Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

MMR vydá na energetické úspory v bytových domech 3,5 mld. Kč

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) má na podporu energetických úspor v bytových domech připraveno 3,5 miliardy korun, většinou z evropských fondů. O podporu lze žádat od 15. července do 30. listopadu 2017.

„Podporována je řada aktivit, které je možné kombinovat, a tím pádem zvýšit jejich efektivnost. Konkrétně se může jednat o zateplení obvodových konstrukcí spolu s výměnou zdroje tepla nebo instalaci dalších systémů pro získání energie," uvedla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.

Podpora je určena pro bytové domy v ČR s výjimkou Prahy, kde bude podporu pro podobná opatření poskytovat program Nová zelená úsporám. Bytovým domem se rozumí dům se čtyřmi a více byty, ve kterém více než polovina podlahové plochy odpovídá požadavkům na bydlení a je k tomu určena. Žadateli mohou být vlastníci bytových domů (s výjimkou fyzických osob nepodnikajících) a společenství vlastníků.

Minimální výše příspěvku na jeden projekt je 300.000 korun, maximální 90 milionů. Projekty s celkovými výdaji do pěti milionů korun musí být dokončeny do 30. září 2019. Projekty nad touto finanční částku mají na dokončení o rok více.


Ve srovnání s již vyhlášenou výzvou na energetické úspory, u které bude příjem žádostí ukončen 25. července, je hlavní pozitivní změnou pro žadatele zvýšení podpory z 25,5 procenta na 30 procent u projektů, které dosáhnou na úsporu energie od 20 do 40 procent. Projekty, které přesáhnou 40 procent energetických úspor, mohou získat podporu 40 procent místo původních 32,3 procenta.

Více informací o dotacích na zateplování a úsporách v bytovkách uvádíme v tomto článku na TZB-info.cz.

 
 
Reklama