Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Dřevostavba DIFFUWALL a světlovody ve střeše

Jedna z desítek difúzně otevřených dřevostaveb DIFFUWALL postavených v letošním roce se vyznačuje zajímavou střešní konstrukcí. Osvětlení podkroví je zajištěno pomocí dvou světlovodů.

Obvodové stěny jsou postaveny obvyklou technologií, certifikovanou difúzně otevřenou konstrukcí DIFFUWALL®.

Zajímavá je konstrukce krovu sedlové střechy se sklonem 55°. Krov je tvořen dřevěnými I-nosníky českého výrobce PALCO s.r.o., výška nosníku je 240 mm. Zateplení střešního pláště je mezi I-nosníky a je provedeno foukanou celulózou Isocell. Uvedené řešení má několik výhod:

  • I-nosníky tvoří v zateplení menší tepelné mosty než jakýkoliv plný průřez krokví
  • Výplňová izolace v tloušťce 240 mm je dostačující pro nízkoenergetický dům. Není potřeba přidávat další izolaci nad ani pod krokve.
  • Foukaná izolace je ideální materiál na vyplnění prostoru, kde jsou boky zalomeny pásnicemi a stojinou.
  • Celulóza má z fyzikálních vlastností velkou tepelnou kapacitu, izoluje proto jak v zimě, tak i v létě.

Zajímavým, a ne zcela obvyklým, je osvětlení jedné místnosti v podkroví. Místo tradičního střešního okna jsou z interiéru vyvedeny do střechy dva světlovody. Světlovod se obvykle uplatňuje v místech, kde je vzdálenost mezi povrchem střechy a interiérem několik metrů. Tady se jedná o podstatně menší vzdálenost, úpravu si vyžádal soused při územním řízení na staveništi. Jak vynucené řešení včetně pomocné konstrukce v interiéru dopadlo si můžete prohlédnout na fotografiích v odkazu.

Fotodokumentace a další rozšiřující informace jsou v aktualitě na webu INSOWOOL.


 
 
Reklama