Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Pokládka velkoformátových obkladů – jak na to?

Velké formáty keramických obkládaček a dlaždic jsou nepřehlédnutelným trendem. Sjednocují a opticky zvětšují obkládané prostory, menší množství spár prospívá hygieně a usnadňuje údržbu. Současná éra velkoformátových obkladů představuje výzvu pro mnohé kladečské firmy, a to jak po stránce technické, tak i řemeslné.


Aby obkládačky i dlaždice plnily svou estetickou i praktickou funkci je dobré respektovat několik základních pravidel:

1. Podklad

Betonový podklad musí být vyzrálý min. 28 dnů a měl by mít potřebnou zbytkovou vlhkost menší než 5 %. U anhydritových podkladů je nutno dodržet zbytkovou vlhkost pod 0,5 %, v případě podlahového vytápění pak pod 0,3 %. Podklad musí být pevný, zbavený nečistot a nerovností. Pro sjednocení savosti podkladu použijeme penetraci PE 202 nebo hloubkovou penetraci PE 201 bez ředění.

1. Podklad
1. Podklad
1. Podklad

2. Vyrovnání podkladu

Pokládka velkoformátových obkladů klade vysoký nárok na vyrovnání podkladu, vyrovnání zajistíme stěrkami či samonivelačními hmotami RAKO SYSTEM. Po provedení penetrace podkladu použijeme pro vyrovnání podlah samonivelační hmotu s optimálním rozlivem LE 20 nebo rychle tuhnoucí hmotu LE 30. Na stěnu je vhodná vyrovnávací stěrková hmota LE 21 nebo LE 10 s vlákny.

2. Vyrovnání podkladu
2. Vyrovnání podkladu

3. Rozvrhnutí spárořezu

Tento krok je před samotnou pokládkou jeden z nedůležitějších. Důsledné vyměření pokládky u stěn a podlah zajistí křížový laserový zaměřovač. Při zaměření spárořezu u stěn musíme pečlivě dbát na zásady dořezu v rozích (větší než ½ formátu), u podlah ctít konstrukční a objektové dilatace v podkladu, které se nám promítnou do spárořezu v celé její šířce. Důležité je důsledně proměřit první řadu.

3. Rozvrhnutí spárořezu
3. Rozvrhnutí spárořezu

3. Rozvrhnutí spárořezu
3. Rozvrhnutí spárořezu
3. Rozvrhnutí spárořezu

Tip: Počítejte s rezervou!
S ohledem na dořezávání je třeba počítat s rezervou. Běžně doporučovanou rezervou pro velké formáty je 15–20 %.

4. Lepení velkoformátové dlažby

Pro obklady do formátu 60 x 60 a 30 x 90 cm je vhodný tmel AD 530. Pro větší formáty je určený nový lepicí tmel AD 530 MAX typu C2TES1 z řady RAKO SYSTEM s vylepšenými vlastnostmi. Platnou zásadou při kladení dlaždic větších formátů je takzvané dvoukontaktní lepení – Buttering & floating, kdy se lepidlo nanáší na dlaždici i na podklad. Lepicí tmel natahujeme zubovou stěrkou jedním směrem, a to od hrany předpokládané pokládky dlažby. Šířka spár by neměla být menší než 2 mm.

4. Lepení velkoformátové dlažby
4. Lepení velkoformátové dlažby
4. Lepení velkoformátové dlažby

4. Lepení velkoformátové dlažby
4. Lepení velkoformátové dlažby
4. Lepení velkoformátové dlažby

TIP: Nevzhledné lišty nahraďte kamenickými rohy
Plastové i nerezové rohové lišty působí spolu s velkými formáty masivně. Proto se používá detail zvaný „kamenický roh“. Jedná se o zabroušení hran obou krajních dlaždic tvořících roh do 45˚. Provádí se nejčastěji diamantovým kotoučem v úhlové brusce nebo vodní pilou. Aby detail působil dokonale, „neokousaně“, jsou třeba zkušenosti i nářadí profesionála.

5. Spárování

Spárovat je možné obklady až po vyzrání lepidla, minimálně po 2 dnech od nalepení obkládaček. U slinutých nenasákavých obkladů a dlažeb lze spárovat po 3-4 dnech, u nesavých podkladů po 5-7 dnech. Pro spárování položené keramiky použijeme flexibilní hmotu GF BIO, popřípadě GF DRY.

5. Spárování
5. Spárování

6. Dilatace

Samozřejmostí pokládky, tak jako u všech formátů, je důsledné dodržení dilatací jak obvodových, tak mezilehlých. Mezilehlé je nutno provádět v plochách max. 6 x 6 m, u podlahového topení max. 3 x 3 m. Tyto pružné dilatační spáry provádíme až po vyspárování, kde do vyčištěných spár vkládáme pro jejich správnou funkci separační provazec PES a následně v interiéru silikon SI, v exteriéru polyuretan SAB (oba výrobky z řady RAKO SYSTEM).

6. Dilatace
6. Dilatace

7. Čištění zbytků po spárování

K vyčištění zbytků spárovacích hmot by mělo dojít do 2 dnů po vyspárování, nejlépe přípravkem CL 802. Při špatném postavebním úklidu totiž časem dochází ke zvýšenému znečišťování povrchu keramiky z důvodu neodmyté mikrovrstvy cementu. Přípravek CL 802 účinně působí na cementové zbytky, hlinky po malování, cementové závoje, hořečnaté a minerální usazeniny (rez a vodní nebo močový kámen).

7. Čištění zbytků po spárování

8. Běžná údržba

Pro běžnou údržbu je výhodné použít přípravky k tomu určené, které respektují povahu keramického materiálu a umí si poradit například i s reliéfní dlažbou. Pro běžné čištění dlažeb vám pomůže například univerzální prostředek CL 803. Využití profesionálních přípravků pro obklady je jistější než nanášení nejrůznějších impregnací, které mohou nežádoucím způsobem narušit design dlažeb (skvrny, zmatnění aj.).

8. Běžná údržba

Použitá stavební chemie RAKO SYSTEM:

  • PENETRACE PE 201, PE 202
  • STĚRKY
    • NA PODLAHY SAMONIVELAČNÍ LE 20, LE 30
    • NA STĚNY LE 21, LE 10
  • LEPIDLO AD 530, AD 530 MAX, AD 700
  • SPÁROVACÍ HMOTA
    • INTERIÉR GF DRY, GF BIO
    • EXTERIÉR GFS
  • PRUŽNÝ TMEL – INTERIÉR – SILIKONOVÝ SI + SEPARAČNÍ PROVAZEC PES - EXTERIÉR – POLYURETAN SAB + SEPARAČNÍ PROVAZEC PES

Videa ke shlédnutí:


 
 
Reklama