Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Zabezpečení bytového domu elektronickým zámkem

Základním opatřením pro bezpečnost v bytovém domě je zamezení vstupu do domu nepovolaným osobám a jejich volnému pohybu po domě. Tradiční zamykání je nepohodlné a nespolehlivé. Při zamykání totiž obvykle nefunguje elektronický domovník, a musí se tedy návštěvám chodit otvírat. Řešením je elektronický zámek.

Elektromagnetický nebo elektromechanický zámek je při zavřených dveřích trvale zamčený. K jeho odemčení z vnější strany dveří slouží autorizace unikátními čipy, které mají k dispozici majitelé bytů v domě. Speciální kování navíc umožňuje z vnitřní strany dveře otevřít pouhým stisknutím kliky, takže k opuštění domu není autorizace čipem nutná. Součástí tohoto řešení je i elektronický domovník umožňující odemčení zámku návštěvě přímo z bytu po identifikaci např. domovním telefonem. Tímto způsobem zamčené dveře nelze snadno vypáčit, na rozdíl od pouze zabouchnutých dveří bez elektronického zámku.


Proč zabezpečit dům?
© Jürgen Fälchle - Fotolia.com

Odemykáme čipem
© frog - Fotolia.com

K autorizaci čipem slouží speciální čtečka, která se umísťuje obvykle co nejblíže klice dveří. U plastových dveří ji lze umístit např. na druhé křídlo dveří (kabely se umístí do rámu). Pokud jsou v domě dřevěné dveře, doporučuje se čtečku umístit vedle dveří v blízkosti panelu se zvonky. Stejným zámkem s nutnou autorizací čipem lze vybavit samozřejmě i další dveře v domě, kde společenství vlastníků nebo družstvo požaduje kontrolu nad pohybem lidí. Mohou to být dveře ke sklepům v domě nebo dveře do garáží v suterénu.

Pozor na požární předpisy

Při zabezpečování domu elektronickým zámkem a čipovým systémem je vždy nezbytné respektovat požární předpisy a požárněbezpečnostní řešení domu. To definuje tzv. požární únikové cesty, které nemohou být za žádných okolností a zejména při požáru blokovány. Pokud to požární technik schválí, lze dveře opatřit tzv. reverzibilním zámkem, kde lze nastavit automatické odemknutí při výpadku proudu. Při požáru hasiči jako první vypínají proud, tedy deaktivují zámek a úniková cesta je pak volná.

Obsluha systému s elektronickým zámkem

Zabezpečovací systém celého domu je napojen na datovou centrálu, která se obvykle umísťuje v zamykatelné místnosti v domě. Součástí centrály je připojovací bod pro notebook, kde se na speciálním software celý systém obsluhuje a spravuje. Lze editovat veškerá nastavení čipů, vyřazovat čipy ze systému v případě ztráty a naopak čipy do systému přidávat.

Zabezpečení vrat do garáže

Při kompletním zabezpečení domu je výhodné do systému autorizace při vstupu zahrnout i garážová vrata. K jejich otevření se obvykle nepoužívá samostatný čip, ale speciální dálkový ovladač, který umožní ovládání vrat přímo z auta. Vše ostatní funguje shodně jako v případě čipů. I ovladače jsou unikátní a spravují se ve speciální software, stejně jako čipy pro hlavní vchod.


© Matthias Buehner - Fotolia.com
Celé téma Jak zabezpečit bytový dům, shrnující zkušenosti redaktora portálu TZB-info jako předsedy společenství vlastníku jednotek, si můžete přečíst na portálu ESTAV.cz.
 
 
Reklama