Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Press trip společnosti Velux 2017 aneb zkus být inženýrem denního světla…

V dubnu se konalo v brněnské centrále společnosti Velux velmi zajímavé setkání. Nabitý 4hodinový program byl příslibem spousty zajímavých novinek, prohlídky showroomu i hravého pokusu účastníků o počítačové zapracování prvků Velux do vybraného zadání půdorysu bytové jednotky v krátkém workshopu. Na vlastní kůži se každý nakrátko stal „inženýrem denního světla“ a zjistil, jak vypadá v počítačové podobě výstup jeho představ s využitím prvků Velux u interiéru.

Dagmar Plevačová, generální ředitelka VELUX pro ČR a SR, v úvodu představila v kostce historii společnosti VELUX včetně nadační činnosti a firemní zodpovědnosti (Corporate Responsibility), díky čemuž zastává jedno z čelních míst, pokud jde o udržitelnost. Od roku 2013 si společnost klade za cíl dosáhnout modelové společnosti, která se zabývá výrobky užitečnými pro společnost a která se svými zákazníky, dodavateli, zaměstnanci a akcionáři zachází lépe než většina jiných společností. Společnost Velux je na trhu úctyhodných 76 let s výrobními závody v 11 zemích a zastoupením ve více než 40 zemích s 10 tisíci zaměstnanci. Bez zbytečného holedbání patří značka Velux mezi nejsilnější značky světa. Nadprůměrné procento svého obratu vrací společnost do výzkumu, vývoje, proškolování zaměstnanců, ale i do nadací a soutěží pro střední a vysoké školy, architekty a designéry, včetně vzdělávacího procesu. Velux přispívá dary na přírodní vědy, životní prostředí a sociální a kulturní účely, humanitní obory a výzkum v oblasti gerontologie a oftalmologie v Evropě. Skupina VELUX je hlavním vlastníkem nadace VILLUM FONDEN. Tyto snahy tak navazují na odkaz zakladatele společnosti Villuma Kann Rasmussena, který zastával názor, že člověk má jen určitou spotřebu, a přebytek je vhodné nějak smysluplně zužitkovat – vrátit společnosti. Podstatnou částí filozofie společnosti VELUX je také snaha podporovat společenské dění a pomáhat potřebným.

Krása podkrovního bydlení je neoddiskutovatelná – referenční stavba Bardejov
Krása podkrovního bydlení je neoddiskutovatelná – referenční stavba Bardejov

Petr Král, ředitel marketingu VELUX, seznámil účastníky presstripu s novinkami, které má Velux ve svém portfoliu. Vzhledem k současným technickým a technologickým možnostem nepřekvapí spojení společnosti Velux a společnosti Netatmo, která se specializuje na chytré domy, chytré bydlení a internet věcí, v propojení se skvělým designem. Netatmo patří mezi klíčové hráče na tomto poli.

V dalším bloku se zabýval různými příklady a způsoby horního osvětlení z pohledu architektury ing. arch. Martin Doršič.

Coffee break oddělil první blok od dalších a účastníci si mohli volně poklábosit při zákusku a skvělé kávě se zástupci společnosti i mezi sebou. Přes obsáhlost programu nikdo nepadl vyčerpáním a osvěženi jsme se vrhli do další práce…

V další části pohovořila Klára Bukolská, hlavní architektka VELUX, o tom, jak docílit zdravého bydlení.

Společnost VELUX se na celosvětové úrovni angažuje v oblasti snižování energetické náročnosti budov. Dlouhodobě upozorňuje na to, že kromě minimalizace spotřeby energie je potřeba zaměřit se i na dosáhnutí komfortu pro uživatele budov. Vzhledem k nízkému procentu rekonstrukcí a revitalizací stávajícího bydlení v Evropě Velux inicioval projekt konceptu komplexní renovace, která by splňovala základní parametry aktivního domu. Výzkum přinesl 25 modelových domů po celé Evropě, s ohledem na energetickou účinnost a životní prostředí. Více naleznete v přiložené zprávě nazvané „RenovActive – trend rekonstrukcí budoucnosti…“.

Z celého povídání paní architektky na mne opět vykoukla letitá snaha společnosti o zapojení studentů formou soutěží. Soutěž pro střední školy české a slovenské se nazývá „Život pod střechou“, mezinárodní soutěž pro vysokoškoláky se nazývá „Active House Award“. Z mého pohledu jsem byl velmi mile překvapen výsledky soutěží pro střední školy stavební. Studenti českých a slovenských škol soutěžili již ve 12. ročníku nazvaném Život pod střechou. Za úroveň některých prací těchto nadšených středoškoláků by se rozhodně nemuseli stydět studenti vysokých škol. Těší mě, že ti, co nám půjdou v patách, ať už v oblasti návrhu nebo realizace, chtějí něco dokázat. Na některých návrzích to bylo skutečně vidět a to je dobrá zpráva.

Projekt RenovActive – trend rekonstrukcí budoucnosti  – referenční stavba Brusel, Belgie
Projekt RenovActive – trend rekonstrukcí budoucnosti – referenční stavba Brusel, Belgie

Později jsme se rozdělili na skupinky. Jedna skupina byla účastníkem velmi svižné montáže okna do připraveného montážního otvoru. Správnou montáž střešního okna a technické vychytávky při výměně střešních oken nám předvedl pan Martin Masár, technický školitel VELUX přímo ve vzorkovně společnosti.

Na konci proběhla ukázka pevnosti skleněné výplně střešního okna. Vybraná slečna byla vyzvána, aby kladivem napodobila kroupy při nepřízni počasí. Prý většinou dotyční klepou na sklo kladivem 6 a vícekrát. Slečna však nebyla upejpavá a dala to na první dobrou. Protažený obličej školitele, potlesk škodolibých účastníků, ovace, uzardělá slečna od rány, okno napadrť…

Pro druhou skupinu měl připravenu svoji prezentaci Marek Petrik, architekt VELUX. Ukázky práce se světlem včetně interaktivního zobrazování změn přímo v počítačovém prostředí doplnilo praktickou část druhé skupiny.

Zdařile vyřešené podkroví  – referenční stavba Košice
Zdařile vyřešené podkroví – referenční stavba Košice

Následně jsme si prohlédli různá řešení střešních oken na showroomu s výkladem Martina Masára. Vzhledem k tomu, že společnost je letitý leader na poli střešních oken, světlovodů a řešení přirozeného osvětlení, jen obtížně budete hledat něco, co nelze vyřešit nebo není v portfoliu.

S tím, co společnost připravuje pro média, nás seznámil Zdeněk Okáč, specialista marketingové komunikace VELUX.

Coffee break umožnil účastníkům opět vydechnout a vstřebat penzum zhlédnutých a sdělených informací.

V poslední části došlo na praktickou část. Workshop vedli Klára Bukolská, Marek Petrik, Martin Masár. Čtyři skupinky dostaly různá zadání, do kterých měly částečně intuitivně a částečně se znalostí z předešlých bloků osadit střešní okna, světlíky či světlovody tak, aby dosáhly rovnoměrného denního osvětlení daných místností. Jedna skupina měla obdobné zadání, ale na modelu domu s minikamerou a osvětlením simulujícím slunce. „Inženýři denního světla“ se stali dětmi a workshop připomínal krátce školu či školku. Nicméně s výsledky, které si každá skupina musela obhájit. Výsledky byly paradoxně zdařilé a mise byla splněna. Komenský by měl radost. Škola byla zároveň hrou…

No a buďme soudní. Informací nebylo málo, den se pomalu nachýlil a tak bylo třeba vše řádně probrat s dalšími účastníky a porovnat postřehy. To se ovšem nejlépe udělá v krásném jihomoravském vinařství nad společnou večeří při degustaci vína.

Použité fotografie s využitím jednotlivých prezentací
Jednotlivé prezentace naleznete po kliknutí na jednotlivé názvy příspěvků v textu

 
 
Reklama