Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Vodní radovánky pod netradičním kabátem

Univerzita Warmia a Mazury v polském městě Olsztyn si splnila svůj sen mít vlastní bazén. Významný podíl na dokončení netradičního bazénu pro téměř 43 000 studentek a studentů univerzity měla společnost PREFA Aluminiumprodukte. S pomocí jejího materiálu Prefalz realizovala netradiční návrh architektů firma EKO HARPOON.

Prestižní projekt se nachází ve Warmijsko-Mazurském vojvodství, které je jedním z 16 samosprávných celků Polska. Střecha (s minimálním sklonem 5 % pro pokládku svitkového plechu Prefalz) nad bazénem má rozlohu 2000 m2 a je v odstínu titanium. Více než 1000 m2 velkoplošné fasády se pak třpytí v odstínu patina zelená. Plavecký bazén, který má olympijské rozměry, nabízí rovněž místo pro 200 diváků.

Velkou výzvou z architektonického hlediska představovalo provedení fasádních panelů na zakřivené stěně budovy. Tato hlavní fasáda má tvar oblouku, který je vertikálně i horizontálně ohnutý, čímž vznikl typický dynamický tvar plovárny. Kromě toho jsou nepravidelně do fasády vsazena okna. Jednotlivé panely byly rozměřeny tak, že okraje oken jsou ve stejné vzdálenosti od okrajů stojaté drážky a proto všechny fasádní panely mají stejnou šířku. Zvláštní důraz byl kladen od počátku výstavby na stavební materiály, a především jejich barevnost a vzájemná celistvost.

PREFA know-how

„Cílem architekta a investorů bylo sladit různé materiály, jako sklo, hliník a lícové cihly do jednoho harmonického celku. Důležitý byl celkový vzhled, forma a barva fasády. S výsledkem je spokojeno i místní obyvatelstvo, které budovu spolu se studenty velmi pozitivně ohodnotilo. Rozhodujícím faktorem pro výběr našich výrobků bylo především profesionální technické poradenství a „dlouhověkost“ Prefalzu,“ popisuje Pichal Mrotek z PREFA Polsko.

Univerzita v Olsztynu s technicko-zemědělským zaměřením byla založena v roce 1999. Působí tu i katedra UNESCO. „Technické vychytávky hrají při podobných projektech velkou roli. Použili jsme zde produkt Prefalz, který se na základě své pružnosti snadněji ohýbá než většina srovnatelných falcovacích materiálů. Kromě toho projektanty přesvědčil svými kreativními možnostmi při použití v oblasti střech, ale i fasád,“ říká Donata Lazarczyk, PREFA Polsko.

Přesvědčivé bylo rovněž technické know-how, které bylo dodáno z Rakouska. „Pokrývači neměli potřebné zkušenosti se střešní a současně i fasádní krytinou. Proto jsme zorganizovali školení pod vedením technického personálu z PREFY. Pak byli všichni připraveni na samotnou realizaci,“ pokračuje Lazarczyk. „Minulý rok jsme takto proškolili přes 2000 klempířů a pokrývačů v Rakousku, Německu a Švýcarsku. PREFA školení se realizuje na území celé Evropy, a to i v nově vybudovaném školicím středisku v Praze,“ dodává marketingový ředitel PREFY, Rudolf Körber.

PREFA PREFALZ
Materiál:barevný legovaný hliník o tloušťce 0,7 mm, dvouvrstvý vypalovaný lak
Rozměry:0,7 × 500 mm; 0,7 × 650 mm; 0,7 × 1000 mm
Hmotnost:hmotnost materiálu 1,89 kg/m2, hmotnost položené krytiny (včetně ohybů a drážek) 2,3–2,5 kg/m2
Sklon střechy/fasády:od 3° = 5 %
Pokládka:na plné bednění se separační vrstvou
Upevnění:PREFA posuvné a pevné příchytky, dle statických požadavků a v závislosti na sklonu

Hliníkové produkty PREFA GmbH si za posledních 65 let udělaly jméno v celé Evropě, díky svému rozvoji, produkci a prodeji střech a fasádních systémů z hliníku. PREFA je v současnosti úspěšně zastoupena na trhu v 16 evropských zemích, sídlo firmy je v Marktl/Lilienfeld (Dolní Rakousko). Skupina PREFA zaměstnává 380 pracovníků. PREFA je část skupiny podniků průmyslového celku Dr. Cornelius Grupp, který po celém světě zaměstnává více než 6000 zaměstnanců na více než 30 místech.


Pro více informací se prosím obracejte na:

Ing. Jakub Nepraš
PREFA Aluminiumprodukte s.r.o.
K Zelenči 2883/14, 193 00 Praha 9 – Horní Počernice
T: +420 234 496 501
E: jakub.nepras@prefa.com
www.prefa.com

Ing. Kristian Hanko
MediaTrust Communications spol. s r. o.
Kodaňská 46, 100 00 Praha 10
T: +420 234 066 208
E: khanko@mediatrust.cz
www.mediatrust.cz


PREFA Aluminiumprodukte s.r.o.
logo PREFA Aluminiumprodukte s.r.o.

Vyrábí hliníkové střešní a fasádní systémy v mnoha barevných odstínech, včetně kompletního sortimentu příslušenství. PREFA je také výrobcem montážního systému k solárním a FVE panelům. Záruka 40 let na kvalitu materiálu a u povrchové úpravy P.10 rovněž ...