Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Bezpečná údržba fotovoltaických panelů? Víme jak.

Pravidelná údržba panelů může být noční můrou. S jakým řešením nešlápnete vedle?

Práce na střeše je jedním z nejnebezpečnějších povolání, to proto, že i sebemenší chybička může mít fatální následky. Jak zajistit bezpečnost? Například instalací záchytného systému.

Kde hrozí největší riziko

Na střeše by se v rizikové zóně neměl pohybovat nikdo nezjištěný. Co to ovšem znamená v praxi? Stručně a jasně - ať už na střeše provádíte jakékoliv práce (od údržby okapů, pokládku fólie přes údržbu fotovoltaických panelů) měli byste být vždy zajištěni proti pádu, a to:

  • podél volných okrajů střechy,
  • světlíků (na které se mnohdy zapomíná),
  • technologických prostupů a dalších otvorů,
  • také při výlezu na střechu,
  • proti uklouznutí a pádu na střechách se sklonem 25°.

Střecha s fotovoltaikou

Realita je taková, že pochozí prostor na střeše je mnohdy maximálně využit panely, pohyb v rizikové zóně je tak velmi často nevyhnutelný. Veškeré práce na střeše (např. údržba a revize fotovoltaických panelů) proto vyžadují pečlivé plánování a použití bezpečnostních opatření. To proto, že je riziko pádu nebo úrazu významné, a vyžaduje se tak důsledné dodržování bezpečnostních postupů. Přírodní vlivy jako déšť, sníh, námraza a vítr obtížnost jen zvyšují.

Jedno mají společné

Fotovoltaika a záchytný systém. Že jde o dva zcela odlišné produkty? Kde že, oba zachytávají! Jeden sluneční energii, druhý pády.

 

Chcete začít montovat záchytný systém? Ozvěte se nám. Školíme zdarma.

To mě zajímá


ROOFIX
logo ROOFIX

Český certifikovaný výrobce střešního záchytného a zádržného systému proti pádu osob ROOFIX. Nově prodáváme i vybavení pro práci ve výškách. Nabízíme tak komplexní ochranu při práci ve výškách. Smyslem naší práce je zajistit bezpečný pohyb a práci na ...

 
 
Reklama