Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nové možnosti oprav nestabilních ETICS a zdvojování ETICS

Článek vychází z vysoce ceněné prezentace na konferenci Povrchové úpravy ve stavebnictví 2013. Autor představuje zateplovací systém s novým způsobem injektovaného kotvení, který je vhodný k opravě nestabilních ETICS a na zdvojování ETICS v případě požadavku na zvýšení tepelně izolačních vlastností konstrukce nebo odstranění poruch v souvislosti s tepelnými mosty. Uvádí výsledky zkušebních protokolů z průběhu národní a evropské certifikace injektovaného kotvení Spiral Anksys a certifikace ETICS STX.THERM SANA. Výsledky jsou graficky porovnány s doposud používaným mechanickým kotvením.

1. Problematika nestabilních ETICS

V České republice se již od roku 1990 ve velkém měřítku využívá způsob zvýšení tepelně technických parametrů obvodových stěn pomocí vnějších kontaktních zateplovacích systému (mezinárodně uznávaná zkratka ETICS). ETICS je využíván při rekonstrukcích a při novostavbách všech typů objektů – bytových a rodinných domů, objektů občanské vybavenosti, výrobních a nevýrobních objektů atd.).

Od roku 1990 docházelo postupně k přesnější specifikaci požadovaných kvalitativních parametrů jednotlivých komponentů ETICS a jeho funkčnosti jako celku, k vytváření závazných norem a pokynů pro montáž. Současně dochází ke stálému zpřísňování doporučených a normovaných tepelných odporů vnějších konstrukcí (např.Evropské směrnice EPBD a EPBD2). Od roku 2003 došlo také k harmonizaci požadavků na kvalitu a zkoušení stavebních výrobků v rámci Evropské unie. Nyní lze říci, že znalosti a legislativní prostředí jsou podstatně na vyšší úrovni.

Když se ale vrátíme zpět, tak musíme konstatovat, že do roku 2003 bylo provedeno pomocí ETICS zateplení přibližně 25 mil. m2. Některé již nyní vykazují poruchy a vady způsobené nesprávným postupem montáže nebo použitím nekvalitních komponentů. Znamená to, že nyní musíme intenzivně řešit otázku sanace vad, které se vyskytují na ETICS.

Vady ETICS, příčiny a jejich odstranění

Příčiny vad ETICS mohou spočívat v nedostatečné kvalitě ETICS, kvalitě jeho projektování a v kvalitě provedení. Výrazně nejčastějším důvodem vad je ale stále kvalita provedení, a to dlouhodobě více než 90 % všech příčin.

Vady ETICS mají rozdílnou závažnost a náročnost pro jejich odstranění. Mezi nejhorší poruchy patří ztráta stability ETICS. Znamená to, že ETICS již není schopen odolávat působení sání větru a dochází ke ztrátě adheze k povrchu podkladu a uvolňování mechanického kotvení.

Přičin ztráty stability ETICS je mnoho – nesoudržný, nerovný a nesprávně ošetřený podklad; výběr, kvalita a způsob aplikace mechanického kotvení; nedostatečná kvalita a plocha lepící hmoty a nesprávný postup lepení izolačních desek. V mnoha případech se jedná o souhrn několika příčin s fatálními následky viz foto č. 1 a 2.

Foto č. 1
Foto č. 1
Foto č. 2
Foto č. 2

Příklady nestabilních ETICS, které se již odpadávájí a ohrožují zdraví obyvatel

Prozatím neexistovalo ověřené a certifikované řešení, které by zabezpečilo sanaci nestabilního ETICS s předpokladem dlouhodobé životnosti. Standartní mechanické kotvení pomocí talířových hmoždinek zde není možné využít, neboť tyto kotvící prvky nejsou zkoušeny na smykové zatížení související s hmotností ETICS.

Znamená to provést demontáž uvolněného ETICS a nákladnou deponaci jako nebezpečný odpad na skládce.

STOMIX spol. s r.o. využívá ve svém certifikovaném ETICS (STX.THERM SANA) moderní injektovaný systém kotvení Spiral Anksys od společnosti ECORAW.

Kotvicí systém Spiral Anksys prošel náročnou národní a evropskou certifikací. Získal evropské technické schválení (ETA 13/0527) pro použití v ETICS na podkladech kategorií A, B, C, D a E specifikovaných v ETAG 004. Nad rámec požadavků pro mechanické kotvení bylo provedeno několik zkoušek, jako je odolnost vůči cyklickému namáhání, přetvoření a smykovému zatížení. Ověření odolnosti smykovému zatížení bylo provedeno i pro případ nulové adheze lepící hmoty, kterou je připevňován izolant (stav, kdy je ETICS nestabilní a uvolněný). Výsledky zkoušek prokázaly dlouhodobou odolnost vůči smykovému zatížení v rozmezí 10 až 50 kg na jedno kotevní místo v závislosti na vzdálenosti izolantu od povrchu podkladu.

Lze tedy říci, že STX.THERM SANA je jediný certifikovaný systém pro použití v rámci sanace nestabilních ETICS a jejich zdvojování. Má také ověřeny všechny potřebné parametry nutné pro statický výpočet těchto aplikací.

Jedná se o hodnoty charakteristické únosnosti kotvy v podkladu Nrk a protažení izolantem Rpanel a Rjoint potřebné pro kompenzaci zatížení způsobeného větrem a také odolnost smykovému zatížení způsobenému hmotností samotného ETICS. V následujících grafech jsou výsledky z provedených zkoušek a porovnání se standardním mechanickým kotvením.

Graf č. 1
Graf č. 1
Graf č. 2 Hodnoty R dolní index joint a R dolní index panelGG
Graf č. 2 Hodnoty Rjoint a RpanelGG

Graf č. 3
Graf č. 3
Graf č. 4
Graf č. 4

Postup provádění sanace nestabilních ETICS se dá rozdělit na následující kroky:

  1. Zjištění stavu a možnosti diagnostiky
  2. Návrh způsobu sanace a úpravy povrchu
  3. Vlastní stabilizace a úprava povrchu ETICS kvalitní proškolenou a licencovanou realizační firmou.

Závažné poruchy stability ETICS se dají zjistit již vizuálně – ETICS při zatížení větrem vibruje a je znatelný jeho odklon a na ETICS mohou vznikat praskliny, které nemají souvislost s kvalitou provedení armovaného souvrství. Při podezření na ztrátu stability ETICS lze potom provést pomocí sondy prověření, dokumentaci stavu podkladu a adheze lepicí hmoty na styku izolačních desek a podkladu.

Před zpracováním návrhu stabilizace ETICS je vhodné si odpovědět na následující otázky:

  • Vykazuje povrchové souvrství ETICS závažné poruchy a bude nutná jeho celoplošná oprava?
  • Je tepelný odpor konstrukce dostatečný nebo lze uvažovat o jeho zvýšení dodatečnou izolací?
  • Je ekonomicky výhodnější řešit pouze stabilizaci nebo zdvojení ETICS?

Při rozhodnutí řešit pouze stabilizaci uvolněného ETICS lze použít následující postup:

  • Pomocí speciálních přípravků se provede vyrovnání ETICS do původního stavu a provede se aplikace injektovaného kotvení Spiaral Anksys (viz následující obrázky).
  • Po dvou hodinách po aplikaci lze provést demontáž speciálních přípravků a provést dokotvení na dalších plochách stavby.
  • Po 24 hodinách provést oříznutí přetoku expanzní výplňové hmoty a provést úpravy povrchu dle požadavku investora.
Foto č. 3 Ukotvení nestabilního ETICS
Foto č. 3 Ukotvení nestabilního ETICS
Obrázek č. 1 Řez kotevním místem
Obrázek č. 1 Řez kotevním místem

2. Zdvojování ETICS

V případě že objekt s nestabilním nebo výrazně poškozeným ETICS nesplňuje nynější požadavky na tepelný odpor konstrukce je v mnoha případech výhodnější provést zvýšení tepelného odporu pomocí přídavného ETICS. Nejvhodnější a ověřený způsob použití a kotvení přídavného ETICS je certifikovaný systém STX.THERM SANA. Systém lze použít i v případě, že původní ETICS je nestabilní.

Když se podíváme na možnost použití mechanického kotvení pro zdvojování ETICS, tak je patrné, že případné použití je velmi omezeno. Pomocí sond musíme prokázat, že lepící hmota byla nanesena v souladu s nynějšími předpisy, t.j. celoplošně nebo na obvodový rámeček a terče v ploše izolantu. Je nutné, aby původní ETICS byl stabilní a lepící hmota v celé ploše obvodové konstrukce měla požadované přídržnosti a soudržnost povrchu podkladu byla v souladu s požadavky tj. min. 80 kPa ve všech místech podkladu.

Obrázek č. 2
Obrázek č. 2

Největší problém přináší požadavek, aby mechanická kotva vždy procházela místem, kde je prostor mezi podkladem a izolantem vyplněn lepící hmotou. Zabezpečení tohoto požadavku je prakticky nemožné, pokud nebyl původní izolant lepen celoplošně.

Tabulka č. 1
Tabulka č. 1

Systém injektovaného kotvení Spiral Anksys je ověřen i pro případy, kdy podklad nevykazuje požadovanou soudržnost a lepící hmota u původního ETICS má nulovou přídržnost. Také je ověřen i pro případy, kdy kotva prochází dutinou mezi izolantem a podkladem. Použitá expanzní výplňová hmota si zde vytvoří expanzní terč, který vyplní prostor kolem kotvy.

Na obrázku č. 2 je znázorněn průřez kotevním místem v případě zdvojování ETICS.

Injektovaný kotvící systém Spiral Anksys je ověřen také pro použití při zdvojování ETICS i v případě, kdy původní ETICS je nestabilní. Zde je nutné zabezpečit původní i přídavný ETICS proti působení smykových sil způsobených jejich vlastní hmotností. V následující tabulce jsou hodnoty odolnosti vůči smykovému zatížení i pro zdvojení ETICS.

Závěr

STX.THERM SANA společně s moderním injektovaným kotvícím systémem SPIRAL ANKSYS představují jediné certifikované a dlouhodobé řešení v rámci sanace a zdvojování zateplovacích systému ETICS, které vykazují poruchy stability.

Jedná se velmi ekonomické řešení, které eliminuje vysoké náklady spojené s demontáží nestabilních ETICS.

 
 
Reklama