaci. Obzvlášť zajímavě působí hra světla a stínů na hliníkové fasádě,“ vysvětluje architekt.

Hliník porazil měď

„Majitel chtěl mít v prvním patře speciální fasádu a s tímto požadavkem jsme mu rádi vyšli vstříc. Architektura domu okouzluje čistými liniemi, které podtrhují velká okna a další stavební otvory. Tak mohla být vytvořena perfektní syntéza interiéru s exteriérem, která perfektně zapadá do okolního prostředí,“ popisuje Judit Nemere, projektová manažerka firmy PREFA. Původně si majitel přál fasádu z mědi, později ale své rozhodnutí změnil, což se ukázalo jako moudrý krok. „Architekti i klempířská firma Szolnok KAS Kft. mu vysvětlili všechny výhody a nevýhody různých materiálů. Rozhodující pro náš produkt byl kromě odolnosti vůči vichřicím a nerozbitnosti, především jednotný povrch, atraktivní vzhled, snadná montáž a v neposlední řadě záruka 40 let na materiál,“ vysvětluje dál Nemere.





Kazetová konstrukce

Práce na vnějším obalu rodinného domu začaly v červnu 2013. Po pouhých třech měsících už mohli majitelé posoudit hotový výsledek. Pro vedoucího klempířské firmy Barta Levente byl dům u jezera zvláštní výzvou. „Panely PREFALZ v různých velikostech musely být dokonale upevněny na dřevěnou nosnou konstrukci. Nejobtížnější proto byla výroba (profilování) panelů se správnými rozměry v koordinaci s okenními prvky a dveřmi na terasu. Výsledek je působivý a fasáda v odstínu patina zelená dokonale ladí s okolím.“

Další ukázkové projekty v Maďarsku

Obytný dům u jezera Balaton rozšířil dlouhou řadu prestižních projektů, které byly v posledních letech v Maďarsku realizovány. Za všechny uveďme třeba budovu Technické univerzity v Budapešti, která byla opláštěna stříbrnými panely z PREFALZU a šedými panely z Reynobondu. Pastvou pro oči je také Hotel Delibáb/Mirage v srdci Budapešti, kde světle šedá falcovaná šablona PREFA zdobí střechu paláce. Za zmínku stojí taktéž úctyhodná reprezentační budova Il Baco di styly, která byla v mezičase přestavěná na nákupní centrum a opláštěna PREFA produktem PREFALZ. Nejen opláštění hlavní budovy TÜV ale i hudebního centra v Budapešti ukazuje, jak architektonicky různorodé a univerzální může být použití produktů PREFA.

Pohled architekta

„Rádi spolupracujeme s PREFOU, protože vždy se nám dostane nezbytná technická podpora, stejně jako v případě rodinného domu při Balatonu s použitím rozdílných rozměrů naprofilovaných kazet. Kromě toho jsme dostali od našich partnerů velmi dobrou zpětnou vazbu na produkty. Při plánování domu jsme měli volnou ruku. Nakonec jsme po dohodě s majitelem zvolili PREFALZ, a to především kvůli jednotnému vzhledu a snadné manipulaci,“ popisuje Dipl. Ing. Adam Szabo.





Údaje o stavbě:
Místo:Balatonboglar, Balaton, Maďarsko
Výstavba:červen–září 2013
Plocha:plocha fasády: 300 m2
Architekt budovy:Dipl. Ing. Gabor Bajkai
Architekt fasády:B3-architech Kft: Dipl. Ing. Adam Szabo
Montážní firma:Szolnok KAS Kft: Barta Levente

Sortiment výrobků PREFA PREFALZ – svitkový plech:
Stručný popis:Barevný hliníkový svitkový plech je díky vynikající falcovací kvalitě a povrchové úpravě předurčen pro individuální a kreativní řešení střech a fasád.
Výhody produktu:Široký výběr PREFA příslušenství (odvodňovací systémy, upevňovací materiál, protisněhové zábrany,…); univerzální použití (od obloukových střech po složité půdní vestavby, klenuté střechy nebo velké střechy); stálá kvalita; nízká hmotnost (cca 1,89 kg/m2 při šířce pásu od 650 mm); dlouhá životnost; recyklovatelnost; rezuvzdornost; na přání k dodání i s ochrannou fólií.
Barvy:13 standardních barev skladem, povrchová úprava hladká nebo stucco, záruka na barevnou stálost a kvalitu 40 let
Teplotní odolnost:od −50 °C do +80 °C
Čištění:tlakovou vodou, houbou nebo kartáčem
Zpracování:jednoduše a lehce zpracovatelný i při nízkých venkovních teplotách pod 0 stupňů

Hliníkové produkty PREFA GmbH si za posledních 65 let udělaly jméno v celé Evropě, díky svému rozvoji, produkci a prodeji střech a fasádních systémů z hliníku. PREFA je v současnosti úspěšně zastoupena na trhu v 16 evropských zemích, sídlo firmy je v Marktl/Lilienfeld (Dolní Rakousko). Skupina PREFA zaměstnává 380 pracovníků. PREFA je část skupiny podniků průmyslového celku Dr. Cornelius Grupp, který po celém světě zaměstnává více než 6000 zaměstnanců na více než 30 místech.


Pro více informací se prosím obracejte na:

Ing. Lucia Vavrová
PREFA Aluminiumprodukte s.r.o.
K Zelenči 2883/14, 193 00 Praha 9 - Horní Počernice
T: +420 234 496 506
E: lucia.vavrova@prefa.com
www.prefa.com

Ing. Kristian Hanko
MediaTrust Communications spol. s r. o.
Kodaňská 46, 100 00 Praha 10
T: +420 234 066 208
E: khanko@mediatrust.cz
www.mediatrust.cz


PREFA Aluminiumprodukte s.r.o.
logo PREFA Aluminiumprodukte s.r.o.

Vyrábí hliníkové střešní a fasádní systémy v mnoha barevných odstínech, včetně kompletního sortimentu příslušenství. PREFA je také výrobcem montážního systému k solárním a FVE panelům. Záruka 40 let na kvalitu materiálu a u povrchové úpravy P.10 rovněž ...