Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Rekonstrukce nadkrokevním zateplením s PIR izolací Puren a stávající minerální izolací mezi krokvemi

Jednou z možností zateplení šikmé střechy je nadkrokevní systém z velkoformátových tuhých izolačních desek s označením puren Plus, tzn. PIR izolace.

V posledních létech zaznamenáváme výrazný nárůst cen energií. Tento stav nás vede k hledání úsporných řešení. U novostaveb to představuje použít dostatečné tloušťky tepelných izolací, mít utěsněná okna a vyřešeno větrání v interiéru. U stávajících objektů to představuje přidání další vrstvy tepelné izolace, utěsnění nebo výměnu oken a řešit větrání v interiéru.

Rekonstrukce
Rekonstrukce

Konstrukce šikmých střech je nejčastěji tvořena krokvovou soustavou s výškou krokví 160 (180) mm. Při zateplování těchto konstrukcí byly tepelné izolace vkládány mezi krokve, obvykle na plnou výšku krokví. K tomu účelu byly nejvhodnější izolací tepelné izolace z minerálních vláken (sklo a čedič), které bylo možné vtlačit mezi krokve tak, aby nevznikaly spárové netěsnosti. Tyto teplené izolace vykazují poměrně velkou nasákavost, a proto bylo nutné zamezit možnosti kondenzace vzduchu v tepelné izolaci. K tomu se používají na straně interiéru parozábrany, které musí být vzduchotěsně slepené mezi s sebou, dále pak v prostupech a napojeních na obvodové konstrukce. Provést dokonale těsnou parozábranu je někdy téměř nemožné. Slepené spojů na měkké vrstvě tepelné izolace je velmi problematické, utěsnění prostupů taktéž. Tepelnou izolací je nutné ochránit i ze strany exteriéru pojistnou difúzně otevřenou hydroizolací proti možnosti zatečení vody a prachového sněhu pronikajícího přes skládanou krytinu a umožnění prostupu případné kondenzace vzduchu z tepelné izolace. Minerální izolace nemají uzavřenou strukturu a umožňují přijímat vlhkost ze vzduchu tzv. vzdušnou vlhkost, kterou je nutné v průběhu roku odstranit – umožnit tak prostup do větrané mezery nad tepelnou izolací.

Tloušťka tepelné izolace mezi krokvemi je nedostatečná vzhledem k cenám energie a normovým požadavkům na úsporu energií ve stavbách. V takovém případě stojíme před rozhodnutím, jak a kde přidat tepelnou izolaci a v jaké tloušťce. Můžeme izolaci přidat pod krokve nebo nad krokve. Umístění izolace pod krokve není zcela správné řešení. Ubíráme si prostor z interiéru a neodstraňujeme vliv tepelných mostů (krokví) umístěných ve studené části střechy.

Obr. 1 izolace mezi a pod krokvemi – min. vata
Obr. 1 izolace mezi a pod krokvemi – min. vata
Obr. 2 izolace mezi a nad krokvemi – min. vata
Obr. 2 izolace mezi a nad krokvemi – min. vata
Obr. 3 izolace mezi a nad krokvemi – min. vata+PIR
Obr. 3 izolace mezi a nad krokvemi – min. vata+PIR

Lepší způsob zateplení je přidání izolace nad krokve, tzv. nadkrokevní zateplení.

Abychom splnili normové požadavky pro nízkoenergetický dům se zateplením z minerální izolace mezi krokvemi o tloušťce 160 mm, můžeme přidat minerální izolaci nad krokve v tloušťce min. 120 mm nebo a ještě více minerální izolace s kombinovaným dřevěným roštem. Dalším a také bezpečnějším řešením je použití tepelné izolace s lepšími izolačními vlastnostmi z velkoformátových tuhých izolačních desek s označením puren Plus, tzn. PIR izolace o tloušťce 60–80 mm.

Obr. 4 izolace mezi a nad krokvemi – min. vata+PIR, parozábrana je funkční
Obr. 4 izolace mezi a nad krokvemi – min. vata+PIR, parozábrana je funkční
Obr. 5 izolace mezi a nad krokvemi – min. vata+PIR, nová parozábrana
Obr. 5 izolace mezi a nad krokvemi – min. vata+PIR, nová parozábrana
Obr. 6 izolační deska PIR puren PLUS, oboustranně flís, spoj P+D, λ dolní index D = 0,025 W/mK
Obr. 6 izolační deska PIR puren PLUS, oboustranně flís, spoj P+D, λD = 0,025 W/mK

Při návrhu a realizaci nadkrokevního zateplení z PIR izolace s kombinací se stávající minerální izolací mezi krokvemi je třeba posoudit stávající stav parozábrany...

5 let života v nízkoenergetickém domě

Po 5 letech jsme navštívili rodinu Kubíčkových, abychom zjistili, jak se jim žije v jejich novém domě.

V roce 2008 byla představa manželů Kubíčkových postavit vlastní novostavbu v nízkoenergetickém standardu a zároveň efektivně zrekonstruovat vedle stojící dům rodičů.

Samotnému započetí stavebních prací předcházela dlouhá příprava a konzultace s projektantem. Zajímaly by nás důvody, které Vás vedly k použití nadkrokevní izolace.

Náš dům byl od počátku navržen s nadkrokevní izolací. V neposlední řadě pak vlastní vůle z obavy před nedostatečným zateplením klasickou minerální izolací mezi krokve.

Jaké další produkty byly k dispozici (jiné typy izolačních materiálů jako je dřevo-vláknité či kamenné vlny, atd.)?

Kamenná vlna a to vzhledem k tomu, že náš dům byl od začátku projektován s nadkrokevní izolací. Vzhledem k tomu, že se jednalo o naši investici do společného bydlení s požadavkem na nejnižší možnou energetickou náročnost, kladli jsme velký důraz na kvalitu provedení stavby a kvalitu použitých materiálů. Zpočátku jsme se setkávali s mnoha pochybami u přátel a příbuzných, kteří nám doporučovali spoléhat se na osvědčené a nepouštět se do takové neznámé, jakou představovala polyuretanová nadkrokevní tepelná izolace.

Jak jste se dozvěděli o Puren PIR izolacích?

Na základě informací od našeho projektanta, z odborné literatury (časopisy o bydlení) a z internetu.

Proč jste si vybrali právě Puren PIR izolace?

Díky kladným referencím našeho známého, který má sám zkušenosti s touto izolací.

Máte nějaké dodatečné zateplení mezi krokvemi?

Nemáme, a to z mnoha důvodů:

  • dostačující tepelná izolace nad krokvemi
  • využití pohledové části dřevěného palubkového stropu v jedné části rekonstruovaného objektu FOTO
  • bezproblémová pokládka nadkrokevní izolace oproti mezikrokevní

Jak vnímáte tepelnou ochranu během zimních a letních měsíců?

Pro vytápění našeho domu není zdaleka využívána kapacita topné soustavy. V letních měsících si užíváme příjemné a přirozené klima v podkrovních místnostech, bez nutnosti použití klimatizace. To s sebou přináší značnou úsporu nákladů.

Jaké byly pokyny/doporučení projektanta, pokud jde o tloušťku tepelné izolace, příp. U-hodnot?

S projektantem jsme řešili variantu nízkoenergetického, příp. pasivního domu. Nakonec jsme se rozhodli pro nízkoenergetický dům. Byla nám doporučena tloušťka tepelné izolace Puren Protect 140 mm, která ve spojení s 22 mm OSB bedněním splňuje nízkoenergetický standard 0,16 W(m−2.K−1).

Využili jste programu státní podpory „Zelená úsporám“?

Ne.

Pokládku vám prováděla stavební firma nebo svépomocí?

Svépomocí.

Jak probíhala pokládka? Náročnost pokládky a připravenost stavby?

Pokládka byla velmi jednoduchá a to i při izolaci vikýřů. Myslím si, že pokládku by zvládl opravdu každý, chce to u toho jen trochu přemýšlet.

Použili byste opět PIR izolace Puren při stavbě Vašeho nízkoenergetického domu?

Ano. Jsme naprosto přesvědčeni o tom, že PIR izolace byla správná volba. Velmi oceňujeme poradenský a technický servis českého zastoupení firmy Puren.

Děkujeme za rozhovor.


puren® gmbh
Rengoldshauser Str. 4, 88662 Überlingen
Deutschland
Zákaznický servis pro CZ a SK
Na Hranici 12a, 586 01 Jihlava
e-mail: info@puren.cz, www.puren.cz, www.puren.com/cz

 
 
Reklama