Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nejvyšší rezidenční budova ve Švédsku se skly od společnosti Guardian Glass

Mezník představující počátek nové éry života obyvatel Stockholmu. Tak bývá označován projekt Norra Tornen, bytový komplex skládající se ze dvou výškových budov, který se nachází ve stockholmské čvtrti Vasastaden. Skla do obou budov dodala společnost Guardian Glass.

Unikátní architektonický přístup

Návrh rezidenčního komplexu Norra Tornen nizozemského architektonického studia OMA je založen na modulárním systému prefabrikovaných betonových prvků. Kompozici tvoří střídající se arkýře a zapuštěné terasy, fasáda je z žebrovaného betonu kartáčovaného kamennou drtí. S poměrem stěn k podlaze blížícím se hodnotě 1:1 by návrh pravděpodobně odradil většinu developerů, protože rezidenční budova jen zřídkakdy přesahuje poměr 0:5 . Vzhledem k tomu, že ve Švédsku je polovinu roku nedostatek denního světla, přidané metry čtvereční oken s orientací do více světových stran představují pro každý byt cennou devízu.

Pro každou fasádu jiné sklo

Nejdražší řešení nemusí být nutně to nejlepší. Nejvhodnější je se rozhodnout podle aktuálního návrhu, v závislosti na expozici fasády, tak, aby se zachovala celková harmoničnost stavby. S ohledem na tuto skutečnost byla pro okna na severní straně budovy vybrána skla s povrchovou úpravou Guardian ClimaGuard® Premium2 nabízející výjimečnou úroveň propustnosti světla. Díky tomu do obytných prostor proniká velké množství přirozeného denního světla, což pomáhá snižovat potřebu umělého osvětlení. Dále sklo poskytuje skvělou tepelnou izolaci, což je pro tuto oblast a pro severně exponovanou fasádu důležité.

Pro východní a západní stranu byla zvolena skla Guardian SunGuard® SN 70/37, aby se lépe využilo přirozené osvětlení oproti umělému. Sklo také pomáhá zabránit přehřívání místností a nabízí velmi dobrou protisluneční ochranu. Okna na jižní straně byla osazena skly Guardian SunGuard® SN 51/28. Toto vysoce selektivní sklo má dobrý poměr propustnosti světla/optimálního solárního faktoru,což znamená, že sklo umožňuje průchod maxima světla při velmi nízkém solárním faktoru. U standardního izolačního zasklení blokuje 72 % sluneční energie při propustnosti světla 51 %, což pomáhá minimalizovat potřebu umělého osvětlení a klimatizace. A vzhledem k tomu, že budova je určena pro bydlení, by měl být komfort obyvatel vždy prioritou.

Více informací

 
 
Reklama