Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Proč denní světlo? Kolik světla je dost?

Dobré klimatické podmínky uvnitř budov se štědrým přísunem denního světla a čerstvého vzduchu jsou klíčem ke zdravým domácnostem, kancelářím, školkám a školám. Denní světlo má významné antibakteriální účinky, ovlivňuje náš metabolizmus či psychické zdraví. Jeho pravidelný přísun funguje jako prevence lehčích i vážnějších zdravotních problémů. Zdraví a pohodlí budoucích uživatelů domu by mělo být prioritou u každého projektu. Kolik světla je tedy dost?

Minimální množství denního světla v budovách stanovuje a požaduje závazná legislativa v ČR a týká se jak denního osvětlení, tak proslunění obytné místnosti. Za komfortní množství denního světla v obytných místnostech považujeme dosažení činitele denní osvětlenosti 5% u dětských pokojů a minimálně 3% u ostatních obytných místností. Tato hodnota zaručuje optimální zrakové podmínky i absenci svícení během dne v zimních měsících.

Specifika návrhu prosvětlení podkrovních prostor

Při návrhu prosvětlení podkrovních prostor pomocí střešních oken je třeba vzít v úvahu:

  • velikost a počet střešních oken, a tímto způsobem definovat množství přivedeného denního světla;
  • rozmístění střešních oken, které určí rovnoměrnost osvětlení místnosti;
  • výhled, tedy umístění parapetu tak, aby i vsedě bylo vidět ven.

Často se při řešení návrhu střešních oken uchylujeme k zjednodušujícímu pravidlu 110 prosklené plochy vůči ploše místnosti. Splněním tohoto parametru zaručíme oslunění místnosti, ale pro denní osvětlení je třeba zohlednit i rozložení světla – štítové okno obvykle nestačí! Je třeba si uvědomit, že fasádní okno jako jediný zdroj denního světla nesplní požadavek normy u hlubších nebo širších podkrovních pokojů. Takovéto místnosti je třeba doplnit o střešní okno, abychom naplnili požadavek ČSN 73 0580-2 Denní osvětlení obytných budov na dostatečné denní osvětlení a jeho rovnoměrnost v posuzované místnosti.

Také při použití trojskel u rekonstrukcí nesmíme zapomínat na nižší propustnost světla a je třeba navrhnout větší prosklenou plochu.

Pokud si chcete ověřit svůj návrh, zda dosahuje požadovaných podmínek, můžete využít k simulaci program VELUX Daylight Visualizer.

Fakta ke střešním oknům

Střešní okna poskytují za stejných podmínek nejméně dvakrát více světla než svislá okna stejných rozměrů a třikrát více světla než vikýře stejných rozměrů. Střešní okno dále umožňuje větší variaci intenzity osvětlení, což zvyšuje vizuální zajímavost místnosti. Dále je zřejmé, že střešní okna zajišťují vyšší jas stěn než okna ve vikýři a fasádní okna, což vede k jemnějšímu přechodu mezi vysokým jasem okenní výplně a sousední zdí a snižuje tak riziko oslnění.

Nová generace střešních oken VELUX

Společnost VELUX letos v dubnu uvedla na český trh Novou generaci střešních oken VELUX v ucelené nabídce tří výrobkových řad: Standard, Standard Plus a Premium. Nová generace střešních oken VELUX přichází s řadou inovací a vylepšených vlastností, a nabízí tak více denního světla a zdravější vnitřní prostředí, snadné a pohodlné ovládání a vynikající energetickou bilanci. Střešní okna mají užší rám i křídlo a subtilnější ventilační klapku ve srovnání s předcházející generací. Výsledkem je až o 18% větší prosklená plocha, která propustí do místnosti více denního světla a umožní také lépe využít energii z pasivních solárních zisků. Společnost VELUX tak opět vyšla vstříc požadavkům zákazníků na zdravější a pohodlnější užívání podkrovních prostor.

Jak správně navrhnout denní osvětlení a zabránit oslnění?

Souhrnné informace najdete v odborné sekci na www.velux.cz/svetlo.

K dispozici jsou ke stažení dokumenty a studie:

  • Denní světlo – příručka o denním světle, navrhování a legislativní požadavky z pohledu střešních oken
  • Posouzení denního osvětlení místnosti

Obr. 1
 
 
Reklama