Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Trendy dávají keramice novou roli

Vyberte si z letošních novinek RAKO

Design s optikou přírodního kamene série Stones, cena od 559 Kč/m².
Design s optikou přírodního kamene série Stones, cena od 559 Kč/m².
Na terasu i do interiéru si pořiďte dlažbu – imitaci dřeva, kamene, krásu si budete užívat beze změn, série Trend (RAKO).
Na terasu i do interiéru si pořiďte dlažbu – imitaci dřeva, kamene, krásu si budete užívat beze změn, série Trend (RAKO).

Dlažba do koupelny, na terasu dřevo, do obývacího pokoje tapeta? Složité rozhodování, které usnadní jeden tradiční materiál. Keramické obklady totiž nabízejí kreativní řešení pro celý domov.

Mít dlažbu na podlaze a obklad na stěně je zcela běžné. Zkuste podle aktuálních trendů i chuti víc experimentovat, vybrat z letošních novinek RAKO, které dávají velkou šanci a prostor dekorovat a s pomocí keramických obkladů si pohrát s atmosférou. Odvážně kouzlit můžete navíc doma, ale i v exteriéru. Je zřejmé, že obklady se dnes spolehlivě zabydlují v obytných místnostech, nejenom v koupelnách.

 
Série Porto
Série Porto

S vášní pro materiály

Nejvýraznějším trendem ovlivněným zdokonalením výrobních technologií jsou imitace materiálů – především dřeva, přírodního kamene, betonu, nebo povrchu cementové stěrky. Výhodou je, že vypadají dobře i spolu v jedné místnosti. Jsou natolik podobné originálům, že až poklepání na povrch vás ujistí o záměně. „Digitální tisk umožňuje přenést na hladký, dokonce reliéfní povrch obkladů a dlažby jakýkoliv dekor ve vysokém rozlišení. Autentické jsou přírodní nahodilosti, nedokonalosti, patina, řez kamene, či úpravy povrchů, s nimiž se potkáte u dřevěných podlah – kupříkladu katrování, nebo bělené povrchy,“ přibližuje Marek Vráblík, šéfdesignér značky RAKO.

Keramika na tapetě (Rako má úžasné Deco! ☺)

Série díky svému neutrálnímu vzhledu mohou vhodně propojit kompletní interiér, série Cemento.
Série díky svému neutrálnímu vzhledu mohou vhodně propojit kompletní interiér, série Cemento.
Série Deco (RAKO) se hodí jak na stěnu, tak i na podlahu.
Série Deco (RAKO) se hodí jak na stěnu, tak i na podlahu.

Další novinkou je širší používání dekorování. Možností je hodně, buď s pomocí tradičních prvků (listely, mozaiky, ...) nebo kombinací formátů, či efektním střídáním hladkých a reliéfních povrchů. Veškeré dekorace vyniknou v kombinaci s vlnou neutrální šedi a zemitých tónů, která v současnosti převládá. Když se rozhodnete obložit celou stěnu, trefíte se do trendů a navíc vám do interiéru přibyde neobvyklý výtvarný solitér. Inspiraci pro keramickou „tapetu“ najdete kupříkladu v moderních sériích RAKO (série Stones, Cemento, Triangle, Deco, ...).

Opravdovým hitem této sezóny je patchwork. K sobě skládané kousky pestrých vzorů se neobjevují jenom na textilních přehozech. Geometrické a florální dekory zdobily dlažbu starých patií, později schodiště a chodby činžovních prvorepublikových domů. Značka RAKO má úžasné Deco – sérii, jež nadchne paletou barev a vzorů. „Zajímavé originální a desítky let staré motivy jsme objevili v archivu RAKO a některé se dostaly do finálního výběru. Určitá nedokonalost a ošlapanost je proto na výrobcích záměrná,“ vysvětluje Herbert Kraus, obchodní ředitel značky RAKO.

Tradiční šarm pro moderní půvab

Domácí i zahraniční tvůrci nových kolekcí se ohlédli do historie, hledali prvky v městské architektuře, či ve stylu světových metropolí. Na mezinárodních veletrzích je na první pohled jasné, že kromě imitací zůstává v oblibě retro styl.

Oblékněte si vaši koupelnu do série RAKO 1883, inspirovanou obklady z vily Tugendhat.
Oblékněte si vaši koupelnu do série RAKO 1883, inspirovanou obklady z vily Tugendhat.
Série Siena
Série Siena

Česká značka RAKO přidala na trh novinku „RAKO 1883“, která připomíná významné firemní datum, zároveň volně navazuje na obklady použité ve dvacátých letech minulého století v unikátní brněnské vile Tugendhat. Jestliže sníte o elegantní příjemně nostalgické atmosféře počátku minulého století, přestavujete starší dům, nebo obdivujete módní retro, máte v rukou ideální stylovou sérii. Obklady 20 × 40 mají výborně napodobenou mírně popraskanou glazuru. V kolekci, jejíž atraktivitu zvyšují zkosené hrany obkladaček – takzvaná psaníčka, objevíte i jemný celoplošný květinový dekor. K znovu objevené barevnosti – syté lesklé červené a noblesní béžové ladí matný, jakoby ošlapaný rustikální povrch dlažby Siena. Více o novinkách na www.rako.cz

 
 
Reklama