Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Rozměry, vzdálenosti a souvislosti v kuchyních

Veškeré výšky a šířky v kuchyni vycházejí z norem, ergonomie a zvyklostí užívání kuchyní, spotřebičů a instalací. Železné pravidlo ergonomie – pokud se člověk postaví k lince a dá ruku do pravého úhlu, měl by ji mít 150 mm nad pracovní plochou.

Dřevo, kov, plasty, sklo a jiné materiály jsou možným řešením, ale přírodní materiály určitě převažují. Kuchyň může být matová, či ve vysokém lesku, v dezénu dřeva, od fólií přes lamina až po MDF nebo dřevo, obklady, sklo, umělý kámen, mramor, nerez aj. Design vaší kuchyně může být stejně dobře umírněný jako odvážný, rustikální, hladký, minimalistický, v duchu různých stylů a slohů, různých zemí, design chalupářský či sofistikovaný kousek „high-tech“, opravdu podle pravidla: „Každému jeho nebe.“ Barvy a dezény mohou být skutečně jakékoliv, záleží jen na technických a technologických možnostech, no a opět na vaší peněžence. Ale neděste se - pěkná, vkusná, moderní kuchyně jde stvořit i za rozumnou cenu.

Rozměry a vzdálenosti… neviděl jsem to už někde??

Kdysi jsem potkal skvělého člověka, který učil statiku na vysoké škole. Byl velmi lidský a tolerantní a byl „znalý“ toho, co učil. Po roční proluce nás pozdravil a s vědomím toho, že si určitě látku, kterou jsme rok neviděli, pamatujeme, zkonstatoval: „A proto ji teď s vámi zopakuji.“ Velmi dobře věděl, že jeho bonmot byl jen laskavá nadsázka. Vděčně jsme přistoupili na jeho rekapitulaci absentující látky. Jak to souvisí s naší kuchyní? Říká se tomu podobná situace či analogie. Použiji zde část rozměrů a typologie, které už často znáte z vlastního života. Vychází z empirických zkušeností a někdy je užíváte mimoděk, aniž tušíte proč.

Pro člověka stojícího u linky hloubky 600 mm je min. manipulační prostor 400 mm, místo pro pohyb 600 mm, pro otevření myčky a volný přístup, pro přístup do spodních skříněk aj. je vhodný prostor před linkou 900 – 1100 mm. Délka linky je závislá na spotřebičích, velikosti pracovní plochy, prostoru určeném pro linku, počtu osob v domácnosti apod.Vzdálenost protilehlých skříněk u řazení ve tvaru C nebo s varným ostrovem aj. je min. 1000 mm, lépe však 1200 – 1500 mm. Při jednořadém uspořádání kuchyňského zařízení musí být volný prostor mezi linkou a protilehlou stěnou široký nejméně 1100 mm.

Prostorové nároky u kuchyňské linky
Prostorové nároky u kuchyňské linky
Prostorové nároky u kuchyňské linky
Prostorové nároky u kuchyňské linky

Výška pracovní desky od podlahy je 850 – 950 mm (1000 mm), u sporáku a varných center může být o 100 mm níže, u dřezu o 100 mm výše. Spodní líc digestoře by měl být 650 mm nad elektrickým varným centrem, 680 – 750 mm nad plynovým. Vzdálenost mezi pracovní deskou a spodním lícem horní skříňky by měla být cca 520 mm. Spodní sokl v = 100 – 150 mm, může ukrývat i úložné prostory pro věci s méně častým využitím, sezónní aj. Horní skříňky hl. cca 350 mm, mohou být cca do v = 1850, 2000, 2500 mm, podle dostupnosti a dosahu bez podpory (schůdků ad.), typu otvírání dvířek (otvíravé, výklopné, posuvné aj.).

Skříňky mohou být taky průběžné na celou výšku s vestavěnými spotřebiči, které mohou být přiznané nebo skryté v dezénu provedení linky.

Pochopitelně rozměry jsou rozdílné dle výrobců, použitého materiálu, formátů dvířkovin, použitého kování popř. zvláštních potřeb klienta. Součástí kuchyňského celku bývá často i barový pult nebo pultík pro příležitostné posezení, pro snídani či večeři, kávu či skleničku, sedíce na barové židličce. Tento pult by měl být hluboký 320 – 400 mm1100 – 1250 mm vysoký.

Každá firma či kuchyňské studio má svá specifika, ale většinou se rozměry skříněk pohybují v násobcích 100 mm a 150 mm (50 mm), tj. kupříkladu 250, 300, 450, 600, 800, 900, 1200, ale i rozměry mimo tyto řady jsou zcela běžné. Je to jen věcí korpusů a dvířkoviny, popř. skříněk bez dveří nebo krajového zalemování různými dořezy na míru. Dořezy je myšlena část, která doplňuje skladebné rozměry řady skříněk, do atypického rozměru místnosti. Tato doplňující část může být při malém rozměru plná, bez dalšího využití, s policemi s dvířky nebo bez dvířek. Týká se horních i spodních skříněk kuchyňské sestavy včetně pracovní desky. Pracovní deska, která je v rohu místnosti, může mít úhel jiný než pravý. Totéž platí o počátečním a koncovém čele pracovní desky, pokud je osazena od zdi ke zdi. Solidní řemeslník tuto problematickou část zvládne „levou rukou“.

Prostorové nároky u kuchyňské linky
Prostorové nároky u kuchyňské linky
Prostorové nároky u kuchyňské linky
Prostorové nároky u kuchyňské linky

Železné pravidlo ergonomie – pokud se člověk postaví k lince a dá ruku do pravého úhlu, měl by ji mít 150 mm nad pracovní plochou.

Zmiňované rozměry a uspořádání kuchyně berou za své, pokud zde vaří a žijí dva basketbalisté nebo naopak lidé menšího vzrůstu. Samostatný článek si pochopitelně zaslouží kuchyně pro lidi hendikepované.

Pochopitelně, že pravidlům podléhají také ostatní zařizovací předměty jako myčka, drtič odpadků, lednice, varné centrum, mikrovlnná trouba, varná konvice, digestoř, elektroinstalace (zásuvky, vypínače, připojení spotřebičů) a přívod a odpad vody, jejich umístění, dimenze aj. Stejně tak by mělo být rozdílné řazení a vztah tria LEDNICE x VARNÉ CENTRUM x DŘEZ a OSTATNÍ ELEKTROSPOTŘEBIČE pro praváka. Některá studia doporučují schéma řazení striktně pro praváky a leváky, nicméně se domívám, že praktičtější je dbát na logiku pracovních úkonů v kuchyni, uspořádání spotřebičů, dohromady s vašimi představami a potřebami. Nejsou to povinné taneční kroky, ale smysluplný pohyb v prostoru kuchyně.

Kuchyňská linka

Podle řazení skříněk, popřípadě tvaru pracovní plochy či celé linky, můžeme rozdělit kuchyně na:

  • lineární kuchyně
  • paralelní kuchyně
  • kuchyně do tvaru L
  • kuchyně do tvaru U nebo C
  • kuchyně s varným ostrovem
  • a všemožné kombinace těchto uspořádání.

Schéma pohybu mezi:

A – LEDNICÍ
B – VARNÝM CENTREM
C – MYCÍM CENTREM (dřez)
D - ELEKTROSPOTŘEBIČI (ergonomicky uložené nebo osazené)
E – MYCÍM CENTREM (druhý dřez)

Příklad uspořádání komponentů kuchyňské linky a pohybu mezi nimi
Příklad uspořádání komponentů kuchyňské linky a pohybu mezi nimi
Příklad uspořádání komponentů kuchyňské linky a pohybu mezi nimi
Příklad uspořádání komponentů kuchyňské linky a pohybu mezi nimi

Příklad uspořádání komponentů kuchyňské linky a pohybu mezi nimi
Příklad uspořádání komponentů kuchyňské linky a pohybu mezi nimi
Příklad uspořádání komponentů kuchyňské linky a pohybu mezi nimi
Příklad uspořádání komponentů kuchyňské linky a pohybu mezi nimi

Příklad uspořádání komponentů kuchyňské linky a pohybu mezi nimi
Příklad uspořádání komponentů kuchyňské linky a pohybu mezi nimi
Příklad uspořádání komponentů kuchyňské linky a pohybu mezi nimi
Příklad uspořádání komponentů kuchyňské linky a pohybu mezi nimi

Příklad uspořádání komponentů kuchyňské linky a pohybu mezi nimi
Příklad uspořádání komponentů kuchyňské linky a pohybu mezi nimi
Příklad uspořádání komponentů kuchyňské linky a pohybu mezi nimi
Příklad uspořádání komponentů kuchyňské linky a pohybu mezi nimi

Nebuďte přízemní! Jak rozdělit kuchyň výškově…

Z předešlých rozměrů lze snadno odvodit základní rozměry vaší kuchyňské linky v určeném prostoru. Co se týká výškových rozměrů, je obrázek skladebných rozměrů vodítkem a možnou inspirací.

Příklady skladebných rozměrů řazení skříněk kuchyňské linky na výšku
Příklady skladebných rozměrů řazení skříněk kuchyňské linky na výšku

Nelze pochopitelně vyčerpat všechny možnosti a není to ani naším cílem. Na ukázce vidíme korpusy (popř. skříňky) do výšky 2000 mm s přidáním soklu do výšky 2100 mm nebo 2150 mm. Spodní část je v podstatě univerzální do výšky 860 mm nebo 910 mm vč. soklu. Šířka skříněk zde není podstatná, ale je zde naznačeno možné dělení jednotlivých skříněk. Tyto mohou být policové, s dvířkovinou nebo se zásuvkami. Většinou se do exponovaných míst pod pracovní desku dávají zásuvky s příbory a dále podle potřebnosti postupujeme směrem dolů a popř. uvnitř směrem dozadu. Totéž platí o horních skříňkách, odspodu nahoru. Prostě a jednoduše, co potřebujeme, budeme mít po ruce, co lze postrádat bude dole nebo hodně nahoře, popř. vzadu. Např. formičky na vánoční cukroví nebo paličku na maso a váleček na nudle asi nedáme do nejlépe dostupných a exponovaných míst. Tyto rozměry nejsou dogma, někdo využije pouze spodní díly, jiný dokáže zastavět kuchyň výškově až ke stropu a s dopomocí přenosných schůdků využívá i hůře dostupné výšky.

Zase od zdi ke zdi a ještě při zdi… co dělení kuchyně na šířku?

Zní to trochu podobně, když jsme jako děti parodovali sportovní disciplíny a říkali, že dotyčný je mistrem ve skoku do šířky.

Příklad skladebných rozměrů řazení skříněk a různé dvířkoviny u kuchyňské linky š. 3000 mm
Příklad skladebných rozměrů řazení skříněk a různé dvířkoviny u kuchyňské linky š. 3000 mm

Šířkou je myšlena délka stěny, ke které se přistaví kuchyňská linka nebo volný prostor v případě ostrovního řešení. Na třech obrázcích zde vidíme příklady uspořádání kuchyně na šířku 3000 mm, 4200 mm4700 mm. U prvního rozměru máme tři varianty možných řešení skříněk a spotřebičů, u ostatních vidíme varianty dvě.

Příklad skladebných rozměrů řazení skříněk a různé dvířkoviny u kuchyňské linky š. 4200 mm
Příklad skladebných rozměrů řazení skříněk a různé dvířkoviny u kuchyňské linky š. 4200 mm
Příklad skladebných rozměrů řazení skříněk a různé dvířkoviny u kuchyňské linky š. 4700 mm
Příklad skladebných rozměrů řazení skříněk a různé dvířkoviny u kuchyňské linky š. 4700 mm

Pokud bude mít prostor pro vaši kuchyňskou linku netypický rozměr (takže nebude dělitelný na modulové rozměry, ani jejich kombinace), pak zvolíte rozměr modulový s atypickým doplňkem. Pokud je řazení horních a spodních skříněk stejné, potom je vhodné tento atypický doplněk zopakovat nahoře i dole.

Pochopitelně lze spotřebiče posunovat do jiných pozic podle potřebnosti a v intencích provozu vaší kuchyně. Pokud to logika a logistika vyžaduje, můžeme měnit i otvírání skříněk na levé a pravé, popř. využívat zavírání roletové, posuvné, výsuvné, výklopné, sklopné aj. Také pochopitelně respektujeme zaústění digestoře do odvětrávacího průduchu, připojení odpadů a rozvody vody, elektro, popř. plynu.

Ne vždy se nám podaří tyto body posunout, potom leckdy musíme vzít zavděk řešením, která se nabízí. Tyto potřebné danosti vám většinou pohlídá odborník při stavebních úpravách.

Příklady skladebných rozměrů spodních skříněk kuchyňské linky
Příklady skladebných rozměrů spodních skříněk kuchyňské linky
Příklady skladebných rozměrů horních skříněk kuchyňské linky
Příklady skladebných rozměrů horních skříněk kuchyňské linky

Veškeré skladebné rozměry výškové i šířkové vycházejí z daností, které zohledňují normy, ergonomii a zvyklosti užívání komponentů kuchyní, spotřebičů a instalací. Pochopitelně se jednotlivé firmy od sebe liší v některých rozměrech, daných technickým a technologickým řešením instalací, osazením spotřebičů, korpusů skříněk i dvířkoviny. Proto neberte jako dogma ucelenou řadu např. 150, 300, 400, 450, 500, 600, 800, 900 mm. Některé firmy mohou mít skříňky v jinak sestavené řadě, mohou mít skříněk více nebo méně. Podstatné je počítat s rozměrem vestavěných nebo samostatných spotřebičů. Myčky jsou běžně v šířce 600 a 450 mm, lednice a mrazničky 600 mm, digestoře 500, 600, 900, a 1200 mm, sporáky 600 mm, mikrovlnné trouby (různé dle výrobců a kubatury). Tyto rozměry platí pro samostatně umístěné spotřebiče. Vestavěné spotřebiče včetně elektrické trouby mají rozměry zmenšené (u varné desky často i zvětšené), uzpůsobené k umístění do korpusu zmíněných skladebných rozměrů. Stejně tak je potřeba počítat se skříňkou pro zabudovaný dřez, dvojdřez s odkapávací plochou, popř. drtič odpadu, kde část prostoru skříňky zabírá dřez s odpadem a technologií drtiče. Tyto instalace, vzhledem k jejich rozměrům a napojením na odpad a přívod, není vhodné umísťovat do skříňky se zásuvkami.

Potom je usazení kuchyně malým kouzlem a výsledek (pokud zakázku nerealizuje Pat a Mat) je většinou radostnou tečkou za celou anabází. V jednu chvíli si zoufáte na staveništi, které vaši kuchyň nepřipomíná ani v nejmenším. Náhle se vše zlomí, a pokud je vše dobře připraveno, zažijete úžasnou proměnu. Jako dětské lego vše začne zapadat na své místo, jednotlivé komponenty (do té doby vypadající jako změť desek, kování a obalového materiálu) se vyloupnou z chaosu a vaše mlhavé představy získají reálné kontury. Radostný výsledek pak na sebe nenechá čekat dlouho. Pokud je vše dobře připraveno a provedeno, sedněte si na židli, ať z té krásy nepadnete na zadek…

Jídelna

Je další možnou součástí většího celku a často dělá nedílnou společnost kuchyni. Stůl, popř. pult určený k posezení a jídlu, by měl být minimálně 700 – 750 mm vysoký, čtvercový pro čtyři lidi 850 x 850 mm, obdélníkový pro čtyři osoby 800 x 1200 mm, obdélníkový pro šest lidí naproti sobě (3 + 3) 850 x 1800 mm, obdélníkový pro šest lidí dokola 850 x 1500 mm, kruhový pro 4 – 6 lidí 850 (900) – 1100 (1200) mm. Pochopitelně připadá v úvahu sezení s rohovou lavicí a židlemi, komfortnější sezení s křesílky a židlemi s područkou aj. Pokud potřebujeme projít k samostatné židli, je třeba mít prostor mezi případnou stěnou a stolem cca 600 – 650 mm, pokud potřebujeme projít za jinou židlí, je třeba mít prostor mezi případnou stěnou a stolem cca 750 – 850 mm.

Provedení mobiliáře…

Základem spodní a horní skříňky jsou korpusy. Což je vnitřní část skříňky s nebo bez polic, dnem a půdou. Další část skříněk je dvířkovina. Pokud jsou skříňky bez dvířkoviny, nazývají se policové skříňky. Korpusy mohou být v provedení barvy lamina, u základních modelů většinou bílé, v provedení dezénu dřeva nebo potřebné struktury. Lze také vyrobit kuchyňskou linku z korpusů a dvířkoviny a finální úpravu dokončit bočnicemi a krycí deskou v požadované barvě či dezénu. Korpusy lze vyrobit i z masívu a dalších materiálů.

Spoje desek u korpusů linky
Spoje desek u korpusů linky
Způsob osazení dveří u skříněk kuchyňské linky
Způsob osazení dveří u skříněk kuchyňské linky

Dokonce existovaly i modely v plechovém provedení se smaltovaným povrchem. „Hokus, pokus“, který asi nikomu nechybí, do muzea super. Vzhledem k nepřebernému množství barev a dezénů laminované dřevotřísky, lze provedení běžných modelů vyrobit prakticky jakékoliv. Populární je provedení lamina v dezénu hrubého, stařeného kartáčovaného řeziva nebo řeziva katrovaného. Plasticita dezénu, vystouplé letorosty, rýhy od katru, jsou velmi realistické, často k nerozeznání od originálu. Pochopitelně, že dvířkovina může být i z MDF s povrchovou úpravou dle potřeby, fóliované (PVC fólie), lakované (až po vysoký lesk), dýhované a akrylátové s vysokým leskem. Stejně tak lze dvířkovinu vyřešit z masívu, od vysokého lesku až po patinu stáří tzv. kartáčováním nebo drásáním. MDF a masív má výhodu, že jsou homogenní a lze je tvarovat, brousit, frézovat hrany, rohy i prostorově tvarovat lepené bloky. Lze taky tyto díly opracovávat pomocí CNC technologie.

Odborné názvosloví u kuchyňských skříněk
Odborné názvosloví u kuchyňských skříněk
Odborné názvosloví u kuchyňských skříněk
Odborné názvosloví u kuchyňských skříněk

Dokonce je možné na požádání (a peníze k tomu, pochopitelně) nechat vyrobit skříňky s dobovou patinou s otvory od červotoče pomocí CNC frézky. Kdybych tuto výrobu neviděl, neuvěřím. Požadavek ad absurdum, jak ze špatného filmu, ale lidé jsou různí a nápady taktéž. Lze využít lamino s povrchem broušeného nerezového plechu, sklo čiré, matové, strukturované, plexi a různé intarzie a rámečky, až po myslivecké motivy s hodinami s kukačkou. Jako vždy se dobrovolnosti meze nekladou a nápadů je stejně jako materiálů nepřeberné množství. Kování by mohlo být na samostatnou kapitolu, protože některé sofistikované panty, písty dorazů, kliky jsou malé technické zázraky. Kování pro zásuvky patří do stejné kategorie. Dnes existují běžně tzv. plnovýsuvy, kdy zásuvka se po vysunutí ocitne celou svojí velikostí vně korpusu. Pokud vás trápí, že váha obsahu zásuvky je velká (velkokapacitní spodní zásuvky na nádobí, talíře a další vybavení, které je v součtu poměrně těžké), potom je vhodné osadit tyto těžkotonážními výsuvy. Výsuvy i panty lze zaměnit za jejich různé modifikace a dovybavit o samozavírání, tlumící dorazy, písty, skryté varianty výsuvů. To vše dle potřeby a vašich financí.

Odborné názvosloví u kuchyňských skříněk
Odborné názvosloví u kuchyňských skříněk
Odborné názvosloví u kuchyňských skříněk
Odborné názvosloví u kuchyňských skříněk

Za dvířkovinou se mohou skrývat police nebo různé drátěné programy s velmi promyšleným řešením, které nám pomůže při vaření a stolování ke skvělému komfortu. Systémy různých košů a výsuvů s pořadači na nádobí patří do moderní kuchyně. Přístup do těchto výsuvných košů může být shora, ze strany nebo z obou stran. Toto řešení hojně využívají různé spížní skříně, nebo skříně pro uložení kuchyňských potřeb. Stejně tak existují skvělá řešení skříněk u vnitřního rohu. Skříňka může mít prakticky skládací dveře se zalamovacím pantem a výsuvem, který důmyslně zpřístupní prostory uvnitř. Existuje taky řešení s otočným karuselem, který zpřístupní převážnou část těchto prostor. Pracovní deska se dá koupit, opět díky laminovanému povrchu, v nepřeberné škále dezénů, od běžných barev přes imitaci dřeva, kovu a kamene. Opět můžeme použít dřevovláknité (MDF), dřevotřískové (DTD) a dřevoštěpové (OSB) desky s různou strukturou a vrstvením uvnitř, ale i s různou povrchovou úpravou. Povrch je podstatně odolnější než běžné lamino a má poměrně dlouhou životnost. Čelo bývá většinou s přesahem se zaoblením. Desky s napojením ve tvaru U, C, L jsou spojovány ze spodního líce speciálními sponami do vyfrézovaných otvorů. Pokud to firma ovládá, je spára spoje skoro k nenalezení. Na styku se zadní stěnou bývá pracovní deska zalemovaná profilem k tomu určeným, silikonovým tmelem nebo neznatelným silikonovým těsněním. Kvalitní prostupy pro dřez, varnou desku, zásuvkový tubus, jsou v provedení profesionála samozřejmostí. Pracovní deska může být provedena i z masívu, z nerezu, z umělého kamene (Corian, Technistone aj.) nebo z desek ze skutečného kamene (žula, mramor). Otvory se zde vyřezávají pomocí vodního paprsku. Novinkou jsou také keramické pracovní desky (Neolit, Levantina) nebo desky z tvrzeného skla v potřebné barvě.

Stěna za kuchyňskou linkou může být vytvořena z keramického obkladu, lamina, MDF, kovolaminátu (lamino potažené kovovou fólií), lakovaného skla (Lacobel), zalaminované grafiky a různých přírodnin (rákos, tráva, kamínky…) pod názvem tzv. Grafosklo, nerezu nebo dřeva. Vysoký lesk lakovaného skla, mat broušeného nerezového plechu nebo grafika korespondující s nábytkem a provedením místnosti, může vynést vaši kuchyň do výšin luxusního šperku, nadčasové noblesní dobové krásy nebo trendového pojetí s oblíbenou grafikou.

Odborné názvosloví u kuchyňských skříněk
Odborné názvosloví u kuchyňských skříněk
Odborné názvosloví u kuchyňských skříněk
Odborné názvosloví u kuchyňských skříněk

Kuchyně umístěné v netypických podmínkách je třeba přizpůsobit. Hovořím kupříkladu o střešních vestavbách, kde nás určitým způsobem limitují šikminy. Někdy vezmeme zavděk spodními skříňkami a pracovní deskou, jindy je doplníme o atypické skříňky horní. Toto řešení přes zdánlivé potíže může vypadat velmi vkusně a může být stejně praktické, jako klasické uspořádání.

Vaše kuchyň, mimo toho, že je „VAŠE“, BY MĚLA BÝT HYGIENICKÁ, ÚČELNÁ, LOGICKY USPOŘÁDANÁ, PRAKTICKÁ, CHYTRÁ, JEDNODUCHÁ, ALE HLAVNĚ MODERNÍ, KRÁSNÁ A JEDINEČNÁ. Že jste si ji pořizovali z unifikované řady, kdy takovou kuchyni bude mít každý? Tomu nevěřte. Každá kuchyně je osobitá, a pokud ji dokážete zabydlet barevnými stěnami, obklady, podlahovou krytinou, obrazy, dekoracemi, zelení, vkusnými barevnými doplňky, závěsnými programy, vybavením, osvětlením, pak bude opravdu jediná a jedinečná.

Že už ji vidíte?? No tak, a to bylo pořád řečí, jak to nepůjde…

Použité zdroje:
Fotografie - fotolia.com,
Obrazová část, schémata - autor

 
 
Reklama