Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Hotel VINOPA - kompletní rekonstrukce se zachováním části původní vinice

Projekt byl pojat jako kompletní rekonstrukce s přístavbou. Založení stavby jsme realizovali nad historickým klenutým sklepem a statickým podchycením stávajícího i nově budovaného objektu pomocí mikropilotáže. Sesuvu 6 metrů vysokého převýšení zeminy jsme zabránili speciálně vrtanými kotvami.

Rádi bychom Vám prostřednictvím tohoto článku představili zcela nový hotel nacházející se na jižní Moravě, 25 km od Brna směrem na jih, nedaleko dálničního sjezdu, ve městě Hustopeče.

 

Obr. 1, 2: Srovnání původního a nového stavu hlavní budovy.

Projekt byl pojat jako rekonstrukce s přístavbou a zpracován je tak, aby splňoval podmínky ubytovacího zařízení se 4*. Všechny prostory mají svůj osobitý design, každý pokoj včetně koupelen a toalet je jiný.

Z hlediska půdorysu bychom mohli mluvit o stavbě ve tvaru "L". Do ulice se nachází hlavní objekt o jednom podzemním podlaží, kde se nachází posezení ve sklípku a archiv, salon vín. Dále dvě nadzemní podlaží a podkroví. V těchto patrech jsou umístěny technické místnosti a samotné pokoje. Hlavní budova má výtah, je upravena pro užívání tělesně postiženými a nabízí také speciálně upravený pokoj včetně koupelny. V 2.NP je umístěna recepce. Dvorní část má ve svém 1.NP umístěnu jídelnu sloužící též jako multifunkční salonek. V 2.NP jsou pokoje. Dvůr je pojat ve stejném architektonickém duchu jako zbytek stavby. Je zde zachována část původní vinice a terasovité rozložení nabízí spoustu prostoru k odpočinku. V horní části pozemku je postavena pergola z pohledových cihel plných pálených. Pozemek je ohraničen cihelnou zídkou.

Stavba hotelu byla provedena v nejvyšší možné jakosti stavebních prací. Od založení stavby nad historickým klenutým sklepem, statickým podchycením stávajícího i nově budovaného objektu pomocí mikropilotáže, zabránění sesuvu 6m vysokého převýšení zeminy pomocí specielně vrtaných kotev až po klasické stavební práce. Na stavbě byly použity materiály renomovaných firem např. Porotherm, Tondach, Knauf, Jub, Ursa, atd.

 

Obr. 3, 4: Srovnání původního stavu dvora s novým zpracováním

Z hlediska funkčnosti zde najdeme vedle nadstandardně vybavených a zařízených pokojů i archiv vín, posezení ve vinném sklípku, restauraci s vlastní moderně zařízenou kuchyní, jídelnu sloužící též jako konferenční salonek s audio-vizuálním příslušenstvím a profesionálním golfovým trenažérem "Full swing golf". V neposlední řadě nabízí hotel Vinopa také možnost posezení ve dvorní části, kde je zachována část historické vinice.

 

Obr. 5, 6: Pohled na původní a nový stav historického klenbeného sklepa

Ve stavební části byly použity standardní stavební materiály jako zdivo cihelné voštinové, cihly plné, cihly duté, ale také zdivo kamenné. Pro dotvoření interiéru i exteriéru je použit obkladový vápenec a cihelné pásky, jde o tradiční materiály tohoto regionu. Slohově i materiálově zapadá stavba do historického rázu místní zástavby. Co se týče komplexní barevnosti, byly upřednostňovány teplejší odstíny.

Jak bylo již zmíněno, všechny pokoje včetně koupelen a toalet mají svůj osobitý design, ve svém důsledku to znamená, že klient při opakovaných návštěvách může bydlet vždy v jiném prostředí. Předností také jistě je, že do jednotlivých prostorů byly namalovány originální obrazy na míru.

 

Obr. 7, 8: Pokoj André, speciálně upravený pro tělesně handicapované

Zajímavostí je také to, že jednotlivé pokoje jsou pojmenovány podle zde pěstovaných odrůd vín, jež může klient ochutnat v archivu a to často od různých výrobců, kteří se řadí k republikovým "špičkám".

 

Obr. 9, 10: Interiéry pokojů

Celková koncepce řešení interiérů je navržena tak, aby vyhovovala jak běžným návštěvníkům, tak náročnějším klientům.


Obr. 11: Salonek k víceúčelovému využití

Součástí konceptu je i zmíněná vlastní restaurace, která poskytuje gastronomické zážitky odpovídající 4* hotelu.

 

Obr. 12, 13: Pohled na původní a nový stav interiéru přízemí hlavní budovy. Restaurace s barem a vstup do sklepní části.

Vítejte ve světě tradice v moderním hávu, vítejte v hotelu Vinopa!
Více fotografií naleznete na www.dfp-design.cz

Technické parametry:

Návrh designu a interiéru:

Ing. Filip Pavliňák
+420 774 619 905
www.dfp-design.cz

Investor:

Manželé Hurtovi
www.hotelvinopa.cz

Počet pokojů:

14, lůžek 28 + přistýlky

Místo stavby:

Herbenova 527, 693 01 Hustopeče u Brna

Lhůty výstavby:

Zahájení 2008, dokončení 2010

Zastavěná plocha domem bez vinného sklepa: 434 m2
Zpevněná plocha nádvoří: 223 m2
Obestavěný prostor bez sklepa: 3685 m3
Obestavěný prostor sklepa: 431 m3

 
 
Reklama