Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

13. ročník soutěže Život pod střechou 2016/2017

Dne 15. června 2017 se uskutečnilo v Barokním sále Moravské galerie v Brně – Místodržitelského paláce, slavnostní vyhlášení výsledků soutěže nazvané Život pod střechou. Soutěžili zde studenti středních průmyslových škol stavebních. Tentokrát to byl již 13. ročník, který pořádá společnost Velux. Společnost netřeba představovat. Nicméně představit jednu ze zajímavých aktivit společnosti je pro mě více než radostná událost. Co je na tom tak radostné? Dejte mi prostor na pár řádcích a budete mít radost taky…

Eva Jiřičná
česká architektka a designérka
„K mé profesi účast v soutěžích patří. Je to adrenalin. Několik nocí nespíte a pak prohrajete... Vypijete s kolegy dvě lahve šampaňského, projekt pověsíte na webové stránky a pokračujete dál.“

Paní architektka ví, co říká. Je to moudré a pravdivé, proto se to ocitlo mezi citáty. Jen bych pro tento typ soutěže, z výchovných důvodů navrhoval sekt nealkoholický…

Socha markraběte Jošta Lucemburského na náměstí před Místodržitelským palácem a dvorana Místodržitelského paláce
Socha markraběte Jošta Lucemburského na náměstí před Místodržitelským palácem a dvorana Místodržitelského paláce

Místodržitelský palác s Barokním sálem s kapacitou 150 míst je jedna z dominant Moravského (dříve Joštova) náměstí sousedící s kostelem sv. Tomáše. Historie sahá až do poloviny 14. století. Augustiniánský klášter posléze povýšil na opatství, které zde nadlouho vystřídaly úřady zemské správy. Závažným mezníkem byla funkce Muzea dělnického hnutí Brněnska od r. 1955 až do listopadu 1989. V současnosti je v prvním patře umístěna stálá expozice umění od gotiky do 19. století, jejíž součástí je Kabinet kresby a grafiky, a prostor pro aktuální výstavy. Přízemí s otevřeným atriem je více než důstojný prostor pro příležitostné výstavy, akce, setkání, rauty a posezení.

Prezentace soutěžních projektů a odevzdání sponzorského daru 10 tisíc korun pro SPŠ stavební Opava
Prezentace soutěžních projektů a odevzdání sponzorského daru 10 tisíc korun pro SPŠ stavební Opava

Tak se pojďme podívat na slavnostní vyhlášení výsledků soutěže pro studenty středních průmyslových škol stavebních nazvané Život pod střechou. Jedna z nejsilnějších značek světa VELUX, poplatná svému předsevzetí vracet část svého obratu na věci smysluplné, pořádá 13. ročník této soutěže. To číslo je zajímavé už jenom proto, že se nejedná o ojedinělý pokus, ale konzistentní postoj, stabilní část firemní politiky. Společnost určitě není jediná, která má takový přístup. Nicméně tento přístup je výjimečný, před kterým smekám. Patří k marketingovému mixu nebo promyšlené části PR? Možná je, možná není, ale potom v rámci reklamy by určitě bylo pohodlnější neztrácet čas se studenty, s jejich vizemi, výslednými pracemi atd. Ještě štěstí, že u Veluxu to takto nevidí. Reklamu si dělá kde kdo, ale tohle je o zájmu o studenty, o pomocné ruce i financích tam, kde jich je třeba, je to vklad do budoucnosti, o spoustě času nad rámec svých povinností, tuším, o životním postoji i o srdci. A to je moc dobře…

U vstupu a registrace potkávám středoškoláky, trocha vzdoru, trocha legrace, vně lehký nezájem, uvnitř kousek napětí a očekávání. Prostě klasika. Trochu se mi zastesklo po těch dobách, protože hned první klubko mladých bylo z mojí alma mater.

Celé vyhlášení moderoval mladý brněnský herec Roman Blumajer, který s lehkostí proplouval verbálním labyrintem. Vše odstartovala Dagmar Plevačová, generální ředitelka VELUX pro ČR a SR. Porota se popasovala s rolí arbitra a výsledek rozhodnutí jsme zde viděli naživo. Ing. arch. Zuzana Morávková, ing. arch. Jan Kratochvíl a ing. arch. Klára Bukolská vybrali práce zajímavé a bylo se na co koukat. Nebudu zde popisovat jednotlivá dílka a obsah panelové diskuze.

Prezentace soutěžních projektů a pohled do Barokního sálu na účastníky vyhlášení…
Prezentace soutěžních projektů a pohled do Barokního sálu na účastníky vyhlášení…

Vítězné práce Kategorie 1 – Rodinný dům na určeném pozemku

  • zvítězil: Petr Kučera, SPŠ stavební Opava, vedoucí projektu: Ing. Tomáš Fischer
  • 2. místo: David Foud, SPŠ stavební Plzeň, vedoucí projektu: Ing. arch. Jaroslav Bečvář
  • 3. místo: Kristýna Gilligová, SPŠ stavební Opava, vedoucí projektu: Ing. Tomáš Fischer
  • 3. místo: Tereza Krystynová, SPŠ stavební Opava, vedoucí projektu: Ing. Tomáš Fischer

Třetí místo bylo dělené.

Vítězné práce Kategorie 2 – Freestyle (jakákoliv stavba, dle zvážení soutěžícího)

  • zvítězil: Jiří Marek, SPŠ stavební Opava, vedoucí projektu: Ing. Tomáš Fischer
  • 2. místo: Markéta Hrůzová, SPŠ stavební Třebíč, vedoucí projektu: Ing. arch. Pavlína Drbálková

Dále se v kategorii Odměny objevily práce Jana Holíka, SPŠ stavební Plzeň, vedoucí projektu: Ing. Hana Fládrová a Martina Vojtíška, SPŠ stavební Hradec Králové, vedoucí projektu: Ing Iva Buriánová. Každý se s výzvou porval po svém a invence zde slavila úspěchy. Jiří Marek si kupříkladu nezvykle vybral smuteční síň, protože nebyl spokojen se stávajícím stavem. Knihovna ve tvaru Reuleauxova trojúhelníku od Martina Vojtíška byla jakousi vizionářskou studií a rozhodně netradičním pokusem. Pokud se podíváte pozorně, zjistíte, že SPŠ stavební Opava vyčnívá trochu nad okolím. Tudíž nikoho neudiví, že dostala sponzorský dar 10 tisíc korun za 33 projektů, odevzdaných ve školním kole. Co bylo pro mne údivem, byla profesionalita řešení, nápadů i adjustace projektů s dobrou kvalitou vizualizací. Za některé projekty by se nemuseli stydět začínající vysokoškoláci. Tady nebyla běžně nouze o studenty 2. ročníků SPŠ stavební. Že některá dispozice lehce pokulhává nebo nápad je komplikovaný? Vůbec nevadí. Vždyť tohle jsou disciplíny, které na studenty čekají v průběhu studia na vysoké škole.

Na plodnou diskuzi je třeba se posilnit a dát si třeba kávu…
Na plodnou diskuzi je třeba se posilnit a dát si třeba kávu…

No a výsledek? Samé dobré zprávy. Dovolím si lehkou metaforu. Vypadá to, že část naší budoucí generace je v dobré kondici a o nápady nemá nouzi. Pokud by bylo více takových studentů, vedoucích projektů i společností, které mají společný zájem posunout věci správným směrem, vůbec by mi to nevadilo. Jakýkoliv „dopředný“ pohyb je zde vítán.

Následně proběhlo společné foto a prosluněné atrium Místodržitelského paláce se stinnými koutky bylo k dispozici se svým rautem a coffee breakem pro oddych i povídání, včetně dotazů na porotce. Jakákoliv diskuze, která má smysl a je k věci, tříbí myšlenky a pomáhá pochopit postoje zúčastněných. Celá akce proběhla jako odlehčené, přátelské a hlavně interaktivní setkání. Pro mě zvítězili všichni, proto dávám PALEC NAHORU!!!

Použité fotografie: archív Velux a autor
Citát: citaty.net

 
 
Reklama