Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Zasedání Evropského svazu výrobců montovaných dřevostaveb

V září se uskutečnilo v belgickém Gentu výroční zasedání členů Evropského svazu výrobců montovaných dřevostaveb (Europänischer Fertigbauvervand – EFV), jehož členem je i česká ADMD spolu s dalšími 11 národními svazovými organizacemi.

Na jednání valného shromáždění EFV byly prezentovány statistiky výstavby dřevostaveb v jednotlivých zemích. Data ze západních zemí naznačují, že bychom měli navýšit realizaci nebytových objektů na bázi dřeva a bytových domů. Východní trhy rostou, dřevostavby se zde perou o své místo na slunci. Byla jednomyslně schválena kandidatura předsedy ADMD Michala Šopíka na místo člena představenstva EFV. Bylo vydáno kladné stanovisko k připravovanému novému draftu normy prEN 14 732 týkající se výroby a montáže prefabrikovaných dílců na bázi sloupkové konstrukce i CLT. Valnému shromáždění byla představena nová vize webových stránek EFV www.modernconstruction.eu.

Druhý den ráno jsme absolvovali exkurzi, kterou pro nás uspořádala společnost Machiels Building Solution (MBS) zabývající se výrobou panelových systémů na bázi dřeva. Navštívili jsme staveniště rekreačního souboru 250 domů v okolí Genku. Poté jsme se přemístili do výrobního závodu produkujícího cca 650 m2 panelů denně. MBS se soustředí na velké projekty betonových staveb, kam dodává a montuje zavěšené fasádní panely na bázi dřeva. Rovněž realizuje i stavby občanské vybavenosti. Veškeré projekční práce se odehrávají v BIM. Byla to zajímavá a praktická ukázka zcela jiného pohledu na dřevostavby a možnosti, které nám jejich prefabrikace nabízí.

 
 
Reklama