Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Přerod starých kancelářských prostor v luxusní rezidenční komplex se skly od společnosti Guardian Glass

„Žijeme v parku a užíváme si město,“ je nápis, který si nedávno nastěhovaní obyvatelé luxusního rezidenčního komplexu Park Hoog Oostduin v nizozemském Haagu prohlédnou při každé cestě autem.

Je totiž umístěn na vjezdu do jejich soukromých garáží a perfektně vystihuje charakter čerstvě otevřeného komplexu, který byl vybudován na místě bývalých kancelářských budov společnosti Shell. Skla do projektu dodala společnost Guardian Glass.

Citlivá přestavba v udržitelném duchu

Projekt je výsledkem přeměny bývalých kanceláří Shell usazených ve vznešené čtvrti plné zeleně Benoordenhout nedaleko haagského centra. Nejdůležitější část původní stavby z roku 1968 tvořil výrazný výškový blok zdálky viditelný na mnoha místech ve městě. V pravém úhlu ke stavbě se nacházela druhá část komplexu – o poznání menší a nižší budova. Celý komplex byl esteticky, funkčně i z hlediska stavební konstrukce zastaralý. Cílem bylo jeho udržitelné přetvoření ve vysoce kvalitní rezidenční prostory s komfortními byty zapadající do okolního prostředí a zároveň nabízející vysokou míru pohodlí a nadstandardní vybavení pro jejich obyvatele.

Skla dodaná společností Guardian Glass byla důležitou součástí přestavby

Klíčovou součástí přestavby jsou vysoké pásy skla a pásy bílého smaltovaného bezpečnostního skla, které respektují modernistický charakter stávající budovy, ale zároveň dodávají nové rezidenční nemovitosti atraktivní vzhled.
Pro zadní část fasády bylo vybráno sklo Guardian SunGuard® SN 62/34, pro přední fasádu sklo SunGuard® SN 51/28. Tato skla s povlakem a se solární kontrolou nabízejí vysokou propustnost přirozeného světla a pomáhají minimalizovat potřebu umělého světla. Skla se sofistikovanou, neutrální barvou zároveň poskytují vynikající ochranu proti slunečnímu záření a tepelnou izolaci.

Rezidenční komplex byl otevřen v roce 2009. Návrh celé přestavby vzešel z dílny nizozemského architektonického studia Cepezed. O udržitelnosti celého projektu svědčí, že až 80 % materiálů uvolněných při demontáži stávajícího komplexu bylo znovu použito v jiných projektech. Například dveře, nástěnná svítidla, kancelářský nábytek, podlahové krytiny, chladící instalace i kuchyňská zařízení si našly cestu do jiných projektů.

 
 
Reklama