Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Vady průmyslových podlah jako hlavní téma

Letošní již pátý ročník konference s názvem Podlahy a podlahové úpravy ve stavebnictví 2010 (15. a 16. září) řešil především průmyslové a technické podlahy v teorii i v praxi. Organizátor si kladl za cíl popsat aktuální problémy a vyvolat diskusi širšího spektra odborníků.

Především se zde projednávaly návrhy revize ČSN 74 4505 z hlediska projektování, provádění a hodnocení kvality betonových průmyslových podlah. Ke slovu se dostali i řečníci v oblasti podlah v občanské a bytové výstavbě. Více se diskutovalo o statice a dynamice konstrukcí, častým tématem byly obvyklé příčiny poškození podlah trhlinami v garážových podlažích. Oproti minulému roku byly podle slov jednoho z organizátorů inženýra Petra Tůmy debaty více odvážné a věcné. "Tentokrát se asi nejvíce mluví o podlahách v hromadných garážích," uvedl Petr Tůma z firmy Betonconsult.

K výše zmíněnému tématu zazněl například příspěvek docenta Daniela Makovičky z ČVUT Kloknerova ústavu, který označil za hlavní důvod pro vznik trhlin nedostatečné rozteče dilatačních spár nebo nedostatečné vyztužení konstrukcí. Na příkladu dvou konstrukcí pak ukázal charakter poškození a analyzoval příčiny, které k tomu vedly. Následná diskuse pak ukázala, jaké technické možnosti se v daném oboru nabízejí a jaké další podrobnosti daná problematika skrývá. Hovořili většinou lidé z praxe a projektoví manažeři firem.

Akademický ráz konference dále pokračoval v příspěvcích odborníků z fakult, zkušebních ústavů a z úst soudních znalců. Namátkou lze vybrat brilantní popis přesné výroby vysoce zátěžových průmyslových podlah, možnosti použití nejrůznějších podlahových systémů, nové možnosti v oblasti vodou ředitelných epoxidových podlahových hmot; k vidění byly přírodní podlahové systémy, poruchy a vady keramických obkladů a dlažeb, následovaly ukázky broušení a další úpravy dlažeb...

A takto bychom mohli pokračovat ještě dále a zcela jistě bychom nevyčerpaly nabitý program dvoudenní konference. Za netradiční a novátorské lze označit minerální izolace v konstrukcích podlah bytové a občanské výstavby. Oproti minulému roku se více hovořilo také o fasádách a o zateplování budov.

Zajímavou přednášku na toto téma měla docentka Hana Gatttermayerová z ČVUT Praha, která prezentovala výzkumný projekt, který řešil návrh kotvení kontaktních zateplovacích systémů panelových budov a zatížení větrem. V souvislosti s přechodem na evropské normy se totiž od března letošního roku stává aktuální náhrada ČSN 73 0035 Zatížení stavebních konstrukcí za skupinu norem EN 1990 Zásady navrhování, únosnost, použitelnost a trvanlivost a EN 1991 Zatížení konstrukcí, stálé, proměnné, mimořádné. České verze těchto dokumentů byly k dispozici v českém překladu již v období 2004-2008.

"Tak, jak byla s poměrně velkou informovaností přijata změna mapy sněhových oblastí, která tvořila přílohu ČSN 73 0035 i ČSN EN 1991-1-3 Zatížení sněhem s účinností od 1. 1. 2006, dosavadní souběh ČSN 73 0035 s ČSN EN 1991-1-4 Zatížení větrem zatím nevnesl do projektové praxe zásadní reakce," uvedla ve své přednášce Gatttermayerová.

Vybrané přednášky z konference vám postupně nabídneme ke shlédnutí.
Rozhovor s Ing. Petrem Tůmou, Ph.D. můžete shlédnout na videozáznamu.
Bližší informace o konferenci a organizátorech www.konferencepodlahy.cz

 
 
Reklama