Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Každý 7. rodinný dům v Česku je ze dřeva!

V roce 2019 zaznamenalo celé stavebnictví mírný útlum oproti předchozím rokům, kdy docházelo každoročně k nárůstu výstavby. Nicméně, když se podíváme na konkrétní čísla, jsme nyní s výstavbou 18 390 rodinných domů za rok 2019 téměř na stejné hodnotě, jako tomu bylo v roce 2008, a to 18 930. Klesá však užitná plocha rodinných domů, a to z 138,8 m2 na 133,8 m2, tedy o 5 m2 na jednom rodinném domě. To může být dáno rostoucí cenou pozemků a stavebních materiálů.

Co se týká statistik dřevostaveb, tak ty v roce 2019 zaznamenaly mírný pokles o 196 rodinných domů. Celkem bylo tedy v roce 2019 postaveno 2749 dřevostaveb rodinných domů. Dřevostavby se v minulém roce stavěly téměř v 15 % výstavby rodinných domů, což znamená, že každý 7. dům byl konstruován jako dřevostavba.

V bytové výstavbě však došlo k nárůstu ze 3 na 9 staveb. Což vnímám velmi pozitivně nejen proto, že se dřevostavby dostávají více do povědomí veřejnosti, ale také proto, že se zde uplatní jejich velký potenciál, a tím je rychlost výstavby a také udržitelný způsob stavění. Když jsme u těch bytových domů, věděli jste, že jen kousek za našimi hranicemi (ve Vídni), se nyní dokončuje nejvyšší budova ze dřeva, která má 24 podlaží?

V ADMD sdružujeme ty nejlepší výrobce dřevostaveb v České republice a v současné době máme 23 prověřených firem, které realizují dřevostavby. Zde bych ráda uvedla, že dle statistik našich členů jsme v roce 2019 zaznamenali nárůst výstavby rodinných domů a to téměř o 5 % oproti roku 2018. Což je oproti mírnému poklesu celostátních statistik velmi pozitivní a jsem ráda, že členové ADMD se zasluhují o rozvoj tohoto segmentu stavebnictví.


Ale vraťme se zase k celkovým statistikám. Když se podíváme na konkrétní podíl výstavby dřevostaveb v jednotlivých technologiích, vidíme, že největší část výstavby dřevostaveb tvoří lehký rámový skelet a to 84 %. Ten lze rozdělit na staveništní a panelovou montáž. V menší míře jsou v dřevostavbách zastoupeny pak sruby a roubenky z 8 % a panely z masivního dřeva 4 %. V těch je ale do budoucna velký potenciál, co se týká zejména výstavby bytových domů. Obor dřevostaveb je v rámci stavebnictví velmi specifický a to zejména velmi přesnou a precizní přípravou stavby. Díky této přípravě je pak výstavba přímo na stavbě velmi rychlá.


Věřím, že díky současné koronavirové krizi nebudou statistiky za rok 2020 ve stavebnictví dále příliš stagnovat a věřím, že zájem investorů bude čím dál více zaměřen na kvalitní, udržitelné a pečlivé stavebnictví, jaké jim segment dřevostaveb nabízí.

 
 
Reklama