Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Pád střechy v České Třebové policie šetří jako ohrožení z nedbalosti

Na střeše haly leželo před zhroucením střechy zhruba 25 cm sněhu, zřejmě to nebyla příčina neštěstí. Zřícenou střechu zkoumá soudní znalec, posudek vyhotoví v následujících měsících.

V České Třebové na Orlickoústecku se 15.1.2017 večer zřítila střecha nově otevřené sportovní haly. Nikdo nebyl zraněn.
O havárii ve stručnosti:
  • Investorem byl Pardubický kraj.
  • Hala stála 58 milionů korun a stojí v areálu Vyšší odborné školy a Střední školy technické v České Třebové. Kromě studentů měly halu využívat i sportovní kluby zaměřené na florbal, volejbal a basketbal.
  • Nová hala má obdélníkový půdorys o rozměrech přibližně 51 x 26 metrů. V zázemí vzniklo šest šaten, dohromady pro 72 sportovců, a sprchy.
  • Zřícenou střechu zkoumá soudní znalec. Kvůli průzkumu bylo nutné odklidit části trosek. Na místě bude statik pracovat zřejmě několik dní, vlastní posudek vyhotoví v následujících měsících.
  • Poškozenou halu zatím hlídá policie. Po ukončení prohlídky znalcem budovu předá Pardubickému kraji, který jako majitel ostrahu zabezpečí sám.
  • Halu stavěla stavební firma Profistav Litomyšl.
  • Jak dříve uvedl pro ČTK projektant stavby Tomáš Friš, není jasné, proč se střecha zřítila. Konstrukce byla sestavená z dřevěných vazníků, což je podle něj běžný způsob výstavby. Na střeše haly leželo před zhroucením střechy zhruba 25 centimetrů sněhu, Friš se nedomnívá, že by to byla příčina neštěstí.
Zkroucení střechy bylo rychlé, ale prostor pro únik naštěstí byl.

"Slyšeli jsme nejdřív takové lupání, znělo to jako když si někdo pinká míčkem. Pak najednou obrovská rána, viděl jsem jak se ze stropu vysypaly piliny nebo něco. Začali jsme utíkat, byla to hrozně rychlé," řekl dnes ČTK osmnáctiletý mladík, který jako organizátor seděl u časomíry umístěné zhruba v polovině haly.
"Konstrukce se začala hroutit odzadu postupně do plochy. Ty trámy se propadaly směrem do hřiště, sesypalo se to jako hromádka z karet. Šlo to rychle, prostor uniknout tam naštěstí byl," uvedla Renáta Typlová, předsedkyně Florbalového klubu Orlicko-Třebovsko, který v hale spolupořádal turnaj.

O nové konstrukci střechy zatím nebylo rozhodnuto. Ve hře je železobetonová konstrukce, lepený vazník, ocelová konstrukce nebo kombinace oceli a dřevěného vazníku. Podle Votřela hejtmanství navrhne, aby se znovu použily dřevěné vazníky, nikoli však příhradové, ale prosté.

Pardubický kraj halu vybudoval nákladem 58 milionů korun. Využívat ji měla místní Vyšší odborná škola a Střední škola technická, v jejímž areálu stojí. Kraj u stavebníka stavbu reklamuje, opravy potrvají odhadem půl roku.

 
 
Reklama