Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Tajemství akustiky spočívá v detailech

Akustika je v posledních letech stále více skloňovaným tématem. Lidé se při pořízení nemovitosti nesoustředí pouze na užitnou plochu bytu nebo počet místností, ale více se zajímají i o použité materiály. Jejich přáním je mít klid, soukromí a nebýt rušeni hlučnými sousedy, hlasitou hudbou ratolestí z vedlejšího pokoje nebo nadměrným hlukem z okolí. Ten se totiž stává stresovým faktorem, který přispívá k rozvoji různých chorob – od únavy přes psychickou zátěž až po bolesti hlavy. Společnost Rigips, přední dodavatel systémů suché vnitřní výstavby, se v posledních letech soustředila na vývoj a zdokonalování materiálů a systémů protihlukové ochrany, čímž splňuje zákazníkovi ta nejnáročnější „akustická“ přání.



Izolace proti nežádoucímu hluku

K izolaci proti nežádoucímu hluku ve stavbách, a to jak přicházejícímu zvenčí, tak i zabydlenému uvnitř staveb, slouží nejrůznější stavební prvky jako okna, dveře, podlahy, stropy a s tím spojené podhledy, zvukově izolační obklady, předstěny aj. Řadu stavebních prvků řešících akustický komfort nabízí společnost Rigips. „Jedná se například o výstavbu příčky s modrou akustickou sádrokartonovou deskou, suché podlahy z podlahových dílců Rigidur či RigiStabil nebo podhledy Gyptone a Rigitone,“ dodává Vojtěch Zítek, produkt manažer společnosti Rigips.




Opatřete stěny zvukovou izolací

Modré akustické sádrokartonové desky umožní vystavit stěny a příčky s výhodami, kterých lze se zděnou technologií jen těžko dosáhnout. „Hlavními benefity jsou rychlost výstavby. Konstrukce ze sádrokartonových desek zabírají méně místa a zákazník tak získá více užitného prostoru v domácnosti. Neomezují při vytváření tvarů dle konkrétních potřeb zákazníka, a především splňují nejpřísnější požadavky na akustické vlastnosti,“ říká Milan Daněk, produkt manažer společnosti Rigips.

Díky impregnaci jsou modré akustické sádrokartonové desky vhodné i do vlhkého prostředí, a tak není problém ani s odhlučněním koupelny. Navíc značně dopomáhají ke zlepšení ovzduší v domácnosti, protože obsahují unikátní technologii Activ´Air. Ta trvale odstraňuje formaldehyd ve vnitřním ovzduší po dobu minimálně 50 let, a to až o 70 %.





Podhledy pohlcující přebytečný hluk

Podhledy mohou při stavbě plnit širokou škálu funkcí jako snížení stropu, zakrytí instalačních vedení, zlepšení tepelně či zvukově izolačních vlastností a v neposlední řadě mají estetickou a designovou vlastnost. „Často se ale podhledy využívají k řešení akustického komfortu vnitřního prostoru,“ dodává Vojtěch Zítek. Vhodnými materiály pro tyto účely jsou sádrokartonové kazety a desky Gypton a Rigiton od společnosti Rigips.




Rigiton a Gyptone BIG jsou děrované designové sádrokartonové desky, které lze využít na vytvoření bezespárého podhledu s vysokou pohltivostí zvuku. Navíc je možné je nainstalovat i na stěny, čímž se dosáhne ještě většího zkrácení doby dozvuku a zároveň se zachová jednotný design celého prostoru. Akustické desky Rigiton a Gyptone BIG jsou vyráběny s kruhovými, čtvercovými a obdélníkovými otvory uspořádanými do mnoha vzorů, což umožňuje vytvořit ideální akustické prostředí a získat vysokou estetickou hodnotu podhledu.





Gyptone je sádrokartonový kazetový podhled, který je vyrobený z přírodního materiálu a dosahuje vysoké kvality a dlouhé životnosti. Nejen že splňuje výborné akustické vlastnosti, ale také umožňuje atraktivní vzhled domácnosti. Navíc se dá rychle a jednoduše namontovat. Sádrokartonový kazetový podhled Gyptone je vyráběný s kulatým, čtvercovým nebo lineárním vzorem, se symetrickým uspořádáním a umožňuje vytvořit ideální podmínky pro klidné bydlení nebo nerušenou práci.




Nadměrný hluk jde i zespoda

Systémy suché výstavby podlah nevyužívají k realizaci žádné mokré procesy, což představuje zásadní výhody oproti běžným masivním podlahám. Mají nízkou hmotnost, která nezatěžuje stávající konstrukci obytného prostoru, výstavba probíhá rychleji než při použití mokrých procesů, jsou snadno opravitelné, ekonomicky efektivní a dokonale tlumí hluk, který proudí zespoda anebo shora dolů. Skvělé akustické hodnoty splňují podlahové systémy RigidurRigistabil od společnosti Rigips.

RigistabilRigidur jsou buď desky nebo prefabrikované podlahové dílce, které se pokládají na připravený, stabilní, dostatečně únosný a rovný povrch. Pro zabránění přenosu zvuku mezi podlahou a okolními konstrukcemi se po obvodu místností umístí izolační pás z minerální plsti, hobry nebo pěnové hmoty o tloušťce 5 až 10 mm. Dobrá izolace, kvalitní materiál a správná pokládka podlahy umožní klidný pobyt v domově každého zákazníka.





Zjistěte, jak bude domácnost po těchto úpravách izolována od nepříjemných ruchů – vyzkoušejte interaktivní aplikaci dBstation, která je ke stažení na www.rigips.cz.

Značka Rigips je lídrem na trhu v oblasti sádrokartonů a systémů suché vnitřní výstavby. V České republice má tradici víc než 20 let. Všechny výrobní závody mají plně vytíženou kapacitu. Splňují nejpřísnější normy ochrany životního prostředí a bezpečnosti práce. Část výroby je exportována do zahraničí.

Saint-Gobain Construction Products CZ a.s., divize Rigips, je členem koncernu Saint-Gobain. Ten je jednou z nejstarších firem světa (v roce 2015 oslavil 350 let existence) a patří mezi globální TOP 100 průmyslových podniků. Koncern Saint-Gobain je světovým lídrem na trzích udržitelného bydlení a stavebních materiálů. Zaměřuje se na klíčové problémy naší doby: hospodářský růst, úsporu energie a ochranu životního prostředí.

V rámci Školy suché výstavby Rigips pořádá různě zaměřené kurzy (výstavba příčky, výstavba podhledu, opláštění podkroví, pokládání suché podlahy aj.) pro laiky i profesionály, kteří se chtějí zdokonalit v práci se sádrokartonem. Seznam aktuálních kurzů je k dispozici na webové stránce www.skolasuchevystavby.cz. Podrobné informace týkající se produktů společnosti Rigips i jejích workshopů rádi poskytnou pracovníci našeho Centra obchodní a technické podpory (tel. 220 406 606, 724 600 800, ctp@rigips.cz).


Saint-Gobain Construction Products CZ a.s., Divize Rigips
logo Saint-Gobain Construction Products CZ a.s., Divize Rigips

Značka Rigips úspěšně působí na českém stavebním trhu přes 30 let. Za tu dobu se Rigips stal synonymem kvality, pokroku a inovací v oblasti suché vnitřní výstavby. Nabízí nejen dlouholetou praxí prověřený stavební materiál, ale také dokonalý konstrukční ...