Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Rychlá realizace a rekonstrukce podlah – suchou cestou

Chystáte se na realizaci nových nebo rekonstrukci starých podlah v bytě, rodinném domě či na chalupě? Máme pro vás tip, jak to udělat rychle a snadno bez zdlouhavého vylévání betonem či cementovou stěrkou. Vyvarujte se prasklin. Vyrovnejte podlahu elegantně suchou cestou. Použijte lehké keramické kamenivo Liapor (keramzit). Podlaha bude perfektně rovná a ihned pochozí. Nezanedbatelným bonusem bude skvělá tepelná i zvuková izolace podlahy. Kamenivo Liapor je navíc čistě přírodní keramický materiál, který je 100% nezávadný pro všechny obyvatele bytu či domu.

Hlavní výhody vyrovnání podlahy Liaporem

Největší předností podlah s podsypem z Liaporu je jejich jednoduchá a rychlá montáž suchou cestou. Výrazně se zkracuje doba realizace (nejsou nutné přestávky) a navíc je tento typ podlah mnohostranně použitelný pro bytovou výstavbu, novostavby i rekonstrukce. Díky nízké plošné hmotnosti suché podlahy nadměrně nezatěžují nosné konstrukce stavby a jsou vhodné například pro řešení podlah střešních nástaveb stávajících bytových domů. Podsyp z Liaporu umožňuje také bezpečné uložení rozvodů topení a elektroinstalací. Jako finální vrstvu pak lze použít jakýkoliv materiál – dřevěnou podlahu, lamino, PVC podlahu, marmoleum, dlažbu, koberec...

Více o přednostech kameniva Liapor >>

Rekonstrukce podlahy pomocí Liaporu lze realizovat na jakémkoliv podkladu, ať už se jedná o betonový či dřevěný strop...

Video: Vyrovnání podlahy na betonovém stropě

Video: Vyrovnání podlahy na dřevěném stropě

Jak postupovat při rekonstrukci podlahy Liaporem

  1. Nejprve je nutné odstranit starou podlahu včetně starého násypu a podklad důkladně očistit.
  2. Následuje položení separační vrstvy (např. netkané geotextilie).
  3. Poté následuje položení vyrovnávacího podsypu z kameniva Liapor, doporučená je frakce 1–4 mm. Je vhodné jej aplikovat při nerovnostech podkladu nad 20 mm, výše násypu není v podstatě omezena.
  4. Liapor se při ukládání hutní pouze ručně, obvykle pomocí dřevěných latí a hladítka.
    Na připravené vrstvě suchého podsypu z Liaporu nelze přímo chodit, ale pohyb je možný po provizorním zakrytí dřevěnými nebo polystyrénovými deskami v místě pohybu a manipulace.
  5. Na zhutnělou vrstvu Liaporu už můžeme pokládat podlahové desky všech dnes na trhu běžných typů (KNAUF, Rigips, OSB, Cetris atd.).
    • K zajištění správné funkce plovoucí podlahy musíme oddělit podlahové desky od stěn a ostatních stavebních konstrukcí pomocí dilatačních obvodových pásků.
    • Podlahové desky klademe na připravenou vrstvu vyrovnaného a připraveného podsypu z Liaporu a měly by být vždy kladeny v systému pero/drážka. Pokud klademe vícevrstvý systém, musíme dbát na dodržení překrytí spár jednotlivých vrstev.
    • Při větší ploše podlahy je vhodné podsyp a podlahové desky pokládat postupně. Ideálně si vždy připravit plochu podsypu větší o 30 % než bude plocha kladených desek. S pokládkou se obvykle začíná v rohu protilehlé stěny dveří.
    • Dokonalého spojení desek, tuhosti a rovinnosti podlahy zajistíme nanesením lepidla do spár desek a jejich následným prošroubováním dle doporučení výrobce desek.
  6. Na závěr spáry přetmelíme. Podlaha je hotová a na takto připravený podklad lze pokládat jakoukoliv finální nášlapnou vrstvu (laminátovou podlahu, dlažbu, koberec atd.).
01 Stará očištěná podlaha
01 Stará očištěná podlaha
02 Aplikace podsypu z Liaporu
02 Aplikace podsypu z Liaporu
03 Zpracování podsypu z Liaporu (2)
03 Zpracování podsypu z Liaporu (2)

04 Detail zpracování podsypu z Liaporu
04 Detail zpracování podsypu z Liaporu
05 Zpracování podsypu z Liaporu
05 Zpracování podsypu z Liaporu
06 Hotová suchá podlaha s vytmelenými spárami čeká na finální nášlapnou vrstvu
06 Hotová suchá podlaha s vytmelenými spárami čeká na finální nášlapnou vrstvu

Jak a kde koupit keramické kamenivo Liapor?!

Keramické kamenivo Liapor můžete zakoupit on-line na adrese obchod.liapor.cz nebo v prodejní síti Liapor.

Poradenství v otázce aplikací keramického kameniva Liapor a další informace vám poskytne obchodně technický poradce výrobce:

Ing. Libor Pupík
mob: +420 606 643 550
e-mail: pupik@liapor.cz

Další informace naleznete na www.liapor.cz.


LIAPOR | Lias Vintířov, lehký stavební materiál k.s.
logo LIAPOR | Lias Vintířov, lehký stavební materiál k.s.

Společnost Lias Vintířov, lehký stavební materiál, k. s. vyrábí kompletní sortiment stavebních materiálů LIAPOR pro hrubou stavbu. Základním materiálem pro jejich výrobu je lehké keramické kamenivo Liapor, které nahrazuje běžné přírodní kamenivo.