Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Saint-Gobain v Česku zvýšila provozní zisk o třetinu

Skupina Saint-Gobain v Česku v prvním pololetí zvýšila obrat meziročně o šest procent na 307 milionů eur (8,3 miliardy korun). Provozní zisk stoupl o třetinu.

Jeho přesnou výši však firma nezveřejnila s tím, že ještě není konsolidovaný a auditovaný. Největší podíl na hospodářských výsledcích má distribuce stavebních materiálů.

U divize inovativních materiálů, reprezentované hlavně společností Adfors, hlásí firma devítiprocentní nárůst. O šest procent rostla divize stavebních materiálů, kam spadají společnosti Rigips, Weber, Isover a Ecophon. Hodnoty srovnatelné s prvním pololetím roku 2014 zaznamenala výroba skla ve společnostech Sekurit, zabývající se výrobou laminovaných bezpečnostních automobilových skel, a Glassolutions, která působí na trhu prosklených fasád.

Letošní pololetní výsledky ovlivnil růst celého českého stavebnictví. "Současným tahounem ekonomiky je spotřeba domácností, která zahrnuje nejen investice do nákupu nemovitostí, ale i do samotné výstavby či rekonstrukce. Podle indexu stavební produkce byl dosavadní letošní růst meziročně zhruba o devět procent vyšší než v uplynulém roce. To se odráží i ve více než 13procentním růstu divize distribuce stavebních materiálů (Raab Karcher a Platforma)," dodal generální delegát Saint-Gobain pro Českou republiku Tomáš Rosák.

Společnost loni v Česku investovala 960 milionů korun, letos chce investice navýšit až na dvě miliardy korun. "Naší největší letošní investicí je výstavba nové výrobní haly společnosti Saint-Gobain Sekurit v Hořovicích u Berouna, ve které stávající výrobu autoskel více specializujeme a zdvojnásobíme dosavadní výrobu," oznámil před časem Rosák. Firmu tyto změny vyjdou na 1,2 miliardy korun, přičemž počítá s tím, že zaměstná dalších 550 lidí.

Na půl miliardy korun vyjde instalace nové sklářské vany v litomyšlském závodě firmy Saint-Gobain Adfors. Výroba tak vzroste o 30 procent a podnik vytvoří 200 nových pracovních míst. Poslední letošní větší investicí je výstavba nového balicího centra na výrobky společnosti Sain-Gobain Isover, která bude stát 120 milionů korun.

U dvou největších investic sehrál podle Rosáka velkou roli český stát, respektive agentura CzechInvest. "Na samém počátku úvah jsme CzechInvest oslovili a ten nám dal velmi slušnou nabídku. Dalších pět let budeme moci čerpat daňové úspory. Tohle bylo fakticky jeden z rozhodujících momentů, proč se vedení Saint-Gobain rozhodlo udělat ty investice zde v České republice," přiblížil přínos státní agentury Rosák. Podle něj totiž byly ve hře i Polsko, Rumunsko či Turecko.

Skupina Saint-Gobain, která je největším evropským prodejcem stavebních materiálů, na českém trhu působí od roku 1992. Aktuálně do ní v Česku patří sedm společností spravujících 14 výrobních závodů. Ve svém portfoliu má 11 značek a pracuje pro ni více než 4000 zaměstnanců. Celosvětově pro ní pracuje téměř 190 tisíc lidí v 64 zemích. Letos firma slaví 350. výročí od svého vzniku,, v roce 1665 ji založili král Ludvík XIV. a Jean-Baptiste Colbert. Je tak nejstarší společností zapsanou v pařížském burzovním indexu CAC-40.

 
 
Reklama