Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Vize dřevěného mrakodrapu v Londýně

Trendu dřevěných budov se v posledních 5 letech chytlo několik měst po celém světě. Pokud vše půjde hladce, změnit by se mělo i londýnské panorama. Podívejte se i na video ze stavby nejvyšší obytné stavby ze dřeva v norském Bergenu. Přednáška zazněla na loňské konferenci Požární bezpečnost staveb.

Oproti běžně používaným stavebninám má dřevo několik výhod – od obnovitelnosti až po nižší cenu. Ve Švédsku už stojí dřevěné 19patrové kulturní centrum, v Norsku 14patrový rezidenční objekt a studenti Univerzity Britské Kolumbie v Kanadě zase bydlí na trochu jiné koleji – v 18patrové výškové budově ze dřeva. Svůj dřevěný mrakodrap bude mít brzy i Londýn.

Ekologická revoluce ve stavebnictví 21. století

Architektonické studio PLP Architecture ve spolupráci s výzkumným týmem Cambridgeské univerzity navrhlo 80patrový dubový mrakodrap jako rozšíření kulturního centra Barbican ve středu města. Se svými 300 m by měl být nejvyšší dřevěnou budovou světa a zároveň druhou nejvyšší stavbou Londýna. Projekt by přinesl více než 1000 nových rezidenčních jednotek.
Autoři jsou přesvědčeni, že nový způsob užití dřeva může znamenat revoluci ve stavebnictví 21. století, podobně jako sklo a beton změnily konstrukce v 19. a 20. století. A to především díky několika výhodám. Práce se dřevem může celý stavební proces značně urychlit i zlevnit. Lehký materiál také uleví tíze celkové konstrukce a navíc je v porovnání s těmi tradičními šetrnější k planetě. Použití dřeva místo tradičních materiálů snižuje uhlíkovou stopu budovy o 60–75 %. Jednou z hlavních obav by mohla být odolnost vůči ohni. Autorský tým ovšem vyvinul řešení tak, aby se obyvatelé nemuseli bát, a protipožární zařízení překračuje běžné standardy železných a betonových budov.




Mrakodrapy budoucnosti se staví ze dřeva. Nejvyšší by měl vyrůst v Londýně, zdroj: ecofuture.cz

Dřevo působí pozitivně na lidskou psychiku i zdraví

Aby toho nebylo málo, tak mezi benefity patří i psychologický přínos. Přírodní materiál totiž podle výzkumů Cambridgeské univerzity působí pozitivně na lidskou psychiku i zdraví.
Výzkum u dětí zase ukazuje, že v dřevěném školním prostředí dosahují lepších výsledků než mezi betonovými stěnami. Lidé se cítí v blízkosti dřeva klidnější a přirozeně si ho spojují se zelení, což by mohlo do života v rozlehlých městech budoucnosti přinést kus přírody. V době, kdy světová populace stále roste a stěhuje se do měst, se kvalita tamního života stává klíčovou otázkou.

Stavební průmysl má na svědomí zhruba třetinu globálních emisí oxidu uhličitého. Častější využívání dřeva proto může jednoduše pomoci k ekologickému fungování celého sektoru. Dřevěné stavitelství zkrátka představuje jednu z cest, jak se vrátit zpět ke kořenům a principům udržitelnosti, i když bydlíte v mrakodrapu uprostřed světové metropole.

Doplnění redakce - čtrnáctipodlažní budova ze dřeva v norském Bergenu

Nejvyšší bytová dřevostavba světa byla tématem exkluzivní přednášky na Konferenci Požární bezpečnost staveb. Konferenci pořádalo TZB-info na veletrhu FOR ARCH a v roce 2017 se konal již druhý ročník.

Pozvánka na 20.9.2018

Redakce TZB-info vás zve na 3. ročník konference Požární bezpečnost staveb, která se koná 20. září 2018 v PVA Letňany v rámci veletrhu FOR ARCH.
Již nyní zveřejňujeme první podrobnosti o připravovaných tématech a významných hostech konference.