Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nevyhazujte peníze za energie oknem

Poslední srpnové dny nám teplotami jasně naznačily, že se nezadržitelně blíží podzim a s ním také začátek nové topné sezony. Společnost VELUX přichází s několika praktickými tipy, jak si v chladných měsících udržet tepelnou pohodu v podkroví a současně nenarušit rodinný rozpočet zbytečnými výdaji za energie.

VELUX ThermoTechnology™ – unikátní izolační štít na střešním okně

Technologie VELUX ThermoTechnology™ je nové řešení izolace, které využívá v konstrukci okna vysoce kvalitní izolační materiál. Ten chrání před venkovním chladem a efektivně zamezuje únikům tepla.
Technologie VELUX ThermoTechnology™ je nové řešení izolace, které využívá v konstrukci okna vysoce kvalitní izolační materiál. Ten chrání před venkovním chladem a efektivně zamezuje únikům tepla.

Společnost VELUX v letošním roce uvedla na trh Novou generaci střešních oken, která jsou unikátním prvkem do moderní domácnosti. Svými parametry navíc odpovídají trendům energeticky úsporného bydlení. Díky novému systému izolace VELUX ThermoTechnology™ fungují střešní okna řady Standard Plus a Premium jako obzvláště účinný štít proti větru a chladnému vzduchu. Součástí konstrukce dřevěných střešních oken je expandovaný polystyren (EPS), který díky své odlehčené struktuře výborně izoluje a udržuje teplo uvnitř domu. Spolu s novým těsněním mezi oknem a rámem se zlepšuje i vzduchotěsnost okna – součinitel prostupu tepla Uw je u standardního zasklení dvojsklem snížený oproti předchozí generaci z hodnoty 1,4 na 1,3.

 

Nepodceňujte zateplení, kolem okenního rámu uniká tepla nejvíce

Zapuštěné zateplené lemování je výbornou variantou, jak ještě více zamezit únikům tepla. Střešní okno VELUX je zapuštěno o 4 cm hlouběji do konstrukce střechy. Tím se zmenšuje ochlazovaná plocha rámu okna a vylepšuje se prostup tepla oknem.
Zapuštěné zateplené lemování je výbornou variantou, jak ještě více zamezit únikům tepla. Střešní okno VELUX je zapuštěno o 4 cm hlouběji do konstrukce střechy. Tím se zmenšuje ochlazovaná plocha rámu okna a vylepšuje se prostup tepla oknem.

I s kvalitním oknem může docházet k tepelným ztrátám, pokud majitelé zanedbají jejich správnou instalaci a zateplení. Pro zateplení střešních oken VELUX lze použít praktické systémové zateplovací sady, které sníží tepelné ztráty v prostoru okolo rámu oken. VELUX má ve své nabídce zateplené lemování, které nabízí vodotěsné i izolační řešení. Zahrnuje kombinaci dvou prvků v jednom výrobku: zateplovací sadu a lemování, které navíc zajistí dokonalé osazení střešních oken a vodotěsné napojení na střešní plášť. Další variantou je pak speciální zapuštěné zateplené lemování pro ploché i profilované střešní krytiny. „Díky tomuto systému je střešní okno zapuštěno o 4 cm hlouběji do konstrukce střechy. Zmenšuje se tak ochlazovaná plocha rámu okna a vylepšuje se celkový prostup tepla oknem. Navíc u zapuštěného lemování vypadá střešní okno velmi elegantně, protože je ve stejné rovině jako střecha,“ vysvětluje Ing. Tomáš Švec, produktový manažer společnosti VELUX Česká republika, s.r.o. Pro zapuštěnou montáž je nejvhodnější volit okna s energeticky nejefektivnějším zasklením, například bezpečné nízkoenergetické trojsklo proti hluku s označením 62, které snižuje tepelné ztráty, zvyšuje solární zisky během topné sezony a účinně tlumí vnější hluk.

TIP 1: Pro zájemce o pasivní domy bude společnost VELUX od října nabízet i solárně ovládané střešní okno GGU-K-008230 s unikátní hodnotou Uw 0,51, které při montáži se zatepleným zapuštěným lemováním EDN/EDJ a sadou BDX má hodnotu Uw 0,48, která představuje energeticky nejúspornější okno na trhu. Toto střešní okno je certifikováno pro využití v pasivních domech a současně i v oblastech s velmi chladným podnebím. Dodáváno bude se zasklením s označením 82.

Více tepla zdarma díky využití slunečních paprsků

Denní světlo a teplo ze slunce je bezplatný zdroj energie, který může výrazně snížit spotřebu energie, a tudíž i platby za vytápění.Denní světlo a teplo ze slunce je bezplatný zdroj energie, který může výrazně snížit spotřebu energie, a tudíž i platby za vytápění.Denní světlo a teplo ze slunce je bezplatný zdroj energie, který může výrazně snížit spotřebu energie, a tudíž i platby za vytápění.

Při stále rostoucích cenách energií často hledáme nové možnosti, kde a jak ušetřit. Podpořit rozpočet a tepelný komfort můžeme také díky slunci. „Prosklené plochy lze totiž využít i k prohřívání interiéru pomocí pasivních solárních zisků, a snížit tak náklady za vytápění během chladných měsíců,“ radí Ing. Tomáš Švec, produktový manažer společnosti VELUX Česká republika, s.r.o. Díky inovovanému designu a štíhlejšímu rámu je plocha zasklení všech střešních oken nové generace VELUX větší až o 10 %; do interiéru tak proniká ještě více denního světla a slunečních paprsků, které využijeme pro doplňkové vyhřátí vnitřních prostor.

Správné větrání zamezí zbytečnému úniku energie

Větrání v chladných měsících se často podceňuje a hlavně omezuje kvůli obavám ze zbytečné ztráty tepla v místnosti. Správným větráním však interiér výrazně neochladíme, naopak dovnitř přivedeme dostatek čerstvého vzduchu a snižujeme hodnotu CO2. Možná nevíte, že 90 % svého času lidé v Evropě tráví uvnitř místností a v zimním období dokonce ještě více. Větrání a přísun čerstvého vzduchu je tedy pro zdravé vnitřní prostředí velmi důležité.

S dálkově ovládanými střešními okny VELUX INTEGRA budete mít dokonalé pohodlí. Pomocí předvolených programů si nastavíte např. intenzitu a čas větrání, na které v chladných měsících často zapomínáme.
S dálkově ovládanými střešními okny VELUX INTEGRA budete mít dokonalé pohodlí. Pomocí předvolených programů si nastavíte např. intenzitu a čas větrání, na které v chladných měsících často zapomínáme.

TIP 2: Máte-li rádi absolutní pohodlí, pak nejen při větrání oceníte dálkově ovládané střešní okno VELUX INTEGRA. Jeho součástí je chytrý dotykový ovladač, pomocí něhož můžete okno velmi snadno ovládat. Navíc si můžete vybrat z nabídky předvolených programů a nechat inteligentní systém, aby se o všechno postaral sám. Užitečné funkce jako dešťový senzor nebo frekvence a intenzita větrání využijete zejména ve chvílích, kdy se potřebujete věnovat rodině nebo nejste právě doma.

 

TIP 3: Větrejte krátce, ale intenzivně. Stačí na 5–10 minut otevření více oken najednou, nejlépe 3× denně. Vzduch uvnitř místnosti se rychle vymění, aniž by se konstrukce domu výrazně ochladila. V místnosti se snažte udržet správnou pokojovou teplotu, a to zhruba 21 °C.

 

Tepelným ztrátám zabrání i venkovní roleta

6 v 1 – Výhody jednoduché venkovní rolety

  1. Ochrana proti přehřívání v létě
  2. Úspora energie v zimě
  3. Úplné zatemnění
  4. Redukce hluku z deště a krupobití
  5. Bezpečnost – ochrana střešního okna
  6. Ochrana soukromí
Venkovní roleta VELUX zlepšuje tepelně-izolační vlastnosti střešních oken během zimy. Spolehlivě zabrání únikům tepla z interiéru až o 17 %.
Venkovní roleta VELUX zlepšuje tepelně-izolační vlastnosti střešních oken během zimy. Spolehlivě zabrání únikům tepla z interiéru až o 17 %.
 

Venkovní roleta je praktickým doplňkem zlepšujícím tepelně-izolační vlastnosti střešních oken během zimy. Spolehlivě brání únikům tepla z interiéru až o 17 %. Navíc chrání okno před poškozením při špatných povětrnostních podmínkách, tlumí venkovní hluk z deště a krupobití a poskytuje obyvatelům dostatek soukromí. Umožňuje také úplné zatemnění místnosti. V letním období funguje zároveň jako blokátor proti přehřívání interiéru, prostup tepla dokáže snížit až o 97 %. Pro svůj neotřelý vzhled získaly venkovní rolety VELUX cenu Red dot design award 2012.

O společnosti VELUX

Posláním společnosti VELUX je vyvíjet a neustále zdokonalovat výrobky, které do podkrovních prostor přivádějí více denního světla a čerstvého vzduchu, umožňují výhled do okolí a zároveň jsou v souladu s moderními trendy v architektuře. Výrobní sortiment společnosti VELUX zahrnuje široký výběr střešních oken, světlovodů i řešení pro ploché střechy. VELUX také nabízí celou škálu stínicích a dekorativních doplňků – od rolet, žaluzií až po venkovní markýzy a rolety. Samozřejmostí je i kompletní systém montážních a ovládacích prvků s možností manuálního či dálkového ovládání na elektrický nebo solární pohon. Společnost VELUX vlastní výrobní závody v 11 zemích světa a obchodní společnosti v téměř 35 zemích. Jako taková patří k světově nejsilnějším společnostem v oblasti průmyslu stavebních hmot. Její výrobky se prodávají ve většině zemí světa. Skupina VELUX zaměstnává přibližně 10 000 zaměstnanců. Část svého zisku vrací zpět společnosti prostřednictvím nadací VELUX. Nadace VILLUM FONDEN působí i na území České republiky. Vlastníkem skupiny VELUX je společnost VKR Holding A/S, jež je plně v majetku zakladatele společnosti a jeho rodiny.


Více informací najdete na www.velux.cz.

Kontakt pro média:

Jana Pečenková, Ogilvy Public Relations, telefon: +420 221 998 414,
mobil: +420 725 394 900, e-mail: jana.pecenkova@ogilvy.com

Dana Horalíková, Ogilvy Public Relations, telefon: +420 221 998 242,
mobil: +420 601 327 948, e-mail: dana.horalikova@ogilvy.com

 
 
Reklama