Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Technologie PolystyreneLoop obdržela prestižní cenu

První továrna na zpracování odpadního stavebního pěnového polystyrenu v Evropě - PolystyreneLoop, obdržela prestižní ocenění Inovátor roku v kategorii malých a středních firem. Slavnostní vyhlášení soutěže pod záštitou nezávislé agentury ICIS (Independent Commodity Intelligence Services) proběhlo v online podobě 16. listopadu.

Závod PolystyreLoop, sídlící v nizozemském Terneuzenu, spustil provoz 16. června letošního roku. Technologie je schopna ročně zrecyklovat 3 300 tun demoličního odpadu z pěnového polystyrenu pocházejícího ze stavebnictví, čímž ověřuje technickou, environmentální a ekonomickou proveditelnost nového recyklačního procesu, v němž lze pěnový polystyren obsahující retardér hoření HBCDD plně začlenit do oběhového hospodářství místo toho, aby se z oběhu vytratil.

„Asociace evropských výrobců expandovaného pěnového polystyrenu (EUMEPS) iniciovala výstavbu závodu PolystyreLoop, využívajícího fyzikálně chemickou recyklaci odpadu z pěnového polystyrenu s retardérem hoření HBCDD. Retardér hoření se v Evropě používal pro aplikace pěnového polystyrenu v izolacích budov do roku 2015 a následně byl nahrazen typem, který nemá perzistentní vlastnosti. Likvidace odpadu z pěnového polystyrenu s retardérem hoření byla před spuštění PolystyreneLoop povolena pouze spalováním, pěnový polystyren je přitom 100% recyklovatelným materiálem,“ vysvětluje František Vörös, konzultant Sdružení EPS ČR. Na financování výstavby závodu se podílelo více než 70 zástupců průmyslu z celého hodnotového řetězce pěnového polystyrenu, včetně českého Sdružení EPS.

Technologie PolystyreneLoop byla po necelém půlce provozu oceněna, jako Inovátor roku v kategorii malých a středních firem, v prestižní soutěži nezávislé mezinárodní agentury ICIS, která je již více než 150 let aktivní v oblasti informací o chemickém trhu. Agentura byla založena v roce 1871 ve Spojených státech amerických a původně se zabývala analýzou cen jednotlivých komodit. Postupně expandovala do celého světa a rozšířila své aktivity i na nové produkty, jako např. plasty a průmyslová hnojiva. Agentura pravidelně oceňuje inovativní projekty v oblasti v chemického průmyslu.


Sdružení EPS ČR
logo Sdružení EPS ČR

Sdružení EPS ČR je národní organizace založená s cílem koordinovat vývoj aplikací z pěnového polystyrenu (EPS), podílet se na tvorbě norem, kontrolovat kvalitu a bezpečnost výrobků, poskytovat konzultace a podílet se na úsporách energie.

 
 
Reklama