Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Funkční i elegantní doplněk podkroví: nová bezúdržbová střešní okna

Díky štíhlejšímu rámu, větší ploše zasklení a vylepšenému zateplení s technologií ThermoTechnology™ přinášejí střešní okna do podkroví ještě více denního světla, využitelné tepelné energie ze slunečního záření i pohodlí při jejich ovládání a údržbě.

Nová generace střešních oken VELUX přichází s mnoha inovacemi pro dosažení vynikající energetické bilance a užitného komfortu.

Špičkové materiály pro maximální izolaci

Kromě dřevěných variant oken jsou součástí nabídky Nové generace i bezúdržbová střešní okna. Jejich součástí je unikátní systém izolace VELUX ThermoTechnology™, který v bílém bezúdržbovém provedení kombinuje vysoce kvalitní materiály: vodotěsnou 3-5 mm tlustou polyuretanovou vrstvu a jádro z tepelně upraveného dřeva TMT (Thermal modified timber). To je při výrobě zahříváno na 175 °C, aby vlhkost ve dřevě byla nahrazena vzduchem, který je výrazně efektivnějším izolantem. Takto upravené dřevo je zároveň méně náchylné proti houbovým chorobám, nekroutí se, nedeformuje, ani neprohýbá.


„Na rozdíl od běžných plastových oken je vodotěsná polyuretanová vrstva bezúdržbových střešních oken VELUX vyráběna pouze z jednoho kusu. Díky tomu, že naše okna nemají žádné švy a jejich rohy jsou zaoblené, nezachytává se na nich vlhkost, prach ani nečistoty. Údržba tedy není nutná, rám a křídlo stačí čas od času přetřít vlhkým hadříkem“, vysvětluje Ing. Tomáš Švec, produktový manažer společnosti VELUX Česká republika, s.r.o.

Ventilační klapka – čerstvý vzduch kdykoli i přes zavřené okno

Bezúdržbová střešní okna VELUX jsou vybavena horním ovládacím madlem s integrovanou ventilací a filtrem proti prachu a hmyzu v horní části okenního rámu. Za madlo stačí jednoduše zatáhnout a skrze ventilační klapku začne do interiéru proudit čerstvý vzduch. Okno přitom může zůstat zavřené, takže přísun čerstvého vzduchu do interiéru si můžete dopřát i ve chvílích, kdy zrovna nejste doma. Ventilační klapkou vyvětráte až 70 % potřebného vzduchu. Vestavěný, snadno čistitelný filtr vás pak bude chránit před hmyzem a prachem.


Bezúdržbová okna ve dvou variantách ovládání

Bezúdržbová střešní okna jsou v Nové generaci k dispozici ve variantě kyvných střešních oken, a to v obou výrobkových řadách: Standard Plus (GLU) a Premium (GGU). Tato okna jsou vybavena horním ovládacím madlem s integrovanou ventilací a filtrem proti prachu a hmyzu v horní částí okenního rámu. Díky hornímu ovládání lze okna instalovat prakticky do jakékoli výšky pro snadné a pohodlné otevírání a zavírání – a to například i nad vanou nebo dřezem.

Druhou variantou bezúdržbového střešního okna je výklopně kyvný model GPU z výrobkové řady Premium. Toto okno nabízí všechny funkční vlastnosti bezúdržbového okna. Vychutnat si s ním můžete i skvělý panoramatický výhled, lze jej totiž spodní klikou otevřít až do úhlu 45°. Vznikne tak více místa nad hlavou a vy si dopřejete ničím nerušený výhled do okolí. Okno má i horní ovládací madlo s integrovanou ventilací, které současně slouží i k přetočení okna pro pohodlné umytí z venkovní strany.

V řadě Premium jsou navíc bezúdržbová střešní okna v kyvné i výklopně kyvné variantě vybavena samočisticí vrstvou a vrstvou proti rosení venkovního skla.

Bílá bezúdržbová střešní okna je praktické použít v místnostech s vyšší vlhkostí, jako jsou koupelny či kuchyně. Velmi dobře se ale hodí kamkoli, kde bílá barva ladí s interiérem. Například do podkroví se sádrokartonovým obložením.


 
 
Reklama