Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

INTHERMO, to je ekologický tepelně-izolační systém pro dřevostavby

INTHERMO je systém skládající se z vysoce kvalitních dřevovláknitých desek a adekvátní povrchové úpravy, která je jednoduše aplikovatelná. Celý systém je hospodárný a jednoduchý. Dřevovláknité desky INTHERMO slouží ke konstrukci účinně izolovaných difúzně otevřených stěn.

SYSTÉM INTHERMO

Stavění na nejvyšší úrovni

Systém INTHERMO, to nejsou pouze dřevovláknité desky, ale zejména speciálně vyvinuté fasádní systémy, které jsou součástí certifikovaného tepelně-izolačního systému INTHERMO. Tento tepelně-izolační systém na bázi dřevovláknitých desek je ve srovnání s nejrozšířenějšími tepelně-izolačními systémy přirozenou alternativou ohleduplnou k životnímu prostředí. Co je vlastně systém INTHERMO?

INTHERMO je systém skládající se z vysoce kvalitních dřevovláknitých desek a adekvátní povrchové úpravy, která je jednoduše aplikovatelná. Celý systém je hospodárný a jednoduchý. Nabízí maximální pevnost v otěru a tlaku, stejně tak i vysokou požární odolnost a velmi dobrou hydrofobní úpravu.

Dřevovláknité izolační desky INTHERMO jsou vyrobeny z přírodního jehličnatého dřeva a slouží ke konstrukci účinně izolovaných, difúzně otevřených stěn.

Díky své masivní konstrukci jsou používány s velmi dobrými výsledky ve všech konstrukcích dřevostavby.

PŘIROZENÉ BYDLENÍ

V souladu s životním prostředím, zdravě, komfortně

  • přirozené klima interiéru: Difúzní otevřenost konstrukcí umožňuje účinně vyrovnávat interiérovou vlhkost
  • trvalá ochrana vůči povětrnostním vlivům: Vysoce výkonný omítkový systém v kombinaci s dřevovláknitými izolačními deskami
  • prvotřídní celoroční tepelná ochrana: Vysoká tepelně-akumulační schopnost desek zvyšuje tepelnou stabilitu objektu, zabraňuje zejména přehřívání domu v letních měsících
  • vynikající zvukově izolační schopnost: Domy s deskami INTHERMO jsou účinně odizolované od hluku z vnějšího prostředí
  • vynikající požární odolnost: Mimořádně vysoká požární odolnost konstrukcí, která dosahuje až 90 minut
  • ekologická záruka: Přírodní komponenty, výroba ohleduplná k životnímu prostředí, recyklovatelný systém

10 DOBRÝCH DŮVODŮ PRO INTHERMO

1.Hospodárné zpracování

  • Desky se připevňují přímo na dřevěnou nosnou konstrukci.
  • Upevnění sponami je nejhospodárnější a nejrychlejší způsob upevnění.
  • Rychlá manipulace s velkoformátovými i maloformátovými deskami.
  • Jednotlivé desky jsou k sobě celoplošně slepeny, deska je vysoce homogenní.

2. Jednoduché zpracování

  • Geometricky promyšlené spojení perem a drážkou zaručuje snadnou montáž a vysokou přesnost lícování při vzduchotěsném uzavření spár.
  • Vysoká pevnost povrchu zajištuje vysokou odolnost proti poškození, zejména v místě hran.

3. Vysoká přilnavost omítek

  • Tím, že je deska i omítka od jednoho výrobce, je zaručena maximální přilnavost omítky k desce.

4. Maximální pevnost v tlaku

  • Stabilita na nejvyšší úrovni: zařazení do nejvyšší skupiny požadavků CS(10/Y)100 podle EN 13171.

5. Vynikající hydrofobní úprava

  • Desky jsou mimořádně odolné proti vlhkosti, byly zjištěny nepatrné reakce při bobtnání a smršťování: Zatřídění do skupiny hydrofobní úpravy WS1,0 podle EN 13171.

6. Bezpečnost a pevnost

  • Desky jsou vysoce stabilní a jsou vysoce odolné proti poškození.
  • Vysoká objemová hmotnost tohoto materiálu zaručuje vysoké zvukově izolační vlastnosti.

7. Vynikající protipožární odolnost

  • Protipožární odolnost u jednoduchých konstrukcí až 90 min.

8. Vysoká nabídka formátů

  • Malé a velké formáty v různých tloušťkách
  • Je možné dodat na objednávku různé rozměry

9. Kompetentní pomoc s detaily při zpracování

Společně s odborníky v oblasti zpracování dřeva a s odborníky na omítku má INTHERMO k dispozici rozsáhlý katalog detailů. Neboť problémy se zpravidla nevyskytují na ploše fasády, většina chyb a vad vzniká již při montáži desek nedodržením technologických pokynů! Podrobnosti se dozvíte na našich webových stránkách www.inthermo.de.

10. INTHERMO - Specialista pro silné partnery!

Systém INTHERMO je díky vysoké kvalitě každého komponentu a promyšlenosti technických detailů určen i těm nejnáročnějším partnerům.

HOSPODÁRNÁ KONSTRUKCE


Dřevovláknitá izolační deska INTHERMO malý formát
 
Dřevovláknitá izolační deska INTHERMO velký formát

TEPELNĚ-IZOLAČNÍ SYSTÉMY Z DŘEVOVLÁKNITÝCH DESEK PRO DŘEVOSTAVBY

INTHERMO HFD-Gefachdämmung - (vnitřní izolace)

Použití: Vnitřní izolace INTHERMO HFD-Gefachdämmung se používá např. pro vnitřní izolaci dřevěných konstrukcí, izolačních předstěn, pro mezikrokevní izolaci nebo pro dělící příčky. Využití tohoto materiálu je také při rekonstukcích starých zděných staveb, jako výplň předsazených roštů, před tím, než se stěna obloží fasádní tepelně-izolační deskou.

Vlastnosti: Je to flexibilní dřevovláknitá izolační hmota. Má vysoké izolačni schopmosti s velmi dobrými vlastnostmi. Izolace se vyznačuje velmi vysokou propustností vodních par a velmi dobrou sorpcí. Pro řezání této izolace se používá speciální nůž na vlnu nebo pásová pila.


INTHERMO HFD-Exterior Solid

Použití: INTHERMO HFD-Exterior Solid se používá v novostavbách na dřevěné rámové konstrukce, na celodřevěné skeletové konstrukce z masivního dřeva, u zděných konstrukcí na laťování a také při rekonstrukcích. Tato deska je ideální pro nanesení omítky jako finální povrchové úpravy.

Vlastnosti: Deska INTHERMO HFD- Exterior Solid je vyráběna bez přidání lepidla. Vyznačuje se vysokou odolností v tlaku, běžná hydrofobizace a kontrolovaná konstrukce stěn F90-B jsou silnými stránkami tohoto systému. Vysoká objemová hmotnost propůjčuje desce INTHERMO HFD-Exterior Solid obzvláště dobrou ochranu před letním horkem.


INTHERMO HFD-Exterior Compact

Použití: INTHERMO HFD-Exterior Compact se používá pro sanaci, v novostavbách na dřevěné rámové konstrukce, na stěny z masivního dřeva a na zděné konstrukce na laťování. Na tuto desku se nechá také nanést omítka jako konečná povrchová úprava.

Vlastnosti: Deska INTHERMO HFD-Exterior Compact je vyrobena suchou metodou. Ve vrchní vrstvě vykazuje zvýšenou objemovou hmotnost. Tím vzniká v kombinaci s měkčí vysoce izolační střední vrstvou mimořádné vysoká odolnost v tlaku a ohybu.


INTHERMO HFD-Multi / Multi light

Použití: INTHERMO HFD-Multi nebo Multi light se používá jako úsporná izolace, dále pak jako izolace stěn z masivu v kombinaci s INTHERMO HFD-Exterior Solid (podle povolení stavebního dozoru) a jako instalační předstěna na vnitřní straně dřevěných stěn.

Vlastnosti: Dobré izolační vlastnosti při malé objemové hmotnosti, vysoké kapacitě zachycení tepla a dobré sorpci umožňují univerzální použití. INTHERMO HFD-Multi je nabízena ve dvou objemových hmotnostech (160 kg/m3 a 140 kg/m3). Desky je možné přiříznout ručně pomocí speciálního nože na vlnu nebo pásovou pilou.


ZPRACOVÁNÍ

Zpracování desek

Zpracování je možné pomocí běžných dřevoobráběcích nástrojů. Obroušení povrchu desek (např. kalibrace tloušťky na styku desek) je možné bruskou, hrubá zrnitost (zrnitost 16), ale zpravidla tento krok není potřeba. Pro řezání jsou především vhodné okružní pily nebo oscilující ocasky.

Pro vrtání, řezání pod úhlem a jiné atypické řezy použijte vždy odpovídající nástroj. Protože při řezání těchto desek vzniká značné množství dřevitého prachu, je třeba dbát na to, aby byla učiněna náležitá opatření na ochranu před tímto prachem, a aby byly v případě potřeby použity prachové filtry, které by zajišťovaly dostatečné zachycení prachu. Platí obvyklé bezpečnostní předpisy pro opracování aglomerovaného dřeva.

Upevnění desek

Krok 1 - kontrola podkladu:

Před upevněním fasádních izolačních desek je třeba zkontrolovat podklad.

Měl by být:

  • rovný (žádné výškové přesahy)
  • suchý (vlhkost dřeva pod 20%)
  • čistý
  • dostatečně široký pro upevnění (viz předpisy Haubold).

Je třeba dávat pozor na maximální možnou šířku v závislosti na použitou tloušťku desky.

Krok 2 - upevnění soklové lišty

  • Soklovou lištu vyrovnejte vodorovně.
  • Soklovou lištu upevněte max. v 30 cm vzdálenosti. Podle podkladu se připevňuje vhodnými sponkami, šrouby nebo hřebíky (obr. 1).
  • Soklové lišty je třeba spojit spojkou pro soklové lišty INTHERMO HFD.
  • Pro provedení venkovních rohů existují rohové profily soklových lišt. Ty mohou být nalepeny dodatečně pomocí těsnění spár INTHERMO HFD zespodu na připravenou fasádní izolační desku INTHERMO HFD, (příp. pozor na zpětný řez postranice drážky). Doporučuje se při tomto postupu nasadit spodní svorky na upevnění desek teprve po vsunutí rohového profilu.
  • Jestliže je soklová lišta namontována ve výšce větší než 30 mm nad spodní hranou zakládacího prahu, je třeba použít prodlužovací spojku INTHERMO HFD pro soklové lišty. Také zde se alternativně nabízí dodatečné nalepení soklové lišty zespodu na "tupou" čelní stranu desky pomocí těsnění spár INTHERMO HFD (dbát pokynů na technickém listu pro těsnění spár INTHERMO HFD).
  • Tolerance podkladu je třeba vyrovnat pomocí distančních dílců.

Důležité:

Je třeba dávat pozor na dobré lícování při montáži!

Krok 3 - Montáž dřevovláknitých izolačních desek:

  • První řadu desek nasuňte napevno do soklové lišty (obr. 2).
  • Následující položení se provede ve spojení: Aby se zabránilo křížovým spárám je třeba přesadit vertikální spáry minimálně o 250 mm. Velkoformátové desky bez spojení na drážku a pero se montují na výšku poschodí. Tupé spáry desek musí být zásadně uloženy příp. doraženy na nosnou konstrukci.
  • Upevnění dřevovláknité izolační desky INTHERMO HFD (obr. 3). Vedle upřednostňované montáže pomocí širokých svorek z ušlechtilé oceli je možné použít také termošrouby.
  • Spoje desek musí být provedeny těsně (obr. 4). Dojde-li k vložení mezikusů - např. stropní pásky - tyto mezikusy je třeba přesně napasovat.

Důležité: Aby se zamezilo spárám při stlačení, nesmí se v žádném případě vytvořit při napojování komponentů spára, kterou je možné stlačit.

Krok 4 - Obroušení přesahu tloušťky a utěsnění spár:

  • Nerovnostmi u nosné konstrukce nebo tolerancemi tloušťky ve dřevovláknitých izolačních deskách může dojít v místě spoje k přesahu tloušťky. Ten je třeba obrousit vhodným nástrojem - např. brusným hladítkem (obr. 5).
  • Zbytky obroušení je třeba zcela odstranit. Pokud není možné obroušením zcela vyrovnat přesahy na povrchu, doporučuje se zarovnání podkladní omítkou INTHERMO HFD. Ta se také nabízí u nerovností (např. lehce deformovaná desky v místě izolace). V každém případě je nutné toto opracování zvláštním pracovním postupem provést před nanesením podkladní omítky (armovací vrstvy).

Krok 5 - Vyobrazení připojovacích spár; příklad okna:

  • Nalepte pásku pro utěsnění spár na rám okna (obr. 6).
  • Namontujte načisto okenní špaletu z desky INTHERMO HFD. Doporučení: na zadní stranu okenní špalety naneste lepící tmel pro těsnění spár INTHERMO HFD nebo podkladní omítku (armovací hmotu) INTHERMO HFD a do doby proschnutí lepidla u těchto špalet zajistěte tyto špalety proti posunutí (obr. 7).

Důležité: Pozor na těsné napojení mezi špaletovou deskou/okenním rámem a špaletovou deskou/bočním dílem k parapetu (obr. 8 a 9). Podrobný katalog s detaily je k dispozici na www.inthermo.de.

  • Je třeba dávat pozor na pevné nedeformované usazení profilu parapetu.

SPECIÁLNÍ POKYNY PRO ZPRACOVÁNÍ

Speciální pokyny pro montáž desek

Broušená strana desky směrem ven

Je důležité, aby označená, případně broušená strana fasádní izolační desky INTHERMO HFD byla umístěna směrem ven: slouží jako omítaná stěna. U desky Exterior Solid INTHERMO HFD může být v případě potřeby (např. optimalizace přířezu ve štítě) omítnuta i zadní strana desky (nebroušená strana). U minimálně každé desáté desky je omítaná strana označena razítkem.

Klínová drážka ukazuje směrem dolů

Při montáži na stavbě a pro delší dobu vystavení povětrnostním vlivům doporučujeme upevnit dřevovláknitou izolační desku klínovou drážkou směrem dolů. Srážky, které spadnou v průběhu stavby a proniknou do otevřených spár spojů, nemohou zůstat v drážce a vytečou.

Spoje desek těsně vyplnit

Spoje desek musí ve všech místech lícovat, pokud je to možné, je třeba je stlačit. Pokud by se vyskytly např. spáry na základě nepřesností při pokládání, platí následující pravidla:

  • Spáry < 2 mm = > je možné tolerovat; je třeba dbát zvláštních požadavků ve spojích pater (viz strana 21).
  • Spáry 2 - 8 mm = > utěsnit. Zde se doporučuje těsnící hmota pro těsnění spár INTHERMO HFD, která vykazuje vedle vysoké pevnosti v tlaku a těsnící funkce také vysokou lepící sílu, a tím bezpečné uzavření na přechodech desek.
  • Spáry > 8 mm = > vložte mezikus z desky INTHERMO HFD (v případě potřeby utěsněte hmotou pro těsnění spár INTHERMO HFD).

Zabraňte křížovým spárám

Vertikální spáry při ukládání desek přes sebe musí mít minimální vzdálenost 250 mm (zabránění křížovým spárám). Exterior Solid INTHERMO HFD je třeba pokládat tak, aby se nesetkaly horizontální a vertikální spáry se spárami podkladu nebo s jejich otvory. Plán pokládky je v tomto případě cennou pomocí.

Spáry a otvory

Spáry a otvory je třeba vyplnit těsnící hmotou na spáry INTHERMO HFD. Různé PU pěny jsou nevhodné, protože mají nízkou tvarovou stálost, a tím existuje nesrovnatelně vyšší nebezpečí poškození vrchních omítek, např. při sesedání budovy. Na základě jejich vyšší hydrofilie v poměru k fasádním izolačním deskám INTHERMO HFD vykazují vyšší nasákavost, což v některých případech může vést k mapám na povrchu omítky.

Přechodná ochrana proti povětrnostním vlivům

Fasádní izolační desky INTHERMO HFD jsou na základě své speciální hydrofobizace velmi odolné vůči povětrnostním vlivům. Přesto se nabízí na ochranu celé konstrukce, i s ohledem na kompletní systém zabezpečení, konzervativní časové omezení pro působení povětrnostních vlivů na nechráněné dřevovláknité izolační desky.

Systém zabezpečení desek INTHERMO HFD vyžaduje následující časové omezení:

  • U neošetřených dřevovláknitých izolačních desek má nanesení omítky proběhnout do čtyř týdnů po montáži fasádních izolačních desek INTHERMO HFD. Přitom je třeba brát zřetel na konkrétní povětrnostní situaci.
  • Jestliže je povrch desek chráněn podkladní omítkou INTHERMO HFD, je přechodná ochrana proti povětrnostním vlivům udávána maximálně pět měsíců. Předpokladem přitom je to, že proběhne dostatečné utěsnění spojů a spár, aby se chránila vnitřní dřevěná konstrukce.
  • Již provedený obklad stěn pomocí desek INTHERMO HFD můžeme ještě dodatečně účinně ochránit proti povětrnostním vlivům (např. pro překlenutí zimního období, které přijde dříve) tím, že plocha bude přechodně opatřena kontralatěmi a celoplošně pokryta difúzně otevřenou fóĺií. V tomto případě je třeba po pozdějším odstranění fólie a kontralatí provést celoplošnou přípravu povrchu desek INTHERMO HFD před nanesením omítky (v případě potřeby je třeba povrch a obzvláště spoje desek obrousit a utěsnit případné spáry).
  • Přechodná ochrana proti povětrnostním vlivům pomocí penetračního nátěru INTHERMO HFD je možná pouze tehdy, jsou-li desky před montáží, obzvláště čelních strany desek, také ošetřeny penetračním nátěrem INTHERMO HFD - nejjednodušší je to hned při dodání desek. Tímto opatřením je možné docílit ochrany před povětrnostními vlivy 10 - 12 týdnů.

Povrch desek je třeba v každém případě před začátkem nanášení omítky pozorně zkontrolovat. Podle stavu je třeba povrch připravit pomocí penetračního nátěru INTHERMO HFD.

Dilatační spáry a přechody překrytí

  • U stěn, které jsou delší než 18 m, je třeba vytvořit dilatační spáry. Vytvoření dilatačních spár proveďte pomocí elastických materiálů odolných vůči tlaku. Obzvláště vhodné jsou speciální dilatační profily a trvale těsnící pásky (viz přehled výrobků INTHERMO HFD). Dilatační spáry je třeba udělat konstruktivně do povrchu. V žádném případě nesmí být dilatační spára překryta omítkou, protože je zde třeba počítat s fyzikální roztažností omítky.
  • Provedení překlenutí desek mezi jednotlivými patry se provede u domů vyráběných prefabrikací zpravidla pomocí překlenovací desky (obr. 1). Tu je třeba uříznout na přesný rozměr a vložit napevno do připravené konstrukce bez mezer (natlačením). Také u úzkých překlenutí spár se doporučuje použití úzké přesně řezané pásky, aby se bezpečně vyloučilo tvoření otevřených spár (obr. 2).
  • U napojených trámových stropů je třeba pamatovat na podpěrné dřevo, aby se zabránilo sedání při sesychání stropních trámů (nepatrné sedání dřeva při namáhání v tlaku ve směru vláken). Podle stupně předběžné přípravy je třeba provést dodatečná opatření. Odpovídající poradenskou službu Vám poskytne firma INTHERMO.
  • Prvky (stěna přízemí, stěna patrová a strop) je třeba spojit silovými spoji, aby se zabránilo pozdějšímu sesedání (nerovným vložením prvků).
  • U omítkový systému doporučujeme, aby byl nanášen na celou plochu teprve tehdy, když byl proveden potěr patra. Vysoké zatížení může uvolnit proces sedání a vznik prasklin.

1
 
2

Vytvoření soklu

  • V místě soklu je třeba dodržet zónu pro stříkající vodu 30 cm nad terénem (obr. 3).
  • Prostor, kde hrozí stříkající voda, je třeba provést pomocí perimetrové izolace. Fasádní izolační desky INTHERMO HFD nejsou samy o sobě vhodné jako perimetrové izolační desky (obr. 4)!

3
 
4

Alternativně je však možné dodatečnou mezivrstvou mezi spodní a vrchní omítku dosáhnout dostatečné ochrany před stříkající vodou pomocí speciální hmoty Flexschlämme INTHERMO HFD na fasádní izolační desky. Příslušné podrobnosti najdete v katalogu.

  • V přechodu mezi stropem sklepu/podlahovou deskou a dřevěnou nosnou konstrukcí je v místě tepelně-izolačního systému třeba pamatovat na oddělení soklovou lištou včetně pásky na utěsnění spár (obr. 3/4).

Alternativním řešením pro vytvoření soklu pomocí speciálních těsnících opatření je nutné odsouhlasit s firmou INTHERMO.

Principy utěsnění na příkladu připojení okna

V místě veškerých připojovacích spár je rozhodující, aby byly spáry utěsněny přesným položením těsnících pásů tak, aby i v případě poškození omítky v místě připojení bylo zajištěno trvalé utěsnění. Páska na utěsnění spár se musí umístit tak, aby dostatečně ukončovala vnější hranu desky INTHERMO HFD (obr. 1).

Je třeba dbát na to, aby fasádní izolační deska INTHERMO HFD nebyla nikde vystavena povětrnostním vlivům. Pásky pro utěsnění spár nesmí být nataženy kolem rohů, musí být položeny na spoje (obr. 2). V zásadě jsou pásky pro utěsnění spár nutné pro trvalé těsnění, pouhé utěsnění pomocí pružné hmoty pro utěsnění spár nebo lišta na omítce nejsou dostačující.

Montáž oken a dveří

Je třeba věnovat zvláštní pozornost kvalitě zabudování výplní otvorů s ohledem na vzduchotěsnost všech spár, odolnost proti srážkám a letní i zimní tepelnou ochranu:

  • Okna, francouzská okna a venkovní dveře by měly být namontovány v hlavní izolační rovině, aby se prostupy tepla uvnitř konstrukce příliš nezakřivily. (obr. 3). Všude tam, kde jsou izotermy silně zakřivené, vzniká nebezpečí zvýšeného výskytu kondenzované vody.

Směrnici pro montáž parapetů a podrobností připojení si můžete vyžádat u firmy INTHERMO. Prosím, dodržujte naše směrnice pro montáž při zabudováni oken ve zvláště exponovaných prvcích.

Upevňovací prostředky

U čistě konstrukčního upevní platí ustanovení DIN 1052-2 pro nosné spoje u konstrukce dřevěných tabulí pro sponky, hřebíky a šrouby. Jestliže jsou použity jako upevňovací prostředek sponky, musí být z ušlechtilé oceli. Jinak vzniká nebezpečí, že se na povrchu omítky objeví rezavé skvrny. Pro šroubová spojení obdržíte speciální termošrouby s umělohmotnou hlavou pro tepelnou neutralizaci z programu výrobků INTHERMO.

Šrouby bez této hlavice by se neměly používat. Pro kotvení desek INTHERMO je vypracována směrnice, kterou Vám rádi na vyžádání poskytneme.

Druh upevňovacích prostředků

  • Pro upevnění fasádní izolační desky INTHERMO HFD je třeba podle povolení použít sponky z ušlechtilé oceli se šířkou ca 27 mm a délkou, která umožňuje hloubku zapuštění minimálně 30 mm. Sponkovačky jsou k dispozici od různých výrobců.
  • Pro upevnění fasádních izolačních desek INTHERMO HFD je možné alternativně použít speciální termošrouby, které mají umělohmotný nástavec pro tepelnou neutralizaci a TORX (viz str. 23, obr. 2). Průměr závitu termošroubů je 5,0 mm. Jsou vhodným řešením především pro dřevovláknité izolační desky od 120 mm.
  • Ve zvláštních případech je možné také přilepení případně sklížení (např. pomocí těsnícího lepidla HFD - těsnění spár) přímo na podklad. Takovéto použití je vhodné konzultovat s firmou INTHERMO.

Příklad správného umístění pásky pro utěsnění spár INTHERMO HFD.
 
Tato páska se musí připevnit po obvodu okna - zejména pozor na provedení detailu této pásky v rozích oken.


Sponka z ušlechtilé oceli se sponkovačkou.
 
Termošroub plus s umělohmotným nástavcem a torxem.

 
 
Reklama