Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jak položit ražený beton v chladných podmínkách?

Uvažujete o pokládce dekorativního raženého betonu a čekáte na ideální povětrnostní podmínky? Máte obavy o kvalitu výsledku, když vám při realizaci nebude přát počasí? Pro vaši podlahu na terasu či zahradní chodníky nemusíte v takové chvíli volit jiná řešení. Při dodržení níže uvedených zásad můžete položit ražený beton i za chladného počasí. Pravidla jsou platná také obecně, pro jakoukoli jinou betonáž, ne jen pro dekorativní ražený beton Condecor.

Co to jsou chladné podmínky? Zjednodušující definice by mohla být: Průměrná denní teplota do 5 °C, přičemž teplota vzduchu není větší než 10 °C po více než polovinu doby 24hodinového cyklu.

V takovém období je čas přemýšlet o ochraně čerstvě položené betonové plochy, aby se zabránilo poškození mrazem. Stavební průmysl uvádí, že beton by neměl být položen, pokud jsou teploty nižší než 5 °C a teplota betonu by neměla klesnout pod 5 °C, dokud nedosáhne pevnosti 5 MPa. Z toho vyplývá, že čím nižší teploty jsou, tím déle bude trvat, než beton dosáhne této minimální pevnosti. Pokud z nějakého důvodu musíme betonovat v těchto podmínkách, je nutné provést určitá opatření, která pomohou negativní vlivy chladu omezit.

Jaké problémy se mohou v zimním období projevit

  • Zpomalený vývoj pevnosti betonu
    Hydratace (zrání) betonu se výrazně zpomaluje pod +5 °C a při 0 °C se zastavuje úplně. Beton neztvrdne.
  • Tvorba ledu ve struktuře betonu
    Jelikož voda mění své skupenství, dochází k nárůstu nežádoucího tlaku v mikrostruktuře betonu, která nemá ještě dostatečnou pevnost. Začnou se vyvíjet trhliny. Beton musí být chráněn před zmrznutím, dokud nedosáhne alespoň pevnosti 5 MPa.
  • Sníh a led v bednění a na výztuži
    Podkladní vrstvy musí být zbaveny sněhu a ledu. Na zmrzlé podloží se betonovat nesmí.
  • Teplotní diference v průřezu konstrukce
    U velkoplošných podlahových desek je obtížné využití hydratačního tepla betonu. Vzniká tak velký teplotní rozdíl mezi povrchem desky a středem betonu, která může vést až ke vzniku trhlin.

Opatření pomáhající výše zmíněné problémy omezit

  • Úprava receptury betonové směsi – zvýšení obsahu cementu. Je třeba používat cementy vyšších pevnostních tříd s rychlejším vývojem hydratačního tepla.
  • Použití ohřáté vody a kameniva do betonové směsi.
  • Snížit množství vody v betonu na co nejmenší únosnou míru.
  • Teplota betonu nesmí před pokládkou klesnout pod 10 °C a teplota podloží pod 4 °C.
  • Chránit beton geotextilií a igelitovou fólií než bude mít minimálně 5 MPa pevnosti.

Zjednodušeně řečeno, musím zvolit správnou recepturu betonové směsi, dodržovat technologický postup betonáže a beton dobře ošetřovat.

Pokud by tato opatření nebyla dodržena, mohlo by dojít k porušení a následnému drolení betonu.

 
 
Reklama