Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Rigips vyhlašuje vítězné objekty soutěže Rigips Trophy 2010

Rigips, s. r. o., vyhlásil vítězné objekty 6. dvouročníku národního kola Rigips Trophy mezinárodní prestižní soutěže Saint-Gobain Gyproc Trophy 2010. Cílem je podpořit umění, dovednost a kvalitu práce realizačních firem z oblasti suché vnitřní výstavby.

Na slavnostním galavečeru společnosti Rigips dne 23. 4. 2010 byly v Besedním domě v Brně vyhlášeny dlouho utajované vítězné objekty soutěže Rigips Trophy, která je součástí mezinárodní soutěže Saint-Gobain Gyproc Trophy 2010. Večerem, plným originálních realizací, předávání cen a živé smyčcové hudby tria Inflagranti, provázel sportovní moderátor Vojtěch Bernatský.

Soutěž je určena realizačním firmám a jejím cílem je podpořit umění, dovednost a kvalitu práce. O cenu za vítězný interiér se spolu mohly utkat realizační firmy, které v období 1. října 2007 - 30. září 2009 realizovaly a dokončily v České republice objekt (ucelenou část objektu) ze systémů Rigips a při jeho realizaci dodržely předepsaná pravidla montáže a aplikační návody.

Do národního kola Rigips Trophy 2010 bylo přihlášeno 35 objektů, které tvoří pestrou směsici použití sádrokartonových systémů, sádrovláknitých systémů Rigidur a kazetových a stropních podhledů Rigips.

Spektrum interiérů zahrnuje projekty od novostavby sportovní haly, obchodního centra či kancelářských prostor přes rekonstrukce a přestavby bytového domu, společenských sálů, komerčních prostor až po výstavby a úpravy rodinných domů či podkrovního patra.

V soutěži totiž nehraje roli velikost objektu, ale zejména originálnost konstrukcí, technická úroveň zpracování, použití speciálních technik a celkový estetický dojem.

O vítězi národního kola Rigips Trophy 2010 rozhodla odborná porota v březnu roku 2010. Vítězná realizace Rigips Trophy bude představena ve dnech 3.?5. 6. 2010 na světovém fóru v Amsterdamu v Holandsku.

První tři vítězná místa byla ohodnocena nejen trofejí, ale i finanční odměnou:

1. cena - 50 000 Kč
2. cena - 30 000 Kč
3. cena - 20 000 Kč.

Všechny ceny budou vyplaceny následovně:

  • 60 % ve formě finanční odměny,
  • 40 % ve formě pracovního nářadí a ošacení z nabídky Rigips dle vlastního výběru.

Výsledky soutěže Rigips Trophy 2010

1. místo - Rodinný dům manželů Šístkových, Plzeň
Novostavba rodinného domu

Realizační firma: Jiří Breburda, Chlumčany
Architekt: Mgr. Jaroslav Mudra - studie, Ing. Václav Svejkovský - realizace, M DESIGN STUDIO PLZEŇ, s.r.o.
Generální dodavatel: Ing. Přemysl Tolar

Montážní firma pana Jiřího Breburdy musela vyhovět náročným nápadům architekta, který se nechal unést možnostmi suché výstavby. Mnohé sádrokartonové prvky jakoby "levitují" v prostoru. Všechno je však podřízeno gravitaci, takže montážníci museli při své práci vymýšlet nevšední postupy. Skloubit technické řešení zavěšení s estetickými požadavky stanovenými architektem nebylo jednoduché. Sádrokarton byl v tomto rodinném domě použit i k výstavbě vestavěných úložných prostor a slovo dostal i u nábytkových sestav, včetně nevšední ložnice.


2. místo - Autosalon Audi, Ostrava
Novostavba autosalonu

Realizační firma: HAWLIK & sons, s.r.o., Ludgeřovice
Architekt: Ing. arch. Otmar Daněk, DANĚK DESIGN, s.r.o., Brno
Generální dodavatel: VOKD, a.s.

Moderní kombinace ocelové konstrukce a sádrokartonových ploch vyžadovala perfektní přizpůsobení montáže požadavkům architekta. Nejnápadnějším prvkem interiéru tohoto autosalonu je zaoblená a zvlněná plocha rozsáhlého, akusticky účinného podhledu z perforovaných desek Rigiton, který se klene nad dvoupatrovým prostorem prodejny. Náročnému tvaru podhledu odpovídá i pečlivé tvarování římsy a opláštění zábradlí na galerii v prvním patře prodejny. Mezi zajímavosti tohoto autosalonu patří i využití speciálních desek Riflex pro obloukové stěny.


3. místo - Přednáškový sál ÚPMD, Praha
Dostavba budovy k objektu porodnice

Realizační firma: Allegro s.r.o., Praha
Architekt: Ing. arch. Michal Nekola, ATELIER 6, s.r.o.
Generální dodavatel: HOCHTIEF CZ a.s.

Netradiční architektura novostavby samostatného objektu přednáškového sálu se opakuje i v jeho interiéru. Příčný řez ve tvaru nepravidelné spirály vyžadoval zcela jedinečný přístup již k samotnému řešení nosné konstrukce. Opláštění interiéru, kde je takřka nemožné odlišit podhled od stěn, je precizně provedeno kombinací akustických perforovaných desek Gyptone Bend Line, ohebných desek Riflex a standardního sádrokartonu.


Zvláštní cena odborné poroty - Rodinný dům paní Maupicové, Mnichovo Hradiště
Přestavba půdních prostor na byt

Realizační firma: Věra Šikolová K+K stavby Turnov sádrokarton
Architekt: Slávka Maupicová
Generální dodavatel: Věra Šikolová K+K stavby Turnov sádrokarton

Sádrokartonové konstrukce byly tentokrát použity v opravdu historickém objektu. V roubence z roku 1720 byly moderní materiály zakomponovány opravdu citlivě. Montážní firma se brilantně popasovala s návazností původních historických dřevěných trámů a sádrokartonových ploch. Precizně provedené detaily ukazují, že dobré řemeslo stále existuje.


Zvláštní cena generálního ředitele - Obchodní dům My, Praha
Rekonstrukce 6 pater obchodního domu

Realizační firma: KORENC s.r.o., Cítoliby
Architekt: Ing. Filip Hačkajlo, Chapman Tailor International Services s.r.o.
Generální dodavatel: GEMO OLOMOUC, spol. s r.o.

Obchodní dům s dlouholetou tradicí získal nádech luxusu nejen novým interiérem, ale i finálními úpravami a chytře navrženými detaily. Mezi ně patří i nepřímé osvětlení řešené ze sádrokartonových ramp lemujících výškové odskoky podhledů.

Tyto osvětlovací rampy, které probíhají celou délkou otevřených prodejních ploch, jsou mistrovským dílem montážní firmy. Výšková členitost rovných i zaoblených podhledů představovala vysoké nároky na technické řešení zavěšení i stability nosné konstrukce.


Saint-Gobain Construction Products CZ a.s., Divize Rigips
logo Saint-Gobain Construction Products CZ a.s., Divize Rigips

Značka Rigips úspěšně působí na českém stavebním trhu přes 30 let. Za tu dobu se Rigips stal synonymem kvality, pokroku a inovací v oblasti suché vnitřní výstavby. Nabízí nejen dlouholetou praxí prověřený stavební materiál, ale také dokonalý konstrukční ...